Ο κατήφορος του φιλοαμερικανικού και φιλοΝΑΤΟικού καθεστώτος της Γεωργίας δεν έχει τέρμα. Ετσι, όπως μεταδίδουν μια σειρά από ΜΜΕ, οι αρχές της Γεωργίας, την ώρα που έστησαν «μνημείο για τη σοβιετική κατοχή», προχωρούν στο ξήλωμα, και μάλιστα με ανατίναξη (!), ενός αντιφασιστικού μνημείου στην πόλη Κουταΐσι, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο.
Οπως έγινε γνωστό, στην Κουταΐσι στις 12 του Δεκέμβρη ξεκίνησαν να ξεμοντάρουν το μνημείο των Γεωργιανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολεμώντας στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού. Μάλιστα, οι αρχές της Γεωργίας σχεδιάζουν να ανατινάξουν τη βάση του μνημείου στις 21 του Δεκέμβρη, δηλαδή τη μέρα των γενεθλίων του νυν Προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, κάνοντάς του αυτό το ιδιόμορφο «δώρο». Στη θέση του μνημείου θα χτιστεί το καινούριο κτίριο του γεωργιανού Κοινοβουλίου, το οποίο θα μεταφερθεί από την Τιφλίδα.
Η απόφαση έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό. Σε ανακοίνωσή του το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας (ΕΚΚΓ) σημειώνει πως η κατεδάφιση του μνημείου γίνεται παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και δεκάδων κοινωνικών οργανώσεων και κομμάτων της Γεωργίας. Οι κομμουνιστές της Γεωργίας σημειώνουν πως πρόκειται για «απαράδεκτη ενέργεια κυνισμού και βανδαλισμού, που προσβάλλει το γεωργιανό λαό και όλους τους άλλους λαούς που είχαν ανυπολόγιστη συνεισφορά στην υπόθεση της Αντιφασιστικής Νίκης». Το ΕΚΚΓ καλεί τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα, όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός αυτό.
Ο δημιουργός του μνημείου, που στήθηκε τη δεκαετία του '80, Μεράμπ Μπερντζενισβίλι, κατηγόρησε τις αρχές για την καταστροφή σημειώνοντας: «Καταστρέφουν εκείνοι οι άνθρωποι, που με αυτήν την καταστροφή επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους». Πρόσθεσε πως δεν καταστρέφουν απλώς το έργο του, αλλά την Ιστορία της Γεωργίας.
Να σημειώσουμε πως με την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου χιλιάδες Γεωργιανοί πατριώτες εθελοντικά εντάχθηκαν στον Κόκκινο Στρατό, γράφτηκαν στην παλλαϊκή επιστράτευση. Στο τέλος του 1941 πάνω από 43 χιλιάδες Γεωργιανοί καθημερινά δούλευαν στις αμυντικές εγκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου σκοτώθηκαν πάνω από 300 χιλιάδες Γεωργιανοί, από αυτούς περίπου 80 χιλιάδες στρατιώτες πέθαναν ως ήρωες, υπερασπίζοντας τη χώρα τους, τη Σοβιετική Ενωση.
Ανακοινώσεις καταδίκης του γεγονότος εξέδωσαν το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας και οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας. Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε «ενέργεια απροκάλυπτου κυνισμού» την καταστροφή στη γεωργιανή πόλη Κουταΐσι του μνημείου των πεσόντων στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, στον αγώνα εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας. «Η Μόσχα εκτιμά τις ενέργειες της ηγεσίας της Τιφλίδας ως έλλειψη σεβασμού προς τα ηρωικά κατορθώματα των ανθρώπων, οι οποίοι σε θανάσιμη σύγκρουση με το φασισμό υπερασπίστηκαν την πατρική γη», αναφέρεται στη δήλωση. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τη ζωή τους στον αγώνα εναντίον του ναζισμού είχαν θυσιάσει εκατοντάδες γιοι και κόρες της Γεωργίας. «Η κυνική στάση προς τους βετεράνους είναι ιδιαίτερα κατάφωρη τις παραμονές της 65ης επετείου της Μεγάλης Νίκης», υπογραμμίζεται στη δήλωση.
Το αντιφασιστικό μνημείο στη Γεωργία
Πηγή:Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου