Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

O φιλειρινικός Πρόεδρος Ομπάμα διέταξε τη νέα μεγάλη επίθεση στο Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν.

Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ της Παρασκευής η μεγάλη επίθεση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην επαρχία Χέλμαντ του Αφγανστάν, κατά των Ταλιμπάν. 

Αμερικανοί πεζοναύτες συγκρούστηκαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου με μαχητές Ταλιμπάν στην πόλη Μαρζάχ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βίαιη επαρχία.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Ρόιτερ Γκολνάρ Μοτεβάλι, έγινε ανταλλαγή πυρών. Οι πεζοναύτες έριξαν δύο πυραύλους στους μαχητές που τους επιτέθηκαν από διάφορα κτίρια.
Η επίθεση γύρω από τη Μαρτζάχ, σε μία από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής οπίου της επαρχίας Χελμάντ, είναι η πρώτη φάση μιας μεγάλης επιχείρησης, προκειμένου να αποκατασταθεί ο έλεγχος της αφγανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις, η επιχείρηση Μουσταράκ ("Μαζί" στη γλώσσα ντέρι), αναμένεται να είναι η πιο σημαντική που εξαπολύεται κατά των Ταλιμπάν, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε μία νέα στρατηγική των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Επίσης, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αφότου ξεκίνησε η αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2001.
Περισσότεροι από χίλιοι από τους περίπου 80.000 κατοίκους της Μαρτζάχ εγκατέλειψαν την περιοχή, πριν από την έναρξη της επίθεσης προκειμένου να προστατευθούν. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, οι εξεγερμένοι που εισήλθαν στην πόλη εμπόδισαν πολλούς άλλους να φύγουν.
Ελικόπτερα του ΝΑΤΟ έρριψαν φυλλάδια στην πόλη και στη γύρω περιοχή, όπου κατοικούν συνολικά περίπου 125.000 άνθρωποι, προκειμένου να προειδοποιήσουν τον πληθυσμό να παραμείνει στις εστίες του από τη στιγμή που θα εξαπολυθεί η επίθεση.
Το ραδιόφωνο μεταδίδει μηνύματα που προειδοποιούν τον πληθυσμό ότι η επίθεση των αμερικανικών και των αφγανικών δυνάμεων έχει σκοπό να εκκενώσει τους εξεγερμένους από την περιοχή και ότι δεν θα κάνει κακό στους αμάχους.
  Περίπου 4.500 Αμερικανοί πεζοναύτες, 1.500 Αφγανοί και 300 Αμερικανοί στρατιώτες παίρνουν μέρος στην επίθεση στη Μαρτζάχ.
ΠΗΓΗ:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: