Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Στο "σκαμνί" ο Τόνι Μπλερ για το Ιράκ


Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ αρνήθηκε ότι είχε συνάψει τον Απρίλιο του 2002 "μυστική" συμφωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ και διαβεβαίωσε ότι ο τρόπος αντίδρασης στην ιρακινή απειλή ήταν "ανοιχτός" σε συζητήσεις.

Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε ο Μπλερ ενώπιον της επιτροπής έρευνας για τη βρετανική συμμετοχή στον πόλεμο στο Ιράκ όσον αφορά συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπους στο ράντζο του τελευταίου στο Κρόφορντ του Τέξας τον Απρίλιο του 2002, δηλαδή 11 μήνες πριν από την επέμβαση στο Ιράκ.

Άλλοι μάρτυρες που κατέθεσαν στην επιτροπή δήλωσαν ότι ο Μπλερ είχε δεσμευτεί κατά την συνάντησή του αυτή με τον Μπους για τη στρατιωτική του υποστήριξη. Όμως ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε σήμερα την ύπαρξη οποιασδήποτε μυστικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι το μόνο που είχε πει στον συνομιλητή του ήταν ότι θα ήταν "μαζί του" αν αποτύγχανε η διπλωματία.

Ο Μπλερ εξήγησε ότι έλεγε πάντα πως η Δύση οφείλει να απαντήσει στην απειλή που έθετε ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν, όμως επέμεινε στο γεγονός ότι η απάντηση που θα δινόταν ήταν ένα θέμα ανοιχτό σε συζητήσεις."Γεγονός είναι ότι η στρατιωτική ισχύς είναι πάντα μια επιλογή", προσέθεσε. "Αυτό που άλλαξε μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν ότι, αν κρινόταν απαραίτητο και αν δεν υπήρχε κανένα άλλο μέσο για να τελειώνουμε με αυτήν την απειλή, θα έπρεπε να ανατρέψουμε" τον Σαντάμ Χουσέιν.Ο Μπλερ αναγνώρισε ωστόσο ότι η Βρετανία δεχόταν ότι δεν υπήρχε κανένας δεσμός ανάμεσα στον Σαντάμ και την Αλ Κάιντα. Όμως σημείωσε ότι ήταν "απολύτως βέβαιος" ότι αν ο Σαντάμ μπορούσε να συνεχίσει το πρόγραμμά του κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, η Δύση θα υφίστατο τις συνέπειες. "Ναι (...) αν ο Σαντάμ, απαλλαγμένος από κυρώσεις, μπορούσε να συνεχίσει τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής, είμαι πολύ βέβαιος ότι σε κάποιο βαθμό θα εμπλεκόμασταν στις συνέπειες αυτού του πράγματος", είπε."Πίστευα πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε όπλα μαζικής καταστροφής" και "πίστευα ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν δεσμευτικές και ότι έπρεπε να αναλάβουμε δράση γι'αυτό", υπογράμμισε, περιγράφοντας τον Σαντάμ σαν ένα "τέρας" και σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει και σήμερα ότι το σωστό είναι να αποτρέπονται τα "κράτη παρίες" από την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου "το Ιράν, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, το Ιράκ (...) όλα αυτά έπρεπε να οδηγηθούν σε ένα τέλος", είπε.

Στην ερώτηση γιατί το Ιράκ κι όχι τα άλλα κράτη που συνιστούν απειλή, ο Μπλερ απάντησε: "Ο λόγος που επικεντρωθήκαμε στο Ιράκ ήταν λόγω του ιστορικού της παραβίασης των αποφάσεων του ΟΗΕ και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό σημείο, και επίσης επειδή (ο Σαντάμ) τα είχε ήδη χρησιμοποιήσει" τα όπλα μαζικής καταστροφής.Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε εξάλλου ότι γνώριζε για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ στις σχέσεις με τον μουσουλμανικό και τον αραβικό κόσμο. Όμως "η απόφασή μου ήταν ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση" και προσέθεσε: "Δεν θα έκανα το Ιράκ αν δεν πίστευα ότι ήταν το σωστό, τελεία και παύλα, ασχέτως με τη Μέση Ανατολή".Η απόφασή του να υποστηρίξει τις ΗΠΑ με 40.000 βρετανούς στρατιώτες για την εισβολή ήταν σωστή, τόνισε και πάλι και σημείωσε ότι συμφωνούσε απολύτως με τον Μπους στο θέμα αυτό. "Αν πιστεύεις ότι έχεις δίκιο, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να παίξεις πλήρως το ρόλο σου".Εξάλλου ο Μπλερ σημείωσε ότι αποφάσισε να μετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ επειδή ο Σαντάμ παραβίαζε τις αποφάσεις του ΟΗΕ κι όχι επειδή ήθελε να τον διώξει από την εξουσία. "Αυτή ήταν τότε (η θέση μου) και αυτή παραμένει", κατέληξε.

Έξω από την αίθουσα που κατέθετε ο Μπλερ, στο κέντρο του Λονδίνου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν με πανώ στα οποία αναγραφόταν "Μπλάιαρ" (συνδυασμός της λέξης "Μπλερ" και της λέξης "λάιαρ" που σημαίνει ψεύτης), ενώ έντονα εξέφραζαν το θυμό τους οι συγγενείς των βρετανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού. "Θα ήθελα να με κοιτάξει στα μάτια και να μου πει 'λυπάμαι'. Όμως δεν έχει το θάρρος να το κάνει", δήλωσε η Τερέσα Έβανς, ο γιος της οποίας σκοτώθηκε το 2003 στο Ιράκ, την πρώτη ημέρα του πολέμου.Η έρευνα αυτή "αποσκοπεί να πνίξει την υπόθεση", δήλωσε η 47χρονη Κάρεν Θόρτον που έχασε τον γιο της στο Ιράκ το 2006.
ΠΗΓΗ :www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: