Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Αλέκα Παπαρήγα : Απαγόρευση και όχι μόνο αναστολή των πλειστηριασμών.

 Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος


Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της Βουλής το Σάββατο ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ, την οποία και έχει καταθέσει, αφορά την απαγόρευση και όχι την αναστολή των πλειστηριασμών «για τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, όχι για εκείνους που οφείλουν χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος». Επισήμανε ότι η πρόταση αυτή έχει «πολύ μεγάλη διαφορά και από την κυβερνητική πρόταση και από τις προτάσεις άλλων κομμάτων», όπως του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς - συνέχισε - καταρχήν δεν δεχόμαστε να μιλάμε για "ένα χρόνο και μετά βλέπουμε". Δεύτερον, δεν δεχόμαστε να μιλάμε για ρυθμίσεις».
Τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ «να μην πληρώσει ο λαός για την κρίση, να πληρώσουν τα μονοπώλια», δεν είναι απλά ένα σύνθημα, και πρόσθεσε: «Η κρίση είναι σύμφυτη στο σύστημα. Να πληρώσουν τα μονοπώλια. Δεν μπορεί να πληρώσει ο λαός για την κρίση (...) Εχει πληρώσει πάρα πολλά. Και δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση στον καπιταλισμό». Οπως ο λαός, σημείωσε, «πληρώνει και για τα κέρδη του καπιταλισμού, πληρώνει και για τις ζημιές του ακόμα περισσότερο. Επομένως, δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε ρυθμίσεις ούτε καλύτερες δόσεις».
Οσον αφορά τη σύσταση «Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», που προβλέπει το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, επισήμανε: «Αυτός ο οργανισμός θα προσδιορίσει έννοιες - κλειδιά, όπως είναι "συνεργάσιμος δανειολήπτης" και "οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης". Τι θα πει "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"; Είναι ίδιες "οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης" για τους καπιταλιστές με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων που υποφέρουν, της φτωχής αγροτιάς;». «Κάποιος, δηλαδή, που δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο, τι θα του θεωρήσετε εύλογες δαπάνες διαβίωσης; Εδώ πια τα κριτήρια είναι καθαρά ταξικά. Και επικαλύπτονται με πολιτικά επιχειρήματα. Δηλαδή, τι θα του δικαιολογήσετε; Θα του δικαιολογήσετε το κόστος παιδείας, το κόστος υγείας, το κόστος επισκευών του σπιτιού, τη διατροφή, την ψυχαγωγία, τις διακοπές; Αυτή η κυβερνητική επιτροπή, με την κατεύθυνση βεβαίως του συστήματος συνολικότερα, θα βγάλει ότι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα είναι κριτήρια διαβίωσης που ίσχυαν πριν από πενήντα χρόνια. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτό που λέτε "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"». Και έθεσε το ερώτημα: «Στις "εύλογες δαπάνες διαβίωσης" (...) πώς θα κρίνετε κάποιον που δουλεύει τρεις μήνες το χρόνο, που παίρνει 380 ευρώ ή 400 ευρώ το μήνα;».
Τόνισε ότι κριτήριο του ΚΚΕ για το κάθε νομοσχέδιο είναι «όχι αν είναι καλύτερο από αυτό που υπήρχε», αλλά με βάση «τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας».
Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ απορρίπτει το νομοσχέδιο γιατί «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από το σύνθημα - σύνθημα είναι αυτό και αν δεν γίνει πλειοψηφικό, δεν γίνει πράξη - "να μην πληρώσει την κρίση ο λαός και να την πληρώσουν αυτοί που πρέπει να την πληρώσουν". Και από αυτή την άποψη και καλά να πάει η ελληνική οικονομία, ο λαός θα ζει πολύ χειρότερα. Και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα και τα παιδιά μας να είναι κάθε χρόνο και χειρότερα. Και αυτό έτσι θα είναι και στην περίπτωση της ανάκαμψης, είτε είναι "Σαμαρική" είτε είναι "Τσιπρική" είτε οτιδήποτε άλλο, γιατί υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια».

2 σχόλια:

Δημήτρης Ν. είπε...

Ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κίνημα είναι οι κατασχέσεις περισσότερο και όχι οι πλειστηριασμοί. Οι πλειστηριασμοί είναι το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας κατά την οποία έχουν προηγηθεί οι υποθήκες, ακόμη και ανυπόθηκο να είναι ένα σπίτι οι τράπεζες κάνουν επανεκκίνηση δανείων βάζοντας σπίτια σε υποθήκες χωρίς καν να ενημερώσουν, πόσο μάλλον να ρωτήσουν, τους ενδιαφερόμενους. Μου έχει συμβεί!
Μετά ακολουθούν οι κατασχέσεις όπου και τυπικά πλέον παύει το σπίτι να σου ανήκει. Οπότε οι πλειστηριασμοί ακόμη και αν αποτραπούν, ακόμη και αν γλυτώσεις την έξωση, το σπίτι δεν σου ανήκει έτσι κι αλλιώς.
Εδώ πλέον δε συζητάμε απλά και μόνο ότι μπορεί κανείς να χάσει το σπίτι του. Ήδη από τον νόμο Κατσέλη, που σε περίπτωση ύπαρξης κι άλλης περιουσίας, σε υποχρεώνουν να "πουλήσεις" ότι έχεις και δεν έχεις στο όνομά σου ακόμη και όταν είναι κληρονομιά. Ότι έχουν φτιάξει οι εργαζόμενοι με πολύ κόπο και για γενιές "απαλλοτριώνεται" όχι μόνο υπέρ των τραπεζών αλλά και υπέρ της εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων και ...κάθε άλλου ενδιαφερόμενου. Και από αυτή την άποψη η πρόταση του ΚΚΕ είναι ελλιπής.
Όπως και δεν είναι κατανοητό για μένα τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει αλλά και για τα ύψη των δανείων. Είναι τόσο πολύπλοκη η κατάσταση με τα δάνεια που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες που το μόνο που μπορεί να μας γλυτώσει είναι το αίτημα της διαγραφής όλων των χρεών χωρίς όρους και προϋποθέσεις . Άλλωστε τα έχουμε χρυσοπληρώσει με πολλούς τρόπους. Ή μήπως δεν είναι γνωστό ότι πολλοί, καλώς ή κακώς, καταφεύγαμε σε υπερδανεισμό για να μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις του στεγαστικού, δανεισμός που όχι σε λίγες περιπτώσεις ξεπερνά αυτά τα κριτήρια που θέτει η τροπολογία του ΚΚΕ. (http://www.902.gr/eidisi/voyli/32778/kke-katethese-tropologia-gia-apagoreysi-ton-pleistiriasmon)
Δικαίωμα, με την έννοια της κατάκτησης από την εργατική τάξη και το λαό, το σπίτι στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ!
Από την άλλη αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα κίνημα τέτοιο που θα αποτρέψει την κλοπή του κόπου όχι μόνο του δικού μας αλλά και των πατεράδων μας από το κεφάλαιο. Δυστυχώς τέτοιο κίνημα δεν υπάρχει, οι συμβολικές κινήσεις που αποτρέπουν του πλειστηριασμούς δεν είναι κίνημα, και τα πράγματα στην αριστερά στο σύνολό της είναι μαύρα!
Οι πάντες ετοιμάζονται για τις πάσης φύσεως εκλογές που έρχονται και οι όποιες κινήσεις γίνονται εντάσσονται σε αυτό.
Και αυτά σας τα λέει κάποιος που όσο θυμάται τον εαυτό του ήταν πάντα στη κομμουνιστική αριστερά και αυτό γιατί πιστεύει ότι μόνο με αγώνες μπορεί να ανατραπεί η επίθεση ενάντια στον εργαζόμενο λαό και να έχει κατακτήσεις. Αρνήθηκα να μπω στη διαδικασία του νόμου Κατσέλη γιατί η κατάσταση ομηρίας είναι χειρότερη απ' ότι η τωρινή που βιώνουμε, αλλά και γιατί ήταν ένας καλός τρόπος για να αποτραπούν οι όποιες λαϊκές αντιδράσεις δημιουργώντας αυταπάτες για κάποια ...σωτηρία μέσω των δικαστηρίων.
Πιθανόν να είμαστε από τους πρώτους που θα υποστούμε τη ...νέα προστασία, από τράπεζες από το κράτος θα δούμε.
Από την άλλη με εξοργίζει, όσο παλιός και αν είμαι στο κουρμπέτι και να έχω τις εξηγήσεις μου, το γεγονός ότι μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό γεγονός δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα υπεράσπισης στοιχειωδών πραγμάτων που αφορούν το λαό χωρίς πολιτικούς όρους και προϋποθέσεις για τη κοινή δράση.

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ :
1) Δεν αληθεύει το αναγραφόμενο, ότι "..Οι πλειστηριασμοί είναι το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας...
Μετά ακολουθούν οι κατασχέσεις όπου και τυπικά πλέον παύει το σπίτι να σου ανήκει. Οπότε οι πλειστηριασμοί ακόμη και αν αποτραπούν, ακόμη και αν γλυτώσεις την έξωση, το σπίτι δεν σου ανήκει έτσι κι αλλιώς".
Το ΟΡΘΟ είναι ότι προηγείται η κατάσχεση, λόγω της οποίας ΔΕΝ αποξενώνεσαι από την κυριότητα του ακινήτου σου, και ακολουθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού, ο οποίος πρέπει να α)Να διεξαχθεί, στον τόπο και χρόνο που ορίζεται και β) Να τελειωθεί με την μεταγραφή της κατακυρωτικής έκθεσης από τον πλειοδότη, ο π ό τ ε και μόνον από τότε χ ά ν ε ι ς και τυπικά την κυριότητα του ακινήτου σου.
Επομένως, το όποιο Κίνημα, που ασφαλέστατα πρέπει να δημιουργηθεί, οφείλει να έχει στόχο τη ματαίωση της δ ι α δ ι κ α σ ί α ς του πλειστηριασμού των ακινήτων μέχρι τ έ λ ο υ ς και όχι των κατασχέσεων, όπως προτείνεις "εν τη αγνοία" σου.
2)Δεν κινούνται οι "πάντες" στη λογική των εκλογών...To τιμημένο ΚΚΕ ήταν και παραμένει το μοναδικό Κόμμα, που προπαγανδίζει με ένταση και επιμονή στις εργαζόμενες μάζες, ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να συμβάλει, αλλά δ ε ν οδηγεί στην απαλλαγή των δεινών τους, πολύ περισσότερο με τη σύμπραξη σε κυβέρνηση της "αριστεράς". Επιτέλους, ούτε διαβάζεις ούτε ακούς τα όσα το τιμημένο ΚΚΕ διακηρύσσει και κάνει πράξη καθημερινά με τους αγώνες του ;;;!!!
3)Το τιμημένο ΚΚΕ έχει δημιουργήσει τα φύτρα της Λαικής Εξουσίας,τις Λαικές Επιτροπές, μέσα από τις οποίες όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να δράσουν όχι για τον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού, αλλά με άμεσους δημοκρατικούς στόχους, όπως η α π ο τ ρ ο π ή των πλειστηριασμών (και όχι των κατασχέσεων, τις οποίες δεν μπορείς να τις αποφύγεις...)και με α π ώ τ ε ρ ο υ ς αλλά καθαρά ορατούς και στην ημερήσια διάταξη, την επαναστατική πάλη για την Ανατροπή του Καπιταλισμού...
Αντί λοιπόν να "ονειρεύεσθε" κινήματα της "αριστεράς" με το συμπάθειο, απλά και μόνον για να γίνει κυβέρνηση το Πασοκο-Τσιπρέϊκο, εσείς που δ ε ν θέλετε (και το δέχομαι...) να απογοητευθεί για μια ακόμη φορά ο εργαζόμενος Λαός, δεν έχετε παρά να ε ν τ α χ θ ε ί τ ε σ' αυτό που το τιμημένο ΚΚΕ στοχεύει, στη Λαϊκή Συμμαχία, για τα άμεσα δημοκρατικά δικαιωάματα, αλλά κ α ι ταυτόχρονα για το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό. Και μέσα σ' αυτήν την ανατρεπτική πάλη, θα μπορέσουμε στην πορεία να συνεννοηθούμε για το είδος και την ποιότητα του Σοσιαλισμού, που η π λ ε ι ο ψ η φ ί α του προλεταριάτου επιθυμεί να επιβάλει στην ελάχιστη μειοψηφία των εκμεταλλευτών του...
Σπύρος