Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ανιχνευτές σώματος εγκαθιστά σε τρεις εβδομάδες το αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ για ελέγχους σε όλους τους επιβάτες που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ


Ανιχνευτές σώματος εγκαθιστά σε τρεις εβδομάδες το αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ για ελέγχους σε όλους τους επιβάτες που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ.

Το μέτρο αποφάσισε το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών μετά την απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους της πτήσης Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ της Delta Airlines από έναν Νιγηριανό. Ηδη μάλιστα ενημερώθηκε σχετικά η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, από τον Ολλανδό υπουργό Δικαιοσύνης, Χιρς Μπάλιν.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου Σίπολ δήλωσε ότι αν και δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι ένας τέτοιος ανιχνευτής θα είχε εντοπίσει την εκρηκτική σκόνη που έκρυβε ο επίδοξος βομβιστής στον μηρό του, είναι πολύ πιθανό. 

Η υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας Γκάσγε Τερ Χορστ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ ήταν στην Ολλανδία πριν από την παρά λίγο μοιραία πτήση. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να εξακριβωθεί εάν ο κατηγορούμενος είχε στο Αμστερνταμ κάποια υποστήριξη για την τρομοκρατική επιχείρηση που ετοιμαζόταν να διεκπεραιώσει.
Ο Αμπντουλμουτάλαμπ πέρασε τράνζιτ από το Σίπολ προερχόμενος από τη Νιγηρία και με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ο επικεφαλής της ολλανδικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας, Ερικ Ακερμπόομ, διέψευσε ακόμη τις πληροφορίες ότι ο Νιγηριανός ταξίδεψε χωρίς διαβατήριο, λέγοντας ότι επέδειξε στις αρχές του αεροδρομίο νόμιμο νιγηριανό διαβατήριο.
Παράλληλα με την απόφασή της να χρησιμοποιεί σωματικούς ανιχνευτές για επιβάτες πτήσεων προς τις ΗΠΑ, η Ολλανδία σκοπεύει να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ανάλογη απόφαση που είχε ληφθεί για τη χρήση τέτοιων μηχανημάτων για όλους τους επιβάτες στο αεροδρόμιο Σίπολ το 2008 ματαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το σκεπτικό ότι τα μηχανήματα αυτά θα θέσουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών.



Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: