Ανακοίνωση από την Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από το ΤΑΙΠΕΔ, για την παρουσίαση των οικονομοτεχνικών στοιχείων της ΕΥΑΘ ΑΕ στους υποψήφιους αγοραστές, τις κοινοπραξίες «Suez - Ακτωρ» και «Mekorot - MIYA -ΤΕΡΝΑ», οι οποίες πέρασαν στη β' φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας.
Θυμίζουμε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιέλθει οι μετοχές που κατέχει το Δημόσιο στην ΕΥΑΘ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έσπευσαν δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σ. Δανιηλίδη, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση για «δημοτικοποίηση» της ΕΥΑΘ ΑΕ και σημείωσε ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης θα υπάρξουν νομικά ζητήματα και ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις από πλευράς δήμων, αφού τμήματα των δικτύων της ΕΥΑΘ είχαν κατασκευαστεί από αυτούς και είχαν παραχωρηθεί στην εταιρεία επειδή ήταν δημόσια.
ΚΚΕ: Μόνη λύση η κοινωνικοποίηση των οργανισμών ύδρευσης
Παρέμβαση, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, κάνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η ιδιωτικοποίηση του πιο ζωτικού αγαθού, του νερού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλεί το λαό να οργανώσει τη συμμαχία και την πάλη του για να μην περάσει.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Tα μονοπωλιακά επιχειρηματικά σχήματα (συνεργασίες διεθνών με ελληνικά μονοπώλια), που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, εξετάζουν την "πραμάτεια" και παρουσιάζουν τα σχέδιά τους.
Είναι φανερό ότι καμιά απόφαση τμημάτων της αστικής δικαιοσύνης (βλ. Συμβούλιο της Επικρατείας) περί "αντισυνταγματικότητας" δεν σταματά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.
Μόνο η πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να βάλει τέλος σ' αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού και σε όφελος των κερδών των μονοπωλίων, απορρίπτοντας όλα τα μείγματα διαχείρισης των καπιταλιστικών συμφερόντων γύρω από το νερό που συγκαλύπτουν τους πραγματικούς σκοπούς τους που δεν είναι παρά η ιδιωτικοποίηση "από την πίσω πόρτα".
Εκεί καταλήγουν "πρωτοβουλίες" για "λαϊκούς συνεταιρισμούς διαχείρισης του νερού" (π.χ. κίνηση 136) ή για "μητροπολιτική διαχείριση του νερού από την τοπική διοίκηση" που εμφανίζονται σαν αντίδοτο στην ιδιωτικοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κινήσεις αυτές πρωτοστατούν δήμαρχοι και πολιτικά στελέχη που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων (π.χ. καθαριότητα, ανακύκλωση κλπ.).
Τα αποτελέσματα της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης σε άλλες πόλεις της περιφέρειας αποδεικνύουν ότι και αυτές λειτουργούν σαν ατόφιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις (με δημόσιο μανδύα), με αποτέλεσμα ακριβό και ποιοτικά υποβαθμισμένο νερό και άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίησή του και στις πόλεις αυτές.
Καμιά πολιτική δύναμη που ορκίζεται στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή διακηρύσσει ότι αυτή μπορεί να αλλάξει δεν θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει το κύριο: Φθηνό και ποιοτικό νερό. Κοροϊδεύουν το λαό.
Μόνη λύση είναι η κοινωνικοποίηση των οργανισμών ύδρευσης, ο πανεθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων, χωρίς καμιά ιδιωτική επιχειρηματική ανάμειξη. Στόχος που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική και τη φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης.
Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης και όλης της περιφέρειας να γίνει ο πρωταγωνιστής στη μάχη να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, να διασφαλιστεί ότι το νερό θα είναι αποκλειστικά δημόσιο αγαθό, φθηνό και ποιοτικό, κάτι που η ιδιωτική πρωτοβουλία ούτε κατά διάνοια μπορεί να εξασφαλίσει καθώς τα κέρδη της μπορούν να "χτιστούν" μόνο πάνω στο ακριβό νερό με χειροτέρευση της ποιότητάς του.
Καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα συνδικάτα τους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες, τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές να συσπειρωθούν, να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν τη συμμαχία και την πάλη τους για:
-- Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού.
-- Να εξασφαλιστεί φθηνό και ποιοτικό νερό για όλα τα νοικοκυριά, χωρίς ανατιμήσεις, χαράτσια και πρόστιμα.
-- Καμιά διακοπή υδροδότησης σε λαϊκά σπίτια λόγω χρεών, διαγραφή των προστίμων».
Πηγή : Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου