Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Και τα διατροφικά σκάνδαλα είναι εγκλήματα για τα κέρδη του κεφαλαίου.

 Εκτός από τα μεταλλαγμένα που βρίσκονται ανελλιπώς στο πιάτο μας με τη βούλα της ΕΕ, τα διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο. 



Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, διοξίνες στα πουλερικά , στα αυγά και στα χοιρινά, μελαμίνη στο γάλα, ορυκτέλαια στο ηλιέλαιο, φορμόλη στις ιχθυοκαλλιέργειες και τόσα άλλα, βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τα κεφτεδάκια της πολυεθνικής ΙΚΕΑ.
Είναι πολύ περισσότερα τα σκάνδαλα, αλλά παραμένουν στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού από τα ΜΜΕ από το φόβο ότι αν ανοίξει δημόσια αυτή η συζήτηση στα «πάνελ» τους, δεν μπορεί να αποφευχθεί το μοιραίο. Θα αποκαλυφθεί η πολιτική και οι επιλογές της ΕΕ, ότι η διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων και των πολυεθνικών εκεί όπου κυριαρχούν οι νόμοι του υπερκέρδους και η καπιταλιστική αισχροκέρδεια.Θα αποκαλυφθεί ότι οι διατροφικοί κίνδυνοι βάζουν επί τάπητος την καταστροφική Κοινή Αγροτική Παραγωγή (ΚΑΠ) και στους τομείς της κτηνοτροφίας και γεωργίας.

Στην αγροτική οικονομία η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και κατ' επέκταση των τροφίμων καθορίζεται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από το 1981 που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ, μετέπειτα ΕΕ. Διαχρονικοί στόχοι της ΚΑΠ, οι οποίοι προσαρμόζονται με βάση την εξέλιξη της ΕΕ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας, η προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στα δεδομένα της αγοράς, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις κρατικές, διακρατικές (ΕΕ) και διεθνείς (ΠΟΕ) ρυθμίσεις και η εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης και υψηλής κερδοφορίας στις βιομηχανίες τροφίμων.
 Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τυπικής διαχείρισης και κανονισμών. Όσοι κανονισμοί και αν ψηφιστούν, αν δεν αλλάξει ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της παραγωγής, θα συνεχίζονται οι εγκληματικές αυτές ενέργειες σε βάρος της δημόσιας υγείας, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την υγεία των καταναλωτών.
 Τα τρόφιμα είναι στρατηγικής σημασίας προϊόντα, δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας.
 Η φτώχεια, η υλική στέρηση, τα ακατάλληλα τρόφιμα, από τα οποία υποφέρουν εκατομμύρια σήμερα, δεν οφείλονται στην έλλειψη τροφίμων, σε φυσικές καταστροφές, σε έλλειψη των αντικειμενικών δυνατοτήτων διατροφής του πληθυσμού, κάλυψης των λαϊκών αναγκών.
 Τα διατροφικά σκάνδαλα (όπως και τα οικονομικά, πολιτικά) είναι στο DNA του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, είναι εγκλήματα που παράγονται απ’ το κυνήγι του κέρδους. Θα απαλλαγούμε από αυτά μόνο όταν ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων και κοινωνικοποιηθεί το σύνολο των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και η οργάνωσή της γίνεται με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.  Τότε μόνο θα ξεριζωθεί το κίνητρο του κέρδους, το μοναδικό κίνητρο που μπορεί να γνωρίσει η καπιταλιστική παραγωγή, που αποτελεί την αιτία της ακρίβειας των τροφίμων, των ακατάλληλων τροφίμων, της πείνας, της φτώχειας,
 Απαλλαγμένος από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους και τις δεσμεύσεις της ΕΕ και γενικότερα των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να αξιοποιήσει την κοινωνικοποίηση του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, την κοινωνικοποίηση της γης, τη δημιουργία μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τις σύγχρονες κρατικές υποδομές και μέσα παραγωγής, το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό για να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, εξασφαλίζοντας στα λαϊκά στρώματα φθηνά, ασφαλή, επαρκή, ποιοτικά τρόφιμα και τη διατροφική επάρκεια της χώρας.
 Αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει να διαβούμε. Η οικοδόμηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας μισθωτών και αυτοπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, για την οργάνωση της πάλης για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την επιβίωση, την υπεράσπιση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος και της δημόσιας υγείας, με κατεύθυνση και προσανατολισμό την αποδέσμευση απ’ την ΕΕ, τη διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.
 Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: