Συνέντευξη με τον Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης,
Ν. Τριάντη
Δύο χρόνια μετά το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα - Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, Τομεακές και Περιφερειακές Οργανώσεις, Οργανώσεις Περιοχών - πραγματοποίησαν με βάση το Καταστατικό του Κόμματος μια πλούσια συζήτηση, στο πλαίσιο των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και των Συνδιασκέψεων: Αποτίμησαν τη δράση τους μέχρι σήμερα, έβαλαν σχέδιο και στόχους για τη δουλειά τους μέχρι το επόμενο Συνέδριο του Κόμματος, προχώρησαν στην εκλογή των νέων οργάνων των ΚΟ.
Με αυτήν τη σημαντική εσωοργανωτική διαδικασία του ΚΚΕ να βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, ο «Ριζοσπάστης» ξεκινά από σήμερα μια σειρά συνεντεύξεων με Γραμματείς των Επιτροπών Περιοχής του Κόμματος, σχετικά με την πλούσια πείρα που βγαίνει και το σχεδιασμό της δουλειάς από δω και πέρα.
Στο σημερινό φύλλο συζητάμε με τον Νεκτάριο Τριάντη, Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.
***
-- Μέσα σε ποιο οικονομικό περιβάλλον ξεδιπλώνεται η παρέμβαση της ΚΟ στην περιοχή της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας;
-- Προτεραιότητα του κεφαλαίου στην περιοχή μας είναι η μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών, με ακτίνα δράσης τα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη, η ανάπτυξη προϊόντων με εξαγωγικό κύρια προσανατολισμό. Κλάδος με «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για τους ομίλους είναι η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία. Επιπλέον, ο τουρισμός έχει τη μερίδα του λέοντος σε Κέρκυρα, Λευκάδα, ενώ σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνουν οι μεταφορές, με την κατασκευή της Ιόνιας Οδού και την αναβάθμιση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Με βάση αυτά τα νευραλγικά κομμάτια στην περιοχή, στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη της ΚΟ συζητήσαμε πώς η ισχυροποίηση του Κόμματος συνδέεται άμεσα με το να «πατήσουμε» γερά σ' αυτούς τους χώρους, να οικοδομήσουμε, να διαμορφώσουμε ένα μαχητικό περίγυρο με τη στρατηγική του ΚΚΕ, που θα στέκεται με σιγουριά και αταλάντευτα σε οποιαδήποτε στροφή της ταξικής πάλης, σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Δουλειά με μαζικούς όρους και παράλληλη προσπάθεια ενίσχυσης της πρωτοπορίας
-- Το προηγούμενο διάστημα η ΚΟ έκανε μια σοβαρή προσπάθεια στη δουλειά της στις βιομηχανίες της περιοχής. Τι πείρα καταγράφεται από αυτή την προσπάθεια;
-- Ενα ζήτημα που προκύπτει από την πείρα της Οργάνωσης είναι η ανάγκη να αναμετρηθούμε με τις «χαμηλές απαιτήσεις» που κυριαρχούν σήμερα στους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δυναμώνει η συνολική ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση του Κόμματος. Αξιοποιώντας ως βάση αυτά που άμεσα απασχολούν τους εργαζόμενους πρέπει να αναδείξουμε συνολικότερες πλευρές για τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα.
Υπάρχει και θετική πείρα σε αυτό, π.χ. σε εργοστάσιο στα Γιάννενα που η πλειοψηφία των εργαζομένων στηρίζει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κινητοποιείται ακαριαία όχι μόνο για τα δεδουλευμένα (αναγκάζοντας την εργοδοσία άμεσα να τα καταβάλει), αλλά και για τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις Συμβάσεις, για συνολικότερα ζητήματα. Την ίδια ώρα, βεβαίως, δεν κυριαρχεί αυτό το κλίμα. Για παράδειγμα, ο ίδιος εργοδότης, σε διπλανό εργοστάσιο, αφήνει τους εργάτες πάνω από ένα χρόνο απλήρωτους και η διοίκηση του σωματείου, που η πλειοψηφία είναι στα χέρια συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους έχει διαποτίσει χρόνια ολόκληρα με τη λογική ότι έχουν κοινό συμφέρον με το αφεντικό, να το βοηθήσουμε να πάρει δάνειο, παραγγελία από το κράτος κ.τ.λ. Είναι ζητήματα που πρέπει να υπολογίζουμε και να τα σταθμίζουμε στην παρέμβασή μας.
Καθοριστικό ζήτημα επίσης για να πιάνει τόπο ο κόπος μας στις βιομηχανίες είναι η ικανότητά μας να δουλεύουμε με μαζικούς όρους και ταυτόχρονα με κάποιους απ' τους εργαζόμενους να προχωράμε παραπέρα. Δεν είναι δυνατόν να πούμε με όλους τα πάντα, σε κάποιους όμως πρέπει να το κάνουμε. Δεν μας αρκεί μια γενική συμπάθεια, ή μια αναγνώριση. Ολα αυτά καλά είναι, αλλά καθήκον μας δεν είναι να διαμορφώνουμε γενικά συμπαθούντες αλλά να οργανώνουμε έστω και σε πρώτη φάση τους πιο συνειδητοποιημένους. Υπάρχουν δυνατότητες να διαμορφώνεται μια πρωτοπορία εργατών που θα είναι «πιο μπροστά» από τους υπόλοιπους, που ακόμα και να μην μπορούν να ηγηθούν σ' αυτή τη φάση θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη συνέχεια.
-- Πώς έδωσαν τη μάχη οι κομματικές δυνάμεις με στόχο την αλλαγή συσχετισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή;
-- Το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε μη ευνοϊκές συνθήκες, σημειώθηκαν ορισμένα βήματα βελτίωσης των συσχετισμών σε βασικά σωματεία και Εργατικά Κέντρα της περιοχής.
Η βελτίωση αυτή έχει να κάνει πρώτα και κύρια με τον καλύτερο προσανατολισμό των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην αντιπαράθεση με τη μεγαλοεργοδοσία της περιοχής, ιεραρχώντας τους μεγάλους χώρους δουλειάς, πρώτα και κύρια τα εργοστάσια. Δεν μετρήσαμε απλά μια καλύτερη προετοιμασία των αρχαιρεσιών, αλλά υπήρχε η επιμονή το ζήτημα αλλαγής συσχετισμού να γίνεται υπόθεση ευρύτερα εργατών που έδωσαν τη μάχη μαζί με τους συνδικαλιστές μας.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανίας στα Γιάννενα, όπου εργαζόμενοι που προσέγγιζαν για πρώτη φορά το ΠΑΜΕ, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, κάνανε δική τους υπόθεση το ταξικό ψηφοδέλτιο, καταγράφοντας αποτέλεσμα που αιφνιδίασε την εργοδοσία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Με τέτοιες νέες δυνάμεις καταφέραμε να δώσουμε με καλύτερους όρους τις μάχες των αρχαιρεσιών, να καταγράψουμε ορισμένα θετικά βήματα στο συσχετισμό δύναμης στο εργατικό κίνημα. Εχουμε συνείδηση των δυσκολιών βεβαίως που ορθώνονται απέναντί μας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε μόνο τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλά σύσσωμη την αστική τάξη της περιοχής, που παρεμβαίνει άμεσα, με όλους τους τρόπους, σε εργοστάσια και αρχαιρεσίες, όπως στο Συνδικάτο Οικοδόμων και στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και την ανάδειξη της ρίζας τους
-- Σε ό,τι αφορά τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, ποια ζητήματα ξεχωρίζουν στη δουλειά της ΚΟ;
-- Πολλά και οξυμένα είναι τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στην περιοχή μας, μια περιοχή με έντονη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στην κτηνοτροφία αλλά και σε άλλους κλάδους (εσπεριδοειδή, θερμοκήπια, πτηνοτροφία κ.λπ.). Το δίχρονο που πέρασε, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και νέα ζητήματα που συμβάλλουν στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών, όπως ήταν ο καταρροϊκός πυρετός και τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής του από την πλευρά του κράτους και σε τοπικό επίπεδο, ο αποχαρακτηρισμός βοσκοτόπων που άφησε χωρίς ενισχύσεις και αποζημιώσεις εκατοντάδες παραγωγούς της περιοχής, η έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020 της ΕΕ κ.λπ.
Η ΚΟ μέσα από συσκέψεις που πραγματοποίησε, από δράσεις που ανέλαβε εντός και εκτός Βουλής (με Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και με τους συντρόφους μας που συμμετέχουν στα συνδικαλιστικά όργανα του κινήματος να πρωτοστατούν στην οργάνωση κινητοποιήσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας, μπλόκων κ.λπ.) προσπάθησε να εστιάσει στις αιτίες που γεννούν παλιά και νέα προβλήματα και αφορούν τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Εντοπίζουμε βέβαια ότι καλύτερα χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τα κομματικά έντυπα («Ριζοσπάστης», ΚΟΜΕΠ) και την αρθρογραφία τους προκειμένου να κατανοείται ο τρόπος λειτουργίας του παραγωγικού συνεταιρισμού σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός.
Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχο πρόβλημα στους αγρότες παραμένει ο χαμηλός βαθμός οργάνωσής τους, ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα την παρέμβαση της ΚΟ.
Για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή
-- Το προηγούμενο διάστημα ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες. Τι πρωτοβουλίες πήρε η ΚΟ σε αυτή την κατεύθυνση;
-- Η ΚΟ της περιοχής και ιδιαίτερα η Οργάνωση της Αρτας από την πρώτη στιγμή που προκλήθηκαν οι καταστροφές από τις πλημμύρες, βρέθηκε κοντά στους πλημμυροπαθείς. Τη δεύτερη μέρα, κλιμάκιο με βουλευτή του Κόμματος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Στη συνέχεια, υπήρξε επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Αρτα, όπου συζήτησε με φορείς αλλά και κατοίκους της περιοχής. Η ΚΟ προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να οργανωθεί η πάλη με στόχους:
- Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και με ταυτόχρονα μέτρα ανακούφισης.
- Τη λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία.
Η ΚΟ στήριξε τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Αρτας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα από φορείς και κατοίκους. Στην αγωνιστική αυτή διεκδίκηση τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος πρωτοστατούν στην οργάνωση.
Τέλος, έχει σημασία να τονίσουμε, με αφορμή το πώς η ΔΕΗ διαχειρίστηκε τον όγκο των υδάτων που συγκεντρώθηκαν στο φράγμα του Αράχθου, ότι το πρόβλημα με τις πλημμύρες δείχνει ότι η λύση βρίσκεται στο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ. Οπου ο σχεδιασμός της παραγωγής θα υποτάσσεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και έτσι θα γίνει δυνατό να αναπτυχθούν στο έπακρο οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με κεντρικό σχεδιασμό και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.
Πηγή : rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου