της Ιωάννας Καρδάρα
Τρεις εβδομάδες μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του μαλαισιανού Μπόινγκ 777 με 239 επιβαίνοντες στον Ινδικό Ωκεανό, ένα μόνο πράγμα είναι σαφές: Μόνο οι Αμερικανοί –αν θέλουν– θα αποκαλύψουν την τύχη ή καλύτερα την ατυχία που έπληξε το μοιραίο Μπόινγκ. Ο λόγος είναι απλός: είναι αδύνατον το μοιραίο αεροσκάφος να μην είχε εντοπιστεί από τα υπερσύγχρονα ραντάρ της αμερικανικής αεροναυτικής βάσης στην ατόλη Ντιέγκο Γκαρσία.
Από τη βάση αυτή, που ενοικίασαν οι Αμερικανοί από τους Βρετανούς το 1966, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ελέγχουν ηλεκτρονικά ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία. Λόγω της τεράστιας στρατιωτικής σημασίας της αμερικανικής βάσης του Ντιέγκο Γκαρσία και της έλλειψης δυνατότητας λειτουργίας επίγειων σταθμών επιτήρησης της περιοχής εκ μέρους των ΗΠΑ, η ηλεκτρονική σάρωση του Ινδικού Ωκεανού από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους της NSA είναι απείρως πυκνότερη από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος αδαής, παρατηρώντας έναν απέραντο ωκεανό σχεδόν εντελώς άδειο από νησιά.
Αυτό ουδείς το αμφισβητεί. Με απλά λόγια: δεν είναι δυνατόν το μαλαισιανό Μπόινγκ να άλλαξε ξαφνικά πορεία μία ώρα μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ και στη συνέχεια να πετούσε επί έξι έως επτά ώρες στον Ινδικό και η βάση του Ντιέγκο Γκαρσία να το αγνοούσε. Το ερώτημα είναι: γιατί δεν αποκαλύπτουν οι Αμερικανοί τι έγινε; Τι προσπαθούν να κρύψουν; Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το Μπόινγκ καταρρίφθηκε από αμερικανικά καταδιωκτικά. Γιατί; Η βρετανική Ντέιλι Τέλεγκραφ, που έχει πάντα καλές πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, αφήνει να εννοηθεί ότι το Μπόινγκ μετέφερε «ύποπτο φορτίο» και πιθανότατα κατευθυνόταν προς την αμερικανική βάση με κακό σκοπό. Αλήθεια; Ψέματα; Δεν γνωρίζουμε. Το βέβαιο είναι ότι οι Αμερικανοί καλλιεργούν σκόπιμα τη σύγχυση, αφήνοντας οι ίδιοι να διαρρεύσουν πολλά σενάρια. Ακόμη και για επίθεση… εξωγήινων.
Το σίγουρο είναι εν ολίγοις ότι παίζουν… καθυστέρηση. Κι αυτό γιατί η βαλίτσα που περιέχει τα δύο μαύρα κουτιά του Μπόινγκ θα συνεχίσει να εκπέμπει περίπου για άλλες 15 ημέρες. Αν μάλιστα έχουν βυθιστεί σε πολύ μεγάλο βάθος, η πιθανότητα να εντοπιστούν και να ανασυρθούν μειώνεται μέρα με την ημέρα. «Αν δεν βρεθούν λοιπόν τα μαύρα κουτιά, είναι πολύ πιθανό να μη μάθουμε ποτέ τι συνέβη στο αεροσκάφος» λέει ο Πολ Γιάπ, καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή Τέμασεκ, στη Σιγκαπούρη.
«Το ένα μαύρο κουτί που καταγράφει όλες τις παραμέτρους της πτήσης (ταχύτητα, ύψος κ.λπ.) μπορεί να παράσχει –αν βρεθεί φυσικά– πολλές πληροφορίες» εκτιμούν αναλυτές της εταιρείας Λίχαμ, που ασχολείται με τέτοια θέματα. Στο δεύτερο μαύρο κουτί, όπου καταγράφονται οι συνομιλίες στο πιλοτήριο και ως εκ τούτου και οι αποφάσεις των πιλότν, σώζονται μόνο οι ηχογραφημένες συζητήσεις των τελευταίων δύο ωρών της πτήσης. «Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της ξαφνικής αλλαγής πορείας, στα μισά του δρόμου μεταξύ της Μαλαισίας και του Βιετνάμ, έχουν χαθεί. Και να βρεθεί η συσκευή, δεν θα λέει τίποτα για το τι συνέβη στον Κόλπο της Ταϊλάνδης. Οι συζητήσεις θα έχουν διαγραφεί» αναφέρουν οι αναλυτές της Λίχαμ.
Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζει να παίζει θέατρο η αμερικανική μυστική υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλου του πλανήτη, η διαβόητη NSA.
Άλλωστε η κυβέρνηση της Μαλαισίας γνωρίζει πολύ καλά ότι το αεροσκάφος έχει συντριβεί και ανακοίνωσε στους συγγενείς των θυμάτων ότι «το μοιραίο Μπόινγκ έχει χαθεί και οι επιβαίνοντες θεωρούνται όλοι νεκροί».
Πηγή : www.prin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου