Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ρουφιάνος της Αμερικάνικης πρεσβείας από το 1974 στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.


Τον ρόλο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην επιστροφή Καραμανλή από το Παρίσι για να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά την πτώση της Χούντας αλλά και φίλο "πληροφοριοδότη" των ΗΠΑ δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου αποκαλύπτει το Wikileaks.



Σύμφωνα με Τα Νέα, που παρουσιάζουν νέα διπλωματικά έγγραφα από τα αρχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που έφερε στο φως το Wikileaks, οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονταν τον Παπανδρέου.

Τηλεγράφημα από τις 15 Νοεμβρίου του 1974 αναφέρει ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ "θυμίζει περισσότερο υποψήφιο για εκπρόσωπο φοιτητών στο Μπέρκλεϊ, με την επιλογή του να μη φοράει γραβάτα και με τα αραιά μαλλιά του να ανεμίζουν καθώς ξιφουλκεί κατά των ΗΠΑ και της οικονομικής ολιγαρχίας".
 Επίσης προκύπτει ότι αρκετό καιρό πριν τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις κινήσεις του. Μάλιστα τηλεγράφημα από τις 30 Ιουλίου 1974 με τίτλο "η νέα πολιτική κατεύθυνση Παπανδρέου" αναφέρει ότι ένας "στενός φίλος" του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, πληροφορεί αξιωματούχο της πρεσβείας για τις κινήσεις του έλληνα πολιτικού.

Όσον αφορά την επιστροφή Καραμανλή για να ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά την πτώση της Χούντας, τα απόρρητα αρχεία αναφέρουν ότι - σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αβέρωφ που είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις εξελίξεις - ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αρνητικός να αναλάβει την τύχη της Ελλάδας.

"Η αρχική αντίδραση του Καραμανλή ήταν αρνητική. Ζήτησε τουλάχιστον ένα 48ωρο, αλλά του ξεκαθάρισα ότι η άμεση επιστροφή του ήταν απαραίτητη" ανέφερε ο Αβέρωφ σε αμερικανό διπλωμάτη σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ρόλο στην επιστροφή Καραμανλή φαίνεται να έπαιξε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα γράφει ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζακ Κιούμπις.  Όπως αναφέρει, μετά τη φυγή του στο Παρίσι το 1968 ο Μητσοτάκης έγινε θερμός υποστηρικτής του Καραμανλή, παρότι ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Μάλιστα σε άλλο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 1973, όπου προσπαθούσε να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Καραμανλής αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη - για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τα συμφέροντα των ΗΠΑ - λύση.

Ο Κιούμπις χαρακτηρίζει τον Μητσοτάκη δημοφιλή πολιτικό με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ο οποίος ωστόσο "έχει φήμη καιροσκόπου στην παλαιά φρουρά της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενωσης". Η τελική κρίση του είναι ότι ο Μητσοτάκης, "παρότι αμφιλεγόμενος, είναι ένας ασυνήθιστα αξιόλογος πολιτικός".

Πηγές : www.nooz.gr- ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: