Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Επιδρομές στην Υεμένη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ-Έτοιμος να δώσει την εντολή για βομβαρδισμούς ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μπάρακ Ομπάμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Υεμένη αναζητούν νέους στόχους για αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη ως αντίποινα για την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αμερικανικού αεροσκάφους τα Χριστούγεννα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Aλ Κάιντα, μετέδωσε το CNN
Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται δύο ανώτατους αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι "προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Ομπάμα να διατάξει αεροπορικές επιθέσεις". Το θέμα είναι να καθοριστούν ποιοι είναι οι στόχοι που συνδέονται άμεσα με την απόπειρα και την προετοιμασία της, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι. 
"Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών μαζί με αυτές της Υεμένης έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στον καθορισμό των πιθανών στόχων της αλ Κάιντα στην Υεμένη", διευκρίνισε μια από τις πηγές του CNN.
Άλλη πηγή επισήμανε από την πλευρά της πως οι αρχές της Υεμένης δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για το είδος της επιχείρησης που θα αναλάβουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, στην Υεμένη υπάρχουν πολλά στρατόπεδα εκπαίδευσης, στο κάθε ένα από αυτά μπορούν να εκπαιδευτούν εκατό ως διακόσιοι μαχητές. 
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμπού Μπακρ αλ Κίρμπι υπάρχουν υποψίες ότι εκατοντάδες μέλη της αλ Κάιντα δραστηριοποιούνται στην Υεμένη και σχεδιάζουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτήν εναντίον του αμερικανικού αεροσκάφους τα Χριστούγεννα.
Ο υπουργός μιλώντας στο BBC ζήτησε την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και πρόσθεσε πως η συνεργασία με τις δυτικές χώρες στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών πρέπει να βελτιωθεί. 
"Είναι σίγουρο πως ένας ορισμένος αριθμός στοιχείων της αλ Κάιντα δραστηριοποιείται στην Υεμένη και ανάμεσα σε αυτούς και στελέχη (της οργάνωσης). Γνωρίζουμε τον κίνδυνο", τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως "πραγματικά μπορούν να σχεδιάσουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτή στο Ντιτρόιτ". 
Ο υπουργός είπε ακόμα πως ο αριθμός των μελών της αλ Κάιντα στην Υεμένη κυμαίνεται από 200 ως 300 και υπογράμμισε πως πρέπει υπάρχει στενή συνεργασία με τις δυτικές χώρες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 
"Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση για την ανάπτυξη αντιτρομοκρατικών μονάδων. Έχουμε ανάγκη από στρατιωτικό εξοπλισμό, μέσα μεταφοράς, ειδικά ελικόπτερα", κατέληξε ο αλ Κίρμπι. 





Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: