Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας Την πολιτική δράση του Κόμματος στο πλευρό των εργαζομένων υπερασπίστηκαν χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η Σ. Καλαντίδου και ο Αντ. Σκυλλάκος


Ομόφωνα απορρίφθηκε χτες από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας η εισαγγελική αίτηση για την άρση ασυλίας της βουλευτή του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου,προκειμένου να δικαστεί για συμμετοχή της σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από το πολυκατάστημα «Τζάμπο» στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή έκρινε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της βουλευτή εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής της δράσης και έτσι εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής τη μη άρση της ασυλίας της.
Η εισαγγελική πρόταση κινείται στο πλαίσιο της γνωστής απαράδεκτης εγκυκλίου Σανιδά, με την οποία ζητούνταν από τους εισαγγελείς να ποινικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις που διοργάνωνε πανελλαδικά το ταξικό κίνημα, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη του Ν. Νικολόπουλου από την πολυεθνική «Τζάμπο». Η κατηγορία που αποδίδεται στην Σ. Καλαντίδου είναι η πράξη «της παράνομης βίας» και η σχετική δίωξη αφορά σε τέσσερα ακόμα στελέχη του ταξικού κινήματος.
Μιλώντας στην Επιτροπή η Σ. Καλαντίδου δήλωσε ότι ως βουλευτής και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων υπερασπίστηκε τη συνδικαλιστική δράση και τις θέσεις εργασίας και τόνισε ότι δεν μπορεί να ποινικοποιείται η πολιτική και κοινωνική δράση. Η βουλευτής διέψευσε τα όσα αναγράφονται στη δικογραφία περί παράνομης βίας, είπε ότι η εν λόγω κινητοποίηση ήταν καθόλα ειρηνική και πως οι πελάτες του πολυκαταστήματος εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές. Η Σ. Καλαντίδου χαρακτήρισε παράνομη και άδικη την απόλυση του Ν. Νικολόπουλου και κατήγγειλε ως απαράδεκτη την εγκύκλιο Σανιδά η οποία εκδόθηκε μετά από πιέσεις που άσκησε η επιχείρηση.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος στην τοποθέτησή του είπε ότι η συμπαράσταση βουλευτών στους αγώνες των εργαζομένων είναι υποχρέωσή τους και όχι απλώς δικαίωμα και κατήγγειλε την εγκύκλιο Σανιδά.
Σε ειδική ημερήσια διάταξη που θα οριστεί τις επόμενες μέρες η Ολομέλεια της Βουλής θα πάρει την τελική της απόφαση. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την τύχη του εισαγγελικού αιτήματος στη Βουλή, αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι η αστική δικαιοσύνη, με την παρότρυνση και την κάλυψη της εκάστοτε κυβέρνησης, σφίγγει τον κλοιό σε βάρος των εργατικών αγώνων και ιδιαίτερα εκείνων που στρέφονται με ριζοσπαστικά αιτήματα ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα εκκρεμούν δεκάδες μηνύσεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και στελεχών του ΚΚΕ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος.
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: