Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Θ.Παφίλης: Πρέπει να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, να γίνει υπόθεση όλου του κόσμου,να αγωνιστούμε όχι μόνο κατά της "μικρής ΔΕΗ", αλλά συνολικά κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Mε τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων είναι αδύνατον να γίνει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ και αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στο συνολικό πακέτο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ,τονίζει σε συνέντευξή του, στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
 
«Πρέπει να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, να γίνει υπόθεση όλου του κόσμου,να αγωνιστούμε όχι μόνο κατά της "μικρής ΔΕΗ", αλλά συνολικά κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές, άρα το να εναποθέτεις όλο το πρόβλημα, ακόμη και της "μικρής ΔΕΗ" στο δημοψήφισμα, δεν κάνει καθόλου καλό. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, να γίνει υπόθεση όλου του κόσμου» σημειώνει κ. Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει τους απεργούς της ΔΕΗ και η δική μας θέση είναι οτι δεν έπρεπε να υπακούσουν. Οχι αυθαίρετα και απάνω, αλλά να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις, να υπάρξει λαική κινητοποίηση και από άλλες κοινωνικές ομάδες και να πάνε οι εργαζόμενοι κόντρα σε αυτή την απόφαση».
 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας είπε πάντως ότι συζητά την πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης υπογραμμίζει: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταματήσει να παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια και να αποφασίσει αν είναι με "τον αστυφύλαξ ή τον χωροφύλαξ". Γιατί δεν μπορεί να είναι και με τα δύο. Αν θεωρεί ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσια ,όπως μπορεί να λέει καμιά φορά με μισόλογα, να καταθέσει αυτό το πλαίσιο. Ολόκληρο. Που περιλαμβάνει όλους τους νόμους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από το 1999 μέχρι σήμερα. Ας καταθέσει τη δική του πρόταση,εμείς θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση, όπως καταθέτουμε πάντα. Αυτό δεν εμποδίζει τη συγκέντρωση 120 βουλευτών για να γίνει η συζήτηση».
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παφίλης τονίζει ότι το ΚΚΕ «πάντα, από θέση αρχής, δεν ψηφίζει κανέναν, όποιος και να είναι. Δεν έχει σημασία το πρόσωπο, γιατί είναι ένας θεσμός ο οποίος στην πραγματικότητα υπογράφει τους αντιλαϊκούς νόμους και την αντιλαϊκή πολιτική. Επομένως, η θέση μας είναι δεδομένη, δεν πρόκειται να αλλάξει. Έτσι ή αλλιώς, ούτε πρόκειται να μπούμε σε λογική παζαριού».
 
Η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:
 
Ερ: Κύριε Παφίλη, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ δουλεύουν πλέον σε όλη τη χώρα, έπειτα από την απόφαση της δικαιοσύνης να κηρυχθεί παράνομη η απεργία αλλά και από την επίταξη στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Μιλάμε για νίκη της κυβέρνησης και υποχώρηση των απεργών;
Απ: Η κυβέρνηση όπως πάντα καταφεύγει στην άγρια καταστολή με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Πρέπει κανείς να θυμάται ότι, εκτός από μία-δύο εξαιρέσεις, όλες οι απεργίες βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές. Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους απεργούς της ΔΕΗ και η δική μας θέση είναι οτι δεν έπρεπε να υπακούσουν. Οχι αυθαίρετα και απάνω, αλλά να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις, να υπάρξει λαϊκή κινητοποίηση και από άλλες κοινωνικές ομάδες και να πάνε οι εργαζόμενοι κόντρα σε αυτή την απόφαση. Δυστυχώς όμως ο συσχετισμός δυνάμεων είναι διαφορετικός, δεν πέρασε αυτή η άποψη αλλά υπάρχουν δυνατότητες και στο μέλλον για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
 
Ερ: Το ΚΚΕ απευθύνει δηλαδή πρόσκληση για πολιτική ανυπακοή;
Απ: Ναι, δεν είναι πρώτη φορά. Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Και οι ναυτεργάτες έχουν απειθαρχήσει, καθώς επιστρατεύονται πάντα όταν ξεκινούν μια απεργία. Δεν μπορούν να καταργούν το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις. Και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και τώρα με όλες αυτές τις μικτές κυβερνήσεις. Για εμάς, θα έπρεπε το λαϊκό κίνημα να συμπαραταχθεί συνολικά μαζί με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Θα έπρεπε φυσικά και οι συνδικαλιστές στη ΔΕΗ να απειθαρχήσουν σε αυτή την απόφαση και να ανεβάσουν τις μορφές πάλης. 'Ομως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί αυτοί που ηγούνται των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν τη φωλιά τους λερωμένη γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την πολιτική των κυβερνήσεων που ιδιωτικοποιούσαν σταδιακά τη ΔΕΗ και έφτασαν τον ελληνικό λαό να πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής του για το ρεύμα. Αλλά και σήμερα εν μέρει αντιπαρατίθενται για τη "μικρή ΔΕΗ" και όχι για το συνολικό πακέτο της ιδιωτικοποίησης που έχει ξεκινήσει από το 1999.
 
Ερ: Στο τραπέζι, έχει πέσει η πρόταση για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ,αλλά και το ΚΚΕ προτείνει κάτι τέτοιο με διαφορετικό πλαίσιο, καθώς θέτει ζήτημα κατάργησης συνολικά όλων των νόμων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από το 1999 έως σήμερα. Υπάρχει περιθώριο σύνθεσης των δύο προτάσεων;
Απ: Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει από το 1999 με μια σειρά νόμους ,έξι νόμους, και καταλήγει σήμερα στη μικρή ΔΕΗ. Εμείς λοιπόν σε αυτή την πρόταση που έγινε λέμε : Ναι να γίνει δημοψήφισμα,αλλά όχι μόνο για τη μικρή ΔΕΗ . Να γίνει συνολικά για το πακέτο της ιδιωτικοποίησης που έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια. Οταν λες ότι είσαι κατά της ιδιωτικοποίησης της, αν υποθέσουμε ότι φύγει από τη μέση το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", η ΔΕΗ δεν είναι ιδιωτικοποιημένη; Το 46% της ΔΕΗ είναι σε ιδιώτες . Επομένως δεν αλλάζει η κατάσταση . Οσοι προβάλλουν μόνο το θέμα της "μικρής ΔΕΗ" συμφωνούν ουσιαστικά με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Γιατί τη ΔΕΗ τη λυμαίνονται σήμερα τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα,η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε 350.000, η ΔΕΗ είναι αυτή που έχει αυξήσει από το 2001 κατά 100% την τιμή του ρεύματος για τα λαικά νοικοκυριά . Επομένως δεν μπορείς να λες ότι είσαι υπερ μιας δημόσιας ΔΕΗ και να αποκόβεις το πιο ουσιαστικό κομμάτι ,όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι και γραμμή της Ευρωπαικής Ενωσης. Το ΚΚΕ λέει ναί στο δημοψήφισμα, αλλά με αυτό το περιεχόμενο.
 
Ερ: Ο κ. Τσίπρας είπε πάντως ότι συζητά την πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα;
Απ: Αν το συζητούσε θα έπρεπε να το βάλει ο ίδιος κατ` αρχήν και να μην βάζει μόνο τη "μικρή ΔΕΗ". Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταματήσει να παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια και να αποφασίσει αν είναι με "τον αστυφύλαξ ή τον χωροφύλαξ". Γιατί δεν μπορεί να είναι και με τα δύο. Αν θεωρεί ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσια, όπως μπορεί να λέει καμιά φορά με μισόλογα, να καταθέσει αυτό το πλαίσιο. Ολόκληρο. Που περιλαμβάνει όλους τους νόμους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από το 1999 μέχρι σήμερα. Ας καταθέσει τη δική του πρόταση,εμείς θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση, όπως καταθέτουμε πάντα. Αυτό δεν εμποδίζει τη συγκέντρωση 120 βουλευτών για να γίνει η συζήτηση και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό.
 
Ερ:Αποκλείεται να τοποθετηθούν στο ίδιο κείμενο οι υπογραφές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ;
Απ: Εμείς πάντα ανεξάρτητα αν είχαμε την ίδια θέση,καταθέταμε δική μας πρόταση γιατί έχουμε διαφορετικό σκεπτικό, Για παράδειγμα το ευρωσύνταγμα. Οταν κατατέθηκε πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα υπήρχαν τέσσερις προτάσεις. Μία του ΚΚΕ, μία του ΠΑΣΟΚ, μία του ΣΥΡΙΖΑ και μία του κ. Ανδριανόπουλου. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στη Βουλή, αθροίστηκαν και φυσικά το θέμα απορρίφθηκε.
Και επειδή όλα στο δημοψήφισμα παραπέμπονται ,πρακτικά, για να γίνει δημοψήφισμα με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων είναι αδύνατον. Δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές, άρα το να εναποθέτεις όλο το πρόβλημα, ακόμη και της "μικρής ΔΕΗ" στο δημοψήφισμα δεν κάνει καθόλου καλό . Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαΐκη πάλη,να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις , να γίνει υπόθεση όλου του κόσμου,για να αγωνιστούμε όχι μόνο κατά της "μικρής ΔΕΗ",αλλά συνολικά κατά της ιδιωτικοίησης της ΔΕΗ.
 
Ερ: Πολλοί λένε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος ήταν ουσιαστικά μια πρόταση του κ. Τσίπρα στην προσπάθειά του από τώρα να συσπειρώσει ένα μέτωπο με 121 βουλευτές ώστε να αποτρεψει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Απ: Η τακτική και το τι σκέφτεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό της θέμα. Αυτό που πρέπει να κρίνει ο λαός είναι με ποια πολιτική πάει ο καθένας. Και αυτό που έχει σημασία είναι -ιδιαίτερα τώρα με τη "μικρή ΔΕΗ" να σκεφτεί ο κόσμος ότι αν τώρα ,που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση θέτει μόνο το ζήτημα της "μικρής ΔΕΗ" και όχι το σύνολο της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, ας σκεφτεί τι θα κάνει αν πάει στην κυβέρνηση.Από τώρα δηλαδή απεμπολεί τη θέση για αποκλειστικά δημόσια ΔΕΗ. Εμείς δεν συμφωνούμε με την κατάσταση που υπήρχε πριν γιατί και κρατική που ήταν η ΔΕΗ δούλευε ουσιαστικά για τους επιχειρηματίες και τα μονοπώλια. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΠΕΣΙΝΕ , η οποία πλήρωνε το ρεύμα κάτω από την τιμή κόστους και η κατανάλωσή της ήταν όση και της Θεσσσαλονίκης. Και την ίδια ωρα, τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωναν εκατό φορές περισσότερα. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά μέσα στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, είτε η ΔΕΗ είναι κρατική είτε ιδιωτική. Αλλά βεβαίως μας ενδιαφέρει να παραμείνει στο δημόσιο και γιατί το λαϊκό κίνημα να μπορεί να παρεμβαίνει από καλύτερες θέσεις και μακροπρόθεσμα να μην έχεις να κάνεις με επιχειρηματικους ομίλους απέναντί σου.
 
Ερ: Το θέμα του δημοψηφίσματος άνοιξε πάντως τον δρόμο για μια τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ,Α.Τσιπρα και του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπα. Για πρώτη φορά αν δεν κάνω λάθος τα τελευταία χρόνια ; Ανοίγει ένας διαυλος επικοινωνίας;
Απ: Τι δίαυλο επικοινωνίας; Για ένα συγκεκριμένο θέμα υπήρξε ενα τηλεφώνημα. Τι θα έκανε; Δεν θα το σήκωνε; Εγινε μια συζήτηση και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένες θέσεις. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε μια λογική παζαριού,ούτε για το δημοψήφισμα ούτε γενικότερα. Ολα είναι στο φως και όχι κάτω από το τραπέζι, ο καθένας έχει τις απόψεις του και τις καταθέτει. Εμείς λέμε ναι στο δημοψήφισμα ,αλλά με αυτό το περιεχόμενο που βάζουμε,ας πάρουν απόφαση και ο ΣΥΡΙΖΑ,και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜΑΡ αν συμφωνούν ή όχι. Και ας επιλέξει και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιον θα πάει πολιτικά και ποιόν θα αφήσει.
 
Ερ: Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας;
Απ: Όλα αυτά γίνονται -λέω πάλι- στη σφαίρα του επικοινωνιακού, γιατί ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μαζευτούν 180 υπογραφές γίνεται μια τέτοια συζήτηση, αλλά ωστόσο και μια τέτοια συζήτηση βοηθάει να ξεκαθαρίσει και ο κόσμος τι λέει κάθε πολιτική δύναμη.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, εμείς έχουμε δηλώσει πάντα από θέση αρχής ότι δεν ψηφίζουμε κανέναν, όποιος και να είναι. Δεν έχει σημασία το πρόσωπο, γιατί είναι ένας θεσμός ο οποίος στην πραγματικότητα υπογράφει τους αντιλαϊκούς νόμους και την αντιλαϊκή πολιτική. Επομένως, η θέση μας είναι δεδομένη, δεν πρόκειται να αλλάξει. Έτσι ή αλλιώς, ούτε πρόκειται να μπούμε σε λογική παζαριού.
 
Ερ: Το ερώτημα είναι το πολιτικό πλαίσιο. Από ό,τι κατάλαβα, χρησιμοποιείται το θέμα του ΠτΔ για να έχουμε πρόωρες εκλογές. Εσείς σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνετε; Ζητάτε πρόωρες εκλογές;
Απ: Εμείς δεν ψηφίζουμε κανέναν για ΠτΔ και ο νοών νοείτω. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ανασυγκροτηθεί το λαϊκό κίνημα, τα συνδικάτα, να ξαναπάει ο κόσμος στα συνδικάτα, να υπάρξει ευρύτερη λαϊκή συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους ημιαυτοαπασχολούμενους, στους επαγγελματίες κ.λπ. όχι σε επίπεδο κορυφών, αλλά σε επίπεδο βάσης, να ξαναγεννηθεί και να πάρει μπροστά το λαϊκό κίνημα και να παλέψει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που δεν είναι ούτε στην ΕΕ ούτε ο καπιταλιστικός δρόμος που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα και οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα κυριολεκτικά τους εργαζόμενους.
 
Ερ: Προβλέπετε ένα θερμό φθινόπωρο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει σκληρά μέτρα; Υπάρχουν πιέσεις της τρόικας για απολύσεις. Βλέπετε οι εργαζόμενοι να ανταποκρίνονται στις προτροπές του ΚΚΕ για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας;
Απ: Εμείς αποφεύγουμε τις βαρύγδουπες εκφράσεις, μάχη των μαχών ή μητέρα των μαχών. Πόσες μητέρες έχουμε, τελικά; Είτε είναι η μια εκλογή είτε η άλλη, θεωρείται το άπαν. Όχι ότι δεν μας ενδιαφέρει. Όπως επίσης θερμό φθινόπωρο, καυτό καλοκαίρι κ.λπ. Εμείς είμαστε πιο μετρημένοι. Εμείς προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τον λαό και στα συνδικάτα και παντού και του λέμε αν θα αλλάξει κάτι και αν μπορεί να αλλάξει κάτι είναι με το δικό του τον αγώνα. Κάποιοι άλλοι τα παραπέμπουν στην επόμενη κυβέρνηση. Δηλαδή, στην πράξη υπονομεύονται οι αγώνες με αυτή τη λογική. Περιμένουμε πότε θα αλλάξει η κυβέρνηση, η οποία βέβαια θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με κάποιες παραλλαγές, όχι πάντα φιλολαϊκές, γιατί είναι δεσμευμένη και από την ΕΕ και από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που υποστηρίζει. Εμείς θα προσπαθήσουμε και με τις ανακοινώσεις μας και με τη δουλειά μας, οι κομουνιστές, τα στελέχη του κόμματος, οι φίλοι, οι οπαδοί, να κινητοποιήσουμε το λαό για να αντιπαλέψει αυτά τα μέτρα τα οποία έρχονται και να μην τον κοιμίζουν περιμένοντας πότε θα έρθει κάποια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.
 
Πηγή:ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Μιχάλης Ψύλος
Αναδημοσίευση στο empros.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: