Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκπομπή 360ο.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Ήθελα πρώτα απ' όλα να σας ρωτήσω, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ένα άνοιγμα προς εσάς ζητώντας σας να συνεργαστείτε σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα για να κάνετε μια ευρύτερη συμμαχία της αριστεράς, να κυβερνήσετε. Γιατί το αρνηθήκατε και πότε πιστεύετε ότι θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την αριστερά να κυβερνήσει;



«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας πρώτα απ' όλα έχει κάνει πάρα πολλά ανοίγματα προς την ΕΕ, προς το μεγάλο κεφάλαιο, προς μονοπωλιακούς ομίλους, απ' το Τέξας και στη συνέχεια στο Κόμο της Ιταλίας, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο με την κυβέρνηση της κ. Μέρκελ έχει συνομιλίες, όπως είπαν στελέχη του και εδώ με ντόπιους μονοπωλιακούς ομίλους και άλλα διεθνή funds. Εκεί είναι τα κύρια ανοίγματα του κ. Τσίπρα.
Επίσης έκανε αρκετά ανοίγματα - θα σας θυμίσω, γιατί αυτές τις τελευταίες δέκα ημέρες τείνει να ξεχαστεί αυτό - στο κόμμα των ΑΝΕΛ, στο κόμμα του κ. Κουβέλη στη ΔΗΜΑΡ και μάλιστα τους άδειασε παταγωδώς, κανονικά και με το νόμο. Άρα βλέπουμε ότι τα κύρια ανοίγματα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονται σ' αυτούς που θεωρεί ότι είναι προνομιακοί εταίροι για μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις 25 Γενάρη. Η πρόταση που έκανε πρόσφατα ξανά στο ΚΚΕ, σε άλλες δυνάμεις, αφορούσε μόνο την Κυριακή της κάλπης. Στόχευε για μια ακόμη φορά εντελώς ψηφοθηρικά, πράγμα απαράδεκτο κατά τη γνώμη μας. Είναι μια κακή συνήθεια που έχουν τα κόμματα του δικομματισμού εδώ και σαράντα χρόνια, που έφτασαν σ' αυτό το χάλι την πατρίδα μας, το λαό μας, είναι συνήθειες τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβερνούσαν, κυρίως το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και μόνο να απευθύνεται στους αριστερούς ψηφοφόρους, να απευθύνεται στο ΚΚΕ, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι στην ουσία δεν απευθύνονται στην ηγεσία του ΚΚΕ, ούτε στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Απευθύνονται σ' ένα κόσμο που είναι αριστερός, ριζοσπάστης, προοδευτικός, που έχει - να το πω απλά λαϊκά - μπαϊλντίσει, έχει αγανακτήσει με όλους αυτούς που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και τον έφτασαν σ' αυτή την τραγωδία, σ' αυτή την καταστροφή τη χώρα μας και τον ίδιο, αναφέρομαι στις λαϊκές οικογένειες, και θέλουν να φύγουν αυτοί. Αυτό που λέμε εμείς είναι να φύγουν αυτοί και να μη ξαναγυρίσουν, αλλά αυτό που πρέπει να σκεφτεί, γιατί είμαστε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, και τι πρέπει να κάνει την Κυριακή για την επόμενη μέρα. Πρέπει να σκεφτεί δηλαδή και τι θα διαδεχτεί αυτό το παλιό που μας έφτασε ως εδώ. Άρα λοιπόν, λέμε εμείς, το να πούμε ψέματα προεκλογικά στον ελληνικό λαό και να του πούμε «ξέρετε υπάρχει δυνατότητα να βρούμε δύο - τρία σημεία και να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», θα είναι πραγματικά κοροϊδία».

Είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άδειασε τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ, αυτό φοβάστε ότι θα έκανε και με το ΚΚΕ;

«Όχι, δεν το λέμε εμείς γι' αυτό. Εμείς έχουμε πείρα, τους ξέρουμε πολύ καλά και από την καλή και από την ανάποδη, τους έχουμε γνωρίσει και μέσα στο Κόμμα μας πριν πολλά χρόνια. Αρκετοί απ' αυτούς ήταν στο Κόμμα και έχουμε γνωρίσει και τους υπόλοιπους που προσχώρησαν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δε μιλάμε για τον Συνασπισμό  του 3% - 4%, τώρα είναι ένα 30% και κυρίως μιλάμε για τα στελέχη του και αυτούς που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτιά του. Λοιπόν, αυτούς που ξέρουμε εμείς από παλιά, ξέρουμε ότι είναι αφερέγγυοι, δε μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη για τίποτα. Το κάνουν πάντα αυτό, το κάνουν και σήμερα και το βλέπει ο λαός μας τουλάχιστον τα δυόμιση τελευταία χρόνια μετά το 2012. Λένε τη μια μέρα έτσι και την άλλη αλλιώς, λένε άλλο στον Άσμουσεν άλλα λένε στο τηλεοπτικό κανάλι που βγαίνουν και θέλουν να επικοινωνήσουν με ένα εργατικό λαϊκό κόσμο, με λαϊκές οικογένειες και βεβαίως άλλα λένε διάφορες συνιστώσες ή μέλη τους, δικό τους πρόβλημα είναι. Και απ' την άλλη μεριά έχουν πάρει τους νέους φωστήρες που ήταν παλιά στο ΠΑΣΟΚ, και μερικοί έχουν ψηφίσει και τα τρία μνημόνια, άλλοι έχουν ψηφίσει τα δύο, άλλοι το ένα.»

Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, τι πιστεύετε ότι θα γίνει την επόμενη ημέρα;

«Είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αυτοδυναμία, μπορεί να του λείπουν δύο - τρεις βουλευτές, που δε νομίζω, αυτοδυναμία θα έχει απ' ότι φαίνεται στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μεγάλη πτώση των άλλων κομμάτων, κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, δυσαρέσκεια για τη ΝΔ και βεβαίως υπάρχουν και οι άλλοι σχηματισμοί που είναι πιο συγγενείς με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, όπως είναι η ΔΗΜΑΡ που είχε παλιότερα 6%-7% και τώρα όχι, όπως είναι οι ΑΝΕΛ που προσβλέπουν σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και που επίσης έχουν μεγάλες απώλειες, όπως είναι διάφορα άλλα τέτοια μικρότερα κόμματα, νομίζω επιδρά και στο Ποτάμι αυτό.»

Οπότε εσείς τι προβλέπετε λοιπόν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία την επόμενη ημέρα τι θα κάνει στην οικονομία. Κατ' αρχάς πιστεύετε ότι έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους ξένους και τι θα κάνει;

«Με βάση τις θέσεις του, δηλαδή ότι ορκίζεται στην ΕΕ, ότι ορκίζεται στην ευρωζώνη...»

Ότι ορκίζεται με όρους...

«Ορκίζεται κανονικά με όρους, όλες οι χώρες βάζουν κάποιους όρους με την έννοια της διαπραγμάτευσης. Γιατί οι όροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαπραγμάτευση. Διαπραγματεύεσαι με εταίρους στην κατεύθυνση όμως της στρατηγικής Ευρώπη 2020, στην κατεύθυνση ότι τηρούμε το σύμφωνο του ευρώ, ότι τηρούμε το σύμφωνο της σταθερότητας, δεν αμφισβητούμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ε, όλα αυτά που σας λέω είναι τα μνημόνια των μνημονίων, δεν είναι μόνο τα μέτρα και οι εφαρμοστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων τα οποία ήταν τα πιο άγρια και τα πέρασαν γρήγορα και πολλά σωρηδόν. Τα πέρασαν μέσα σε 4-5 χρόνια λόγω της κρίσης και εν ονόματι της κρίσης, ως δικαιολογία της κρίσης μόνο και μόνο για να αυξάνουν τα κέρδη των λίγων για να το πούμε καθαρά, των μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι όλη η ιστορία.»

Πάμε στο σενάριο ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, τι θα κάνει το ΚΚΕ. Θα συνεργαστεί, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα έχει μέσα είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα μπούμε σε μια κυβέρνηση και διεκδικούμε μια λαϊκή διακυβέρνηση, όπου πραγματικά ο λαός μας θα είναι πρωταγωνιστής, θα έχει βγει στο προσκήνιο, θα έχει αποφασίσει ότι έχει τη δύναμη να γίνει αυτός εξουσία και να πάψει να είναι εξουσία το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Αυτή η κυβέρνηση θα έχει για παράδειγμα ως όρο μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, γιατί είναι η μόνη λύση. Βέβαια θα μου πείτε, και το λένε αρκετοί, ότι θα έρθεις σε σύγκρουση με την ευρωζώνη και την ΕΕ και λέμε ναι, θα έρθεις σε σύγκρουση. Η θέση μας είναι αποδέσμευση, γιατί αυτό που έχουμε ζήσει πάνω από τριάντα χρόνια τώρα μέσα στα δεσμά της ΕΕ είναι τραγωδία συνεχόμενη και στην αγροτική οικονομία και στη βιομηχανία και στο βιοτικό επίπεδο και στη θέση του εργαζόμενου, του συνταξιούχου του νέου και της νέας. Αυτή η πείρα πρέπει να αξιοποιηθεί τώρα. Εμείς διαφωνούμε με άλλα κόμματα δήθεν αριστερά ή που εμφανίζονται ως τέτοια και έχουν ριζοσπαστικά συνθήματα, που λένε να φύγουμε από το νόμισμα και να φτιάξουμε δικό μας, ακούσαμε και αυτό το τραγελαφικό προχθές να κόψουμε εκατομμύρια ευρουλάκια για να λύσουμε το πρόβλημα. Το νόμισμα δε σου λύνει το πρόβλημα μπορεί να βγεις από το ευρώ, αν είσαι μέσα στην ΕΕ, αν είσαι σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, αν οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα χέρια λίγων ομίλων, αν δηλαδή δεν έχεις εσύ τα απαραίτητα εργαλεία ως κράτος, ως εξουσία, ως κυβέρνηση γι' αυτό εμείς συνδυάζουμε ότι αυτό πρέπει να πηγαίνει ταυτόχρονα με την πάλη για κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων. Διότι μόνο έτσι θα μπορείς να κατανείμεις πόρους, να κατανείμεις το εργατικό δυναμικό για να λύσεις τα προβλήματα της ανεργίας. Αν δεν πάρεις τον ορυκτό πλούτο στα χέρια σου, αν δεν πάρεις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, όπως τα λέει η οικονομική θεωρία, δε γίνεται να μπορέσεις να αναπτύξεις σε όφελος του λαού την οικονομία.»

Έτσι όπως παρουσιάζεται τη θέση σας, όλα τα κόμματα που προηγούνται αυτή τη στιγμή, κανένα δε θέλει να φύγει από το άρμα της Ευρώπης άρα αποκλείετε οποιαδήποτε συνεργασία.

«Γι' αυτό και έχει βάση η συνεργασία μεταξύ τους. Εμείς θεωρούμε ότι κυβέρνηση θα υπάρχει έτσι κι αλλιώς την επόμενη των εκλογών. Υπάρχει δυνατότητα κυβερνήσεων συνεργασίας με κόμματα που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει το εξής: ότι ακριβώς επειδή όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται στην ίδια γραμμή με ταυτόσημα ή παρεμφερή προγράμματα και μπορούν να καταλήξουν σε μια κυβερνητική συμφωνία, που εμείς διαφωνούμε, πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση σ' αυτό τον τόπο. Δε μπορεί να είναι αντιπολίτευση είτε τυχάρπαστα κόμματα είτε πολύ περισσότερο φασίστες. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ισχυροποιήσει ο λαός το ΚΚΕ ακριβώς για να υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση. Γιατί η αντιπολίτευση είναι η μόνη χρήσιμη ουσιαστικά δύναμη, που μπορεί να σταθεί πλάι στο λαό, να διεκδικήσει να πάρει ανάσες, να πιέσει. Γιατί μια γνήσια αντιπολίτευση μπορεί να ψηφίσει και έναν καλό νόμο αν τον φέρει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων συνεργαζόμενων, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ψηφίσουμε φιλολαϊκούς νόμους. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση η οποία θεωρούμε εκ των προτέρων και θα το αποδείξουμε αυτό από την επόμενη μέρα και γι αυτό τώρα να το σκεφτεί ο λαός γιατί πρέπει να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, ότι αυτή η κυβέρνηση θα βρίσκεται στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με νέα μέτρα.»

Πιστεύετε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μπορεί να συνεργαστούν να κάνουν κυβέρνηση;

«Ναι, αντικειμενικά υπάρχει βάση. Το λέω ξεκάθαρα, το έχω πει επανειλημμένα κατά την προεκλογική περίοδο...»

Υπάρχει και ιδεολογική βάση;

«Με βάση τα προγράμματα, δε φτιάχνεις κυβερνήσεις με την ιδεολογική βάση, μόνο. Μιλάμε για μια συμφωνία που μπορεί να κάνουν αυτά τα κόμματα που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο. Και λέω αντικειμενική βάση έχει και για τα επιμέρους ζητήματα και συνολικότερα. Αν συμφωνήσουμε ότι στα συνολικότερα έχουν ίδια κατεύθυνση - τα ξαναλέω ΕΕ, ευρώ, ΝΑΤΟ, διαπραγμάτευση για το χρέος - μπορούν να καθίσουν να τα βρουν και να τα συμφωνήσουν. Δεν είναι εντελώς διαφορετικές αυτές οι πολιτικές.»

Το ΚΚΕ έχει κάνει αυτοκριτική τα τελευταία χρόνια με δεδομένο ότι συρρικνώνονται τα ποσοστά του κόμματος, φεύγουν οι ψηφοφόροι. Δεν σκεφτόσαστε ότι κάτι πρέπει ν' αλλάξει για να συσπειρώσετε πάλι τον κόσμο σας;

«Αυτό έγινε το 2012. Στις ευρωεκλογές υπήρξε μια επανασυσπείρωση - μικρή μεν - του κόμματος, όμως δεν εξαρτάται πάντα από ένα κόμμα το τι ποσοστά παίρνει. Πρέπει και ο ίδιος ο λαός με βάση αυτά που του λέμε, για παράδειγμα αυτά που έχει ακούσει μέχρι τώρα στην εκπομπή σας από εμένα, συμφωνεί; Λέει αλήθειες το ΚΚΕ, έχει προτάσεις γι' αυτά; Γιατί λοιπόν πρέπει μια ζωή εδώ και 40-50 χρόνια να ζει είτε με αυταπάτες για κάποιο μικρότερο κακό που δήθεν θα τον βρει στο μέλλον επιλέγοντας κάποιον άλλο είτε με αυτό το κλίμα της πόλωσης, της τρομοκρατίας και τη φοβίας ότι θα χαθούν τα πάντα αν ψηφίσει ένα άλλο κόμμα. Γιατί να ζει μέσα σ' αυτή τη φοβία, την τρομοκρατία και την αυταπάτη; Αυτό είναι το ερώτημα.

Μήπως θα έπρεπε να σκεφτεί το ΚΚΕ ότι πρέπει να κάνει ένα άνοιγμα πιο πολύ στη σύγχρονη εποχή ούτως ώστε να προσελκύσει πιο πολύ κόσμο;

«Μα αυτό το άνοιγμα κάνουμε, γι' αυτό και τα ποσοστά μας είναι τριπλάσια και τετραπλάσια κατ' αρχήν στη νεολαία, το ξέρετε αυτό, το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Δεύτερον κάνουμε ανοίγματα σε ανθρώπους, υπάρχει διεύρυνση στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές και τώρα. Έχουμε ανθρώπους που ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αγωνιστές όμως, άνθρωποι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ όντας στελέχη από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι σε Περιφερειακές Επιτροπές, άλλα συνδικαλιστικά στελέχη, επιστήμονες που είναι γνωστοί άνθρωποι στις κοινωνίες όπου δρουν και είναι υποψήφιοι του ΚΚΕ σήμερα. Αλλά αυτοί δεν ακούγονται και ακούγονται κάποια γραφικά πρόσωπα οι οποίοι βγαίνουν και πετάνε μια αρλούμπα και γίνονται πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και σε ΜΜΕ. Υπάρχει τέτοιο άνοιγμα, στην Α' Πειραιά υποψήφιο έχουμε έναν υποναύαρχο, έναν αξιόλογο άνθρωπο των Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος μάλιστα πρωτοστατεί στη δουλειά εκεί της περιοχής. Σε άλλες περιοχές είναι από τα Σώματα Ασφαλείας, είναι πανεπιστημιακοί, είναι δάσκαλοι οι οποίοι είναι αριστεροί, ανένταχτοι, από τη ΝΔ, αριστεροί άνθρωποι που ήταν στον παλιό Συνασπισμό και έχουν προσχωρήσει στο ΚΚΕ.»

Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας; Τι θα γίνει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια;

«Είμαι αισιόδοξος και από θέση αρχών και από την πρακτική. Η δύναμη είναι οι λαοί, θα συνειδητοποιήσουν αργά ή γρήγορα το ρόλο τους. Είναι σίγουρο ότι μπορεί να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες και για μας και για τα παιδιά μας. Υπάρχει τεράστια πείρα, υπάρχει μια συσσωρευμένη εμπειρία απ' τους λαούς και απ' τα κόμματα, από το ΚΚΕ απ' όλη την ιστορική περίοδο. Αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και βεβαίως ένα μικρό λιθαράκι μπορεί να μπει και σ' αυτές τις εκλογές, στις 25 Γενάρη, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ.»

Πηγή : KKE

Δεν υπάρχουν σχόλια: