Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Εντός του λάκκου της ΕΕ ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα μνημόνια διαρκείας.

«Δεν υπάρχει γυρισμός» στη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για 

λογαριασμό του κεφαλαίου, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός


Το γεγονός ότι μέσα στο λάκκο της ΕΕ τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται με ή χωρίς μνημόνιο επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, στη χτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο.
Την ίδια στιγμή που ανέφερε ότι «δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας» από την τρόικα, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι«γυρισμός δεν υπάρχει. Πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε. Τις μεταρρυθμίσεις που βοηθούν να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας (...) και πρέπει να τις συνεχίσουμε και να τις ολοκληρώσουμε πέρα και πάνω από δεσμεύσεις»,προϊδεάζοντας για νέα αντιλαϊκά μέτρα, με συνέχιση των «διαρθρωτικών» αλλαγών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να διασφαλίσει την παραπέρα κερδοφορία του στις σύγχρονες συνθήκες, την «ανταγωνιστικότητά» του έναντι άλλων μονοπωλίων.
Οπως ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες εστίασαν στην πρόοδο του ελληνικού «προγράμματος σταθεροποίησης» και στις «προοπτικές» πέρα απ' αυτό. Ο Ελληνας πρωθυπουργός διατυμπάνισε ότι η χώρα πέτυχε σημαντικούς στόχους νωρίτερα από το προβλεπόμενο (πρωτογενές πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με λιγότερα ποσά από όσα είχαν υπολογιστεί και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα) και υποσχέθηκε έξοδο από την ύφεση με καταγραφή θετικού προσήμου στο ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο του 2014. Ολοι οι στόχοι στους οποίους αναφέρθηκε αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η επίτευξή τους βασίστηκε πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα μάλιστα που η ανεργία «χτυπάει κόκκινο» και όλες οι αναλύσεις των αστικών επιτελείων υπογραμμίζουν ότι ακόμα και με τις πιο «αισιόδοξες» προβλέψεις θα παραμείνει στα ύψη για πολλά χρόνια, ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι «για πρώτη φορά μειώνεται η ανεργία»...
Εκτίμησε ακόμη ότι η Ελλάδα «θα τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση» μετά το τέλος του τωρινού προγράμματος της τρόικας και δήλωσε πως είναι πιθανό «η συνεργασία με το ΔΝΤ» να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το 2016. Αναγνώρισε βέβαια ότι η «συνεργασία» τους «άλλαξε την εικόνα της οικονομίας» και ζήτησε να υπάρχει «συνεχής στήριξη της προόδου που πετυχαίνουμε»...
Οι «ελαφρύνσεις» αφορούν τη «ρευστότητα» των μονοπωλίων

Την ίδια στιγμή, ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα «έχει ανάγκη από φοροελαφρύνσεις (...) ανάγκη από κάποιες στιγμές ανάσας που θα δώσουν νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις». Φοροελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις από τις οποίες ωφελημένο θα βγει μόνο το κεφάλαιο, για το οποίο άλλωστε ο πρωθυπουργός ζήτησε και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κρατικού χρέους, ώστε να απελευθερωθούν πρόσθετα κονδύλια για στήριξη της «ρευστότητάς» του. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει «μια τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να φύγουν και τα τελευταία εμπόδια και να υπάρξουν μακροπρόθεσμες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα»,σηματοδοτώντας ότι οι όποιες «διευκολύνσεις» ανακοινωθούν θα κατευθυνθούν στη στήριξη της δραστηριότητας μονοπωλιακών ομίλων.
Ο Αντ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «ένα νέο πρόγραμμα για το πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» στη μετά το τωρινό μνημόνιο εποχή, παραπέμποντας στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΔ στις 4 Οκτώβρη στην Αθήνα, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της, όπου, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει «το όραμά του για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο (...) με αλλαγή πολιτικών και νέα ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα».
Παραπέρα, δεν παρέλειψε να διαφημίσει χτες στο Βερολίνο το «νέο γεωστρατηγικό ρόλο» που, όπως είπε, κέρδισε η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνυόμενη σε «συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας» και«προπύργιο σταθερότητας από εκεί που ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης», λόγω του αγωγού φυσικού αερίου TAP που διέρχεται από τη χώρα, της μεταφοράς υγροποιημένου αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω άλλων διασυνδεδεμένων αγωγών (π.χ. ο ελληνοβουλγαρικός IGB) και των «δικών της ενεργειακών αποθεμάτων που έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια». Εργα, αγωγούς και κοιτάσματα που θα τα εκμεταλλευτούν μεγαλοκαρχαρίες, χωρίς να διασφαλίζεται φτηνό καύσιμο και ενεργειακή επάρκεια για το λαό.
Υπενθύμιση των μόνιμων μηχανισμών εποπτείας της ΕΕ
Η Α. Μέρκελ, από την πλευρά της, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ολοκληρωθεί σύντομα» το περιβόητο «πρόγραμμα προσαρμογής», επέμεινε ότι η ανάκαμψη επιτυγχάνεται «με ιδιωτικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις», κάνοντας ωστόσο αναφορά στα ζητήματα που υπάρχουν με τη «ρευστότητα» και τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Απέφυγε να αναλάβει την οποιαδήποτε δέσμευση για κάποιου είδους ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή τη δανειοδότηση της Ελλάδας όταν τελειώσει το υπάρχον πρόγραμμα, και αρκέστηκε να αναφέρει ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα» θα εξετασθούν «τα επόμενα βήματα».
Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η απάντησή της σε ερώτηση για τη Γαλλία και το ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς το Παρίσι έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το 3%. Η Γερμανίδα καγκελάριος βρήκε ευκαιρία να θυμίσει ότι η Κομισιόν αξιολογεί τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών - μελών και κάνει συστάσεις για τη λήψη παραπέρα αντεργατικών μέτρων προς όλες τις κυβερνήσεις, επιβεβαιώνοντας τα μνημόνια διαρκείας που έτσι ή αλλιώς εφαρμόζονται παντού στην ΕΕ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: