Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ» Νέοι δρόμοι στην έρευνα



Νέα ευρήματα που ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα για τον περίφημο «μηχανισμό των Αντικυθήρων» προσφέρει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα το ΑΠΘ.

Ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής που κατασκευάστηκε πριν από 2.000 χρόνια, υπολόγιζε επακριβώς τη θέση του Ηλιου, της Σελήνης, πιθανώς και των πλανητών. Εμφάνιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις, έδειχνε το ημερολόγιο και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.

Από τον Απρίλη του 2008, ξεκίνησε στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής για το Μηχανισμό (επιβλέπων καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης, υποψήφια διδάκτωρ Μαγδαληνή Αναστασίου).

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτουν τα εξής:

- Η πιθανή σύνδεση του Μηχανισμού με την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας (Ηπειρος, Κέρκυρα). Την περιοχή αυτή υποδεικνύουν τρία ανεξάρτητα αποτελέσματα: (α) το ημερολόγιο της σπείρας του Μέτωνα, (β) η αναγραφή μεταξύ των άλλων πανελλήνιων στεφανιτών αγώνων (Ολυμπιακών, Πυθίων, Ισθμίων και Νέμεων), των αγώνων της Δωδώνης «Νάια», και η ανάλυση των αστρικών γεγονότων που αναγράφονται στο Παράπηγμα του Μηχανισμού.

- Ο τρόπος κατασκευής των σπειρών. Οι δύο σπείρες της πίσω πλευράς του Μηχανισμού δεν αποτελούν σπείρες του Αρχιμήδη αλλά σπείρες που δημιουργήθηκαν με δύο ημικύκλια.

- Ο τρόπος κατασκευής του δείκτη της σπειροειδούς έλικας του Μέτωνα. Ο δείκτης δεν είναι στερεωμένος στο κέντρο της έλικας, αλλά πηγαινοέρχεται ελεύθερα για να μπορεί να παρακολουθεί τη σπείρα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διατριβής, κατασκευάστηκε αντίγραφο του Μηχανισμού σε πραγματικές διαστάσεις. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο, παγκοσμίως, μοντέλο του Μηχανισμού που έχει κατασκευαστεί, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας για το θαυμαστό αυτό τεχνούργημα. Το μοντέλο παρουσιάστηκε πρώτη φορά το Νοέμβρη του 2008 στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, στα πλαίσια της έκθεσης «Ελλάδα και Τεχνολογία: μια διαχρονική προσέγγιση».

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: