Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

«Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας: Εδώ και τώρα δραστική μείωση στα δημοτικά τέλη

Την κοροϊδία της δημοτικής αρχής προς το λαό της Αθήνας, κατοίκους και αυτοαπασχολούμενους, σε βάρος των οποίων -και εν μέσω βαθιάς κρίσης- διατηρεί πανάκριβα τα δημοτικά τέλη, κατήγγειλε στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 25 Οκτώβρη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος.
 
Ζήτησε δραστικές μειώσεις σε όλα τα τέλη που καταβάλλουν τα νοικοκυριά και τα μικρομάγαζα, αντίστοιχες με τις απώλειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο εισόδημά τους, δίνοντας έτσι άμεση ανάσα από τη συνολικότερη φοροληστεία.
 
«Μείωση» δύο ευρώ το χρόνο!

Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε και αποφάσισε διατήρηση δημοτικών τελών και φόρων στα επίπεδα του 2013 για καταστήματα και μείωση μόλις τριών λεπτών του ευρώ ανά τ.μ. για τα σπίτια. Δηλαδή από 1,65 ευρώ/τ.μ. σε 1,62 ευρώ/τ.μ., σημαίνει «μείωση» δύο ευρώ το χρόνο για ένα σπίτι 70 τ.μ.!


Μάλιστα η δημοτική αρχή υπολογίζει ότι η χασούρα της ανέρχεται έτσι σε 1.018.520 ευρώ. Την ίδια ώρα η μισθοδοσία που καταβάλλει ο δήμος μειώνεται λόγω των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων από 73,4 εκατ. ευρώ το 2013 στα 59,7 εκατ. το 2014, μείωση 14 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, άρα υπάρχει στο δήμο περιθώριο για ουσιαστικές ελαφρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά και μικρομάγαζα.
Επιπλέον ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε πως στην Αθήνα πλέον ζει φτωχόκοσμος που έχει χάσει συντριπτικά μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός του. Η δημοτική αρχή εμφανίζεται να διατηρεί σταθερά τα δημοτικά τέλη για 4η χρονιά όχι από κοινωνική ευαισθησία, αλλά επειδή δεν μπορεί λόγω κρίσης να εισπράξει παραπάνω. Άλλωστε ο ίδιος ο δήμαρχος επιμένει με δημόσιες παρεμβάσεις του στον «απογαλακτισμό» της Τοπικής Διοίκησης από την κρατική χρηματοδότηση, άρα να βασίζεται σε φόρους, τέλη, πρόστιμα, σαν αυτά που επιβάλλει και με τα οποία εξοντώνει καθημερινά μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους. Διόλου τυχαία η χρέωση ως τέλη με 6,5 ευρώ/τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους (ενιαίο για όλη την Αθήνα, δηλαδή ίσο για ένα ψιλικατζίδικο στα Πατήσια κι ένα κατάστημα στο Κολωνάκι) είναι το δεύτερο ακριβότερο τέλος στην Αττική και χρειάζεται να μειωθεί άμεσα και σημαντικά.
 
«Απαλλαγή» σε 1.200 από σύνολο 550.000
Παραπέρα ο Νίκος Σοφιανός στηλίτευσε και την υποκρισία της δημοτικής αρχής που τάχα απαλλάσσει από τέλη «ευπαθείς ομάδες», την ώρα που με τα κριτήρια που βάζει απαλλάσσει όλα κι όλα 1.200 «ρολόγια» της ΔΕΗ σε σύνολο 550.000 σε όλη την Αθήνα. Χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι επί συνόλου 3.286 δρόμων και πλατειών, τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων μειώνονται σε μόλις 74 σημεία. Ζήτησε απαλλαγή από τα τέλη για ανέργους, ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 67%, μείωση 50% στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων, έκανε κι άλλες συγκεκριμένες προτάσεις μείωσης σε μια σειρά κατηγορίες με αντίστοιχες αυξήσεις στα τέλη που πληρώνουν τράπεζες, αλυσίδες, μεγάλες επιχειρήσεις κ.ά.
 
Για τον Άγιο Παντελεήμονα
Εξάλλου σε συζήτηση για την κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα και τα σχέδια κάποιων δυνάμεων να διοργανώνουν εκεί θεατρικά ή άλλα δρώμενα, ο δήμαρχος πήρε θέση ότι από δω και στο εξής δεν θα ξαναδώσει σχετική άδεια να γίνουν στην εν λόγω πλατεία εκδηλώσεις, επικαλούμενος πόλωση, φόβους για νέα επεισόδια. Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Σοφιανού, που τόνισε ότι η απομόνωση της ναζιστικής δράσης και των νεοναζί θυλάκων στον Αγ. Παντελεήμονα ή αλλού δεν μπορούν να συνδυαστούν με στοχοποίηση του οποιουδήποτε ζει στις περιοχές αυτές ως εν δυνάμει φασίστα. Ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες για τις συγκεκριμένες γειτονιές είναι αναγκαίες, αλλά από την άλλη διανύουμε κρίσιμη περίοδο, στην οποία έχουν μπερδευτεί οι περιλάλητες αντιμνημονιακές γραμμές και είναι εκεί ακριβώς που παίζει μπάλα η Χρυσή Αυγή.
 
Θύμισε ότι με αφορμή τη δράση της Χρυσής Αυγής άνοιξε συζήτηση για την ανάγκη διακοπής της χρηματοδότησής της από τον κρατικό προϋπολογισμό και η συγκυβέρνηση έφερε στη Βουλή (με τις ψήφους και των ΣΥΡΙΖΑ/ΔΗΜΑΡ) σχετική τροπολογία με βάση το διαβόητο τρομονόμο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην πράξη. «Είμαστε αντίθετοι στο σκεπτικό που προβάλλει ο δήμαρχος περί απαγορεύσεων», υπογράμμισε. «Πώς νομιμοποιείται η όποια δημοτική αρχή να απαγορεύσει στην πράξη π.χ. μια πολιτική εκδήλωση, μια ομιλία, μια συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα;». Εξάλλου χαρακτήρισε αναγκαίο, δίχως χρονοτριβή, άμεσα να προχωρήσουν παρεμβάσεις και έργα για αναβάθμιση της περιοχής, σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων που ζουν εκεί.
 
Για τις δίκες των συμβασιούχων
Ο Ν. Σοφιανός έθεσε επίσης το θέμα της βιομηχανίας δικών που ξεκίνησαν, κατόπιν κυβερνητικής απόφασης, ενάντια στους συμβασιούχους (και) του Δήμου Αθηναίων που έχουν διατηρηθεί μέχρι τώρα στη θέση τους με ασφαλιστικά μέτρα. Δικών που τους πετούν εκτός δουλειάς μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς. Απαίτησε η δημοτική αρχή έστω τώρα, και παρά τις προηγούμενες τοποθετήσεις της ενάντια στους συμβασιούχους, να τους παρασταθεί στα δικαστήρια όπου διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Έθεσε και το ερώτημα αν χάσουν τα δικαστήρια οι εργαζόμενοι αυτοί και αποψιλωθούν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως π.χ. οι παιδικοί σταθμοί ή η καθαριότητα, πώς θα λειτουργήσουν στην πορεία.
 
Δημοτικά Ιατρεία και ΜΚΟ
Τέλος έθεσε ξανά το ζήτημα της εγκατάλειψης και υπολειτουργίας των δημοτικών ιατρείων, προσκομίζοντας στο ΔΣ και 400 υπογραφές κατοίκων από Παγκράτι και Ν. Κόσμο, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι τα δημοτικά ιατρεία του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος παραμένουν δίχως προσωπικό και μηχανήματα. Κάλεσε το δήμο να στηρίξει με μέσα και κονδύλια την κρίσιμη αυτή υποδομή. Κονδύλια και μέσα που, όπως είπε, υπάρχουν και για παράδειγμα ανάφερε ότι δίνονται από την κεντρική διοίκηση σε διάφορες ΜΚΟ μαζί με υποδομές του δήμου για να κάνουν το ...κομμάτι τους.
 
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: