Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

48ωρη απεργία των ηθοποιών το Σαββατοκύριακο

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κήρυξε διήμερη απεργία, από σήμερα Σάββατο στις 09.00 π.μ. έως και την Κυριακή και ώρα 12 τα μεσάνυχτα, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν την Πέμπτη, μέλη της διοίκησης του ΣΕΗ ενημέρωσαν ότι «εδώ και αρκετό καιρό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διαπραγματευόταν με τους επιχειρηματίες την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Αυτοί, όμως, καλυπτόμενοι πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές στον εργασιακό χώρο, μετά από 4 μήνες και πολλές καθυστερήσεις, σήμερα υπαναχωρούν και προτείνουν όρους πιο δυσμενείς και εξευτελιστικούς ακόμα και απ' αυτούς που ανεπίσημα αρχικά είχαν προτείνει, περιφρονώντας έτσι τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης. Αντιδρώντας σ' αυτόν τον εμπαιγμό, το ΣΕΗ, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ξεκινά κινητοποιήσεις, αρχίζοντας με διήμερη απεργία».

Οι επιχειρηματίες προτείνουν 865 ευρώ μεικτά ως βασικό μισθό και 650 ευρώ μεικτά ως κατώτατο (για τους νέους ηθοποιούς). Θυμίζουμε ότι ο βασικός μισθός της προηγούμενης Συλλογικής Σύμβασης ήταν 1.236 ευρώ μεικτά (αλλά ενιαίος, δεν υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός για τον οποίο ο κλάδος είχε παλέψει και κατακτήσει).
 
Αγωνιστικό κάλεσμα από τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών»
«Η πρόταση απ' την πλευρά των εργοδοτών» - επισημαίνεται σε ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» (ΔΕΗ) - «που ήρθε να στηρίξει ακριβώς όσα προτείνει και περνάει η κυβέρνηση με αφορμή την κρίση και εργαλείο το Μνημόνιο και κάθε αντιδραστικό νομοσχέδιο... Ουσιαστικά ακολουθούν κατά γράμμα τις επιταγές ΕΕ, τρόικας και κυβέρνησης, καταδικάζοντάς μας σε ένα μισθό που δεν καλύπτει πια ούτε τις βασικές μας ανάγκες και εισάγουν την έννοια του "δόκιμου ηθοποιού" ένα παλιό καθεστώς που καταργήσαμε σαν Σωματείο με αγώνες... Είναι για εμάς βασικό, συνάδελφοι, να κάνουμε καθαρό ότι εμείς σαν παράταξη της "Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών" που στηρίζει και στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, είχαμε προειδοποιήσει και το ΔΣ αλλά και τον κλάδο γι' αυτήν την έκβαση... Σήμερα, που ο κόμπος έφτασε στο χτένι καλούμε και όλο τον κλάδο να απεργήσει και να στηρίξει με κάθε τρόπο την απεργία. Κάθε ηθοποιός να πάρει μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, να μιλήσει με συναδέλφους, να διεκδικήσει το δικαίωμά του να έχει ένα βασικό μισθό που θα του εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ζει και να δημιουργεί. Να μην υπάρξει ούτε ένα θέατρο που θα παίξει στη 48ωρη απεργία του ΣΕΗ. Ακόμη και οι συνάδελφοι που σήμερα δυστυχώς είναι άνεργοι, να έρθουν στο Σωματείο να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα με κάθε τρόπο, για να μπορούν αύριο με καλύτερους όρους να διαπραγματευτούν μια θέση εργασίας και όχι να συζητούν αν συμφέρει καλύτερα να δουλεύεις ή να παίρνεις ταμείο ανεργίας. Να διεκδικήσουμε όχι μόνο να υπογράψουμε μια αξιοπρεπή σύμβαση, αλλά αυτή να γίνει και υποχρεωτικής ισχύος και να ισχύει για κάθε θέατρο άσχετα με το αν ο εργοδότης ανήκει ή όχι στην ΠΕΕΘ».
 
Ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος
Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος τονίζουν: «Κανείς να μη δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Εξασφαλισμένο κατώτερο μεροκάματο μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και θα είναι υποχρεωτικές για τους εργοδότες. Η μάχη της υπογραφής συλλογικής σύμβασης στους ηθοποιούς χωρίς καμιά μείωση αφορά όλους τους εργαζομένους του χώρου.
Η προκλητική στάση της εργοδοτικής πλευράς (Πανελλήνια Ένωση Ελεύθερου Θεάτρου - ΠΕΕΘ) να μιλάει για 20% μείωση και για εφαρμογή τρίχρονης παραμονής των νέων ηθοποιών σε μισθούς πολύ κατώτερους από των παλαιών ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου σε έναν κλάδο που μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπου ηι πλειοψηφία των νέων ηθοποιών αδυνατούν να κολλήσουν έστω κι ένα ένσημο στην ειδικότητά τους.
Η επίθεση που δέχεται το σύνολο της εργατικής τάξης εξειδικεύεται και στους εργαζόμενους του χώρου μας. Είναι αποτέλεσμα των αντικειμενικών εξελίξεων στο χώρο του θεάματος - ακροάματος όπου οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του χώρου απαιτούν εργαζόμενους - σκλάβους του 21ου αιώνα με μισθό που δεν θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους, χωρίς ένσημα και χωρίς δικαιώματα. Τους βολεύει και το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η τρικομματική κυβέρνηση, κατ’ επιταγήν του κεφαλαίου, δίνοντας το δικαίωμα στους εργοδότες να μην εφαρμόζουν τη ΣΣΕ αν δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης.
Οι συλλογικές συμβάσεις είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων που οι επιχειρηματίες του χώρου προσπαθούν να καταργήσουν. Δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει το γεγονός ότι όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις θέλουν να υπογράψουν σύμβαση. Ο τρόπος που χειρίζονται την κατάσταση, ουσιαστικά υπονομεύει κάθε προσπάθεια αντίστασης των εργαζομένων. Η κοινή τους στάση σε αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο, οι δεσμοί που έχουν με την εργοδοσία, αλλά και οι αντιφάσεις τους σε ζητήματα οργάνωσης των μορφών πάλης (π.χ. προτάσεις για απεργία διαρκείας) δείχνουν την αδυναμία τους να χειριστούν μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.
 
Χαρακτηριστική είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΘΑ που λέει σ’ όλους ναι, συμφωνώντας και μ’ αυτόν που δε θέλει καμιά μείωση στη σύμβαση, αλλά δυστυχώς και μ’ αυτόν που θα αποδεχθεί οποιαδήποτε μείωσή της επικαλούμενη τη ρεαλιστικότητα της κατάστασης. (Βλέπε Σωματείο Τεχνικών Θεάτρου υπέγραψε σύμβαση με μείωση από 10% έως 30%, παίρνοντας την πρωτοβουλία να καταργήσουν από μόνοι τους το οικογενειακό επίδομα). Αυτή η γραμμή που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΠΟΘΑ ( να πατάει σε δύο βάρκες) μπερδεύει τους εργαζόμενους του κλάδου και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επίτευξη του μοναδικού στόχου της εργοδοσίας που δεν είναι άλλος από τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
 
Στόχος μας πρέπει να είναι η ανασύνταξη του κινήματος.
Σήμερα χρειάζεται κίνημα και ηγεσίες αποφασισμένες για σκληρούς αγώνες με τα μονοπώλια του χώρου, που θα αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα των εργαζόμενων και δε θα είναι νεροκουβαλητής του συστήματος στην εναλλαγή των κυβερνήσεων για να σωθεί ο καπιταλισμός.
Πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Να απομονώσουμε τις πλειοψηφίες που ενώ μιλάνε για ενότητα των εργαζομένων, περνάνε τη γραμμή της συναίνεσης και του ρεαλισμού, δημιουργώντας κλίμα ηττοπάθειας για αδιέξοδη κατάσταση (διοργάνωση forum δικηγόρων), ανάγοντας το ζήτημα της ταξικής πάλης σε νομική αντιπαράθεση και μετατρέποντας τα αδιέξοδα του συστήματος σε αδιέξοδα των εργαζομένων.
 
Συσπείρωση με τη γραμμή του ΠΑΜΕ στο θέαμα - ακρόαμα. Για να διεκδικήσουμε:
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων χωρίς καμιά μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων.
  • Κήρυξη υποχρεωτικότητάς της από την κυβέρνηση.
Όλοι και όλες πρέπει να συμμετέχουμε στη 48ωρη απεργία, στις 23 και 24 Μάρτη που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος στα θέατρα και στις τηλεοπτικές παραγωγές για όλους τους εργαζόμενους του χώρου (ηθοποιούς, τεχνικούς, χορευτές, μουσικούς, ταξιθέτες κ.ά.)».
 
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: