Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Επιταχύνονται εξελίξεις με συνταγές τύπου «σχεδίου Ανάν». Με τον Ελληνα πρωθυπουργό συναντήθηκε χτες ο Νίκος Αναστασιάδης.

 Γοργές αναμένεται ότι θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς φαίνεται ότι το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που έχει ετοιμαστεί (με την ενεργό εμπλοκή και της Ουάσιγκτον) θα συζητηθεί σε συνάντηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς την ερχόμενη βδομάδα, ίσως ακόμα και τη Δευτέρα.


Μάλιστα, δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο κάνουν λόγο ακόμα και για «κείμενο συμφωνίας» που υπάρχει, επιβεβαιώνοντας ότι τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία θα μεγαλώσουν την πίεσή τους στον κυπριακό λαό, ώστε - με τη λογική ότι αν δε βρεθεί λύση θα έρθει η διχοτόμηση - να δεχτεί διχοτομικές λύσεις τύπου «σχεδίου Ανάν».
Αυτό αποδεικνύει και το ίδιο το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, όπου γίνεται λόγος για δύο «συνιστώντα κράτη» και ρητά αναφέρεται ότι αυτά «θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Το προσχέδιο υπερασπίστηκε, ακόμα μια φορά χτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που βρέθηκε στην Αθήνα για να ενημερώσει σχετικά την ελληνική κυβέρνηση. Οπως τόνισε, «από τις μέχρι στιγμής διεργασίες, ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα πρέπει να πω διασφαλίζει τις σημαντικές αρχές και βάση για τη λύση».
Τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επέλεξαν να αποπροσανατολίσουν τον κυπριακό λαό, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί εγγύηση για μια δίκαιη λύση του ζητήματος.
Ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για «μια λύση που θα είναι βιώσιμη, διαρκής, λειτουργική, θα διασφαλίζει την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε πως κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων είναι μια λύση που θα διασφαλίζει «την ιδιότητά της (σ.σ. Κύπρου) ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης του Ευρώ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια». Οχι μόνο προσπέρασε τα δύο «συνιστώντα κράτη» που περιέχει το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, αλλά και ξεκαθάρισε ότι θα σπεύσει (όπως το κόμμα του είχε κάνει και το 2004, στηρίζοντας ολόψυχα το «σχέδιο Ανάν») να συμβάλει στον εκβιασμό του κυπριακού λαού, τονίζοντας πως «πρέπει να αντλήσουμε, βέβαια, και διδάγματα από πρόσφατες - μέχρι και πολύ πρόσφατες - φάσεις της πορείας του Κυπριακού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, φαίνεται να περιορίζεται σε ενστάσεις για διαδικαστικά ζητήματα, αφού σε χτεσινή της δήλωση η συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΕΚΕ) στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος Ρένα Δούρου αναφέρθηκε σε χειρισμούς «αποκλεισμών» και «επιλεκτικών συναντήσεων».
Τα κυπριακά κόμματα
Διαφωνίες με την έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο έχουν εκφράσει τα κυπριακά κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και Ευρωπαϊκό Κόμμα.
Το ΑΚΕΛ έχει διακηρύξει ως στόχο του μια λύση με πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και αποχώρηση των εποίκων, μια «λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους». Σε αυτήν τη βάση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, έχει δηλώσει ότι «εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθήσει πολιτική που οδηγεί σε λύση βασισμένη σε αρχές, δε θα διστάσουμε να τον στηρίξουμε». Ενώ η χτεσινή «Χαραυγή» ανέφερε: «Αν και το προδιαγραφόμενο κοινό ανακοινωθέν υπολείπεται από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ και τη συμφωνία για την κυριαρχία, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εάν αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και αν ο κ. Ερογλου συμφωνήσει στο κοινό ανακοινωθέν, διαβεβαίωσε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού».
Κυπριακά δημοσιεύματα σημειώνουν πως στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σύνταγμα του 1960 είναι δικοινοτικό». Για το θέμα των συνιστώντων κρατών, είπε πως υπήρχε και σε έγγραφο που είχε στείλει ο πρώην Κύπριος Πρόεδρος Τασος Παπαδόπουλος στον αξιωματούχο του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: