Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΓΑΛΛΙΑ:Γενική απεργία στο δημόσιο


Προειδοποιητική χαρακτήριζαν χτες τα συνδικάτα την εικοσιτετράωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα και σε όλους τους κλάδους του δημοσίου τομέα. Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα συνδικάτα CGT, FSU, Solidaires, η συμμετοχή, κατά μέσο όρο, δεν ξεπέρασε το 30%, οι διαθέσεις των εργαζομένων είναι μαχητικές, και σε περίπτωση που η κυβέρνηση Σαρκοζί δε λάβει υπόψη της τα αιτήματά τους, θα υπάρξει κλιμάκωση.
Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι να εγκαταλειφθούν τα σχέδια «μεταρρυθμίσεων» στο δημόσιο τομέα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν μείωση προσωπικού παντού, ευέλικτες σχέσεις εργασίας, κινητικότητα γεωγραφική αλλά και περιεχομένου και σταδιακή περικοπή παρεχομένων υπηρεσιών, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για την υγεία, είτε για τις δημόσιες υπηρεσίες. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις, με μεγαλύτερη αυτή του Παρισιού, εκτιμάται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές.

Διαδηλωτές με την μάσκα του Σαρκοζύ-Φωτογραφία από την προχτεσινή συγκέντρωση εργαζομένων στη γαλλική πόλη Nice.(Reuters)
Ολονύχτια επεισόδια στη Λορένη
Αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ μιας, αρχικώς ήρεμης, διαμαρτυρίας νεαρών και των αστυνομικών δυνάμεων στην πόλη Βουαπί, στην περιοχή της Λορένης. Η διαμαρτυρία πυροδοτήθηκε από το θάνατο ενός νεαρού και το σοβαρό τραυματισμό δύο ακόμη, όταν το μοτοποδήλατο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία, ενώ καταδιωκόταν από την αστυνομία επειδή είχε δηλωθεί ως κλεμμένο και οι τρεις επιβάτες δε φορούσαν κράνος.
Η αστυνομία, μέχρι στιγμής, επιμένει ότι δεν καταδίωκε τους νεαρούς αλλά τους ακολουθούσε με χαμηλή ταχύτητα. Και οι τρεις προέρχονταν από το γκέτο της γειτονιάς Ρουά, μίας από τις 22 «ευαίσθητες ζώνες» της Λορένης.


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: