Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue : Ξανά πρώτος οριακά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 29 % έναντι 28,5 % της Ν.Δ. Στο 5,5 % η εκτίμηση για το Κ.Κ.Ε., ενώ η δημοτικότητα της Αλέκας Παπαρήγα ανεβαίνει 6 % ( ! ) στο 31 % μέσα σε ένα μήνα. Τι άλλαξε στις δημοτικότητες του Κ.Κ.Ε και της Αλέκας Παπαρήγα από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ως σήμερα.Του Red Star.

Δημοσκόπηση της Public Issue 


Δεν θα σταθώ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων , αφού δεν έχουμε εντυπωσιακές αλλαγές πέρα ίσως της ανόδου της Χ.Α. στο 11,5 % από το 10 %.Να αναφερθώ πάντως στα λοιπά κόμματα που αθρόιζουν 4 ,5 %, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,5 % και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στο 1 %.Τα υπόλοιπα δεν ξεπερνούν το καθένα το 1 % και συνολικά μαζεύουν μόλις 2 %

Δημοτικότητες Πολιτικών Αρχηγών

Εντύπωση μου προκάλεσε η κάρτα με τις δημοτικότητες των πολιτκών αρχηγών. Και μια και έρχονται την Άνοιξη τα συνέδρια των 2 κομμάτων της αριστεράς ας δούμε τα αποτελέσματα: 


Ο Αλέξης Τσίπρας με 37 % παραμένει σταθερός στην τρίτη θέση μετά τον Φ.Κουβέλη που πέφτει  στο 46 %  και τον Αντώνη Σαμαρά που πέφτει στο 43 %.Τέταρτος ο Πάνος Καμμένος με 33 % και μικρή άνοδο 1 μονάδας (εντάξει τον Καμμένο τον συμπαθούν πέρα των οπαδών των ΑΝ.ΕΛ. πολλοί νεοδημοκράτες, χρυσαυγίτες ακόμα και πασόκοι.) Και Ο ΕΚ ΘΑΥΜΑΤΟΣ, η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε από το 25 % φτάνει το 31 % ! Δηλαδή 6 % αύξηση της δημοτικότητας της σε ένα μήνα.

Μάλιστα ,δηλαδή ένα κόμμα με 5,5 % εκλογική επιρροή να έχει ως δυνατό του χαρτί ( ξαφνικά την επί 22 χρόνια Γ.Γ. του ) .Καλά θα πείτε δεν είναι κριτήριο η εκλογική επιρροή των κομμάτων, και η ΔΗΑ.ΡΙ είναι στο 6 % και ο Κουβέλης έχει δημοτικόητα 46 %.Ας δούμε λοιπόν με προσοχή και την επόμενη κάρτα με την δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων με την οποία μπορεί να κάνουμε καλύτερη σύκριση μεγεθών.


Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε όλα τα κόμματα ανεβαίνουν πλην ΔΗ.ΑΡΙ. που μένει στάσιμη.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ να ανεβαίνει στο 25 % (+7) ,ενώ και ο πρόεδρος του ανέβηκε στο 25 % από το 22 % (+3) αλλά στην ψήφο το κίνημα πέφτει στο 7 % (-1). Προφανώς για κάποιο λόγο οι Νεοδημοκράτες και Δημαρίτες του Κουβέλη ξανασυμπάθησαν τον Βενιζέλο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ανέβασαν την δημοτικότητα τους ,αλλά στην ψήφο συνεχίζει να χάνει έδαφος.Η Ν.Δ ανεβαίνει στο 40 % ( +2) αν και ο Α.Σαμάρας πέφτει στο 43 % από το 46 %.Και εδώ ο Σαμαράς παραμένει πιο λίγο πιο δημοφιλής από το κόμμα του.Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 37 % κερδίζει 2 μονάδες συμπάθειας ενώ το ίδιο ποσοστό συμπάθειας έχει και ο Τσίπρας, ενώ λίγο πιο κάτω στο 29 % είναι το ποσοστό που λέει πως θα ψηφίσει ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ.Δηλαδή τα περιθώρια ανόδου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλα.Οι ΑΝ.ΕΛ. ανεβαίνουν στο 32 % σε δημοτικότητα ενώ στο 33 % είναι ο Πάνος Καμμένος + μια μονάδα κόμμα και αρχηγός ενώ στην ψήφο κρατούν ένα υπερβολικό 8 % ,άνευ σχολιασμού.Η Χρυσή Αυγή είναι το πιο αντιπαθητικό κόμμα αφού η δημοτικότητα της είναι στο 17 % (+4) του αρχηγού της στο 18 % (+2) ,αλλά παραδόξως είναι τρίτη με 11,5 %.Ελάχιστοι πέρα των ψηφοφόρων της την συμπαθούν και αυτή έχει μικρά περιθώρα ανόδου ,αν και ήδη είναι ψηλά.

Τελευταίο άφησα το Κ.Κ.Ε. 

Είδαμε σταθερά να παίρνει το 5,5 %, μόλις μια μονάδα πάνω από το ποσοστό του Ιουνίου.Άλλα γκάλοπ το δείχνουν στο 6-6,5 % δεν θα κολλήσουμε εκεί. Η δημοτικότητα του κόμματος ανέβηκε στο 28 % από το 27 % που σημαίνει ότι το συμπαθούν περισσότερο και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ ή την Χ.Α. αλλά δεν το ψηφίζουν.Η δημοτκότητα της Αλέκας Παπαρήγα ανέβηκε 6 μονάδες στο 31 % και ξεπέρασε και αυτή του κόμματος.

Ας το εξετάσουμε το θέμα πιο πολύ. Θα σας κουράσω με αριθμούς, όσοι έχετε γερό στομάχι και όρεξη συνεχίστε , τους υπόλοιπους εμταξύ των οποίων και την αγαπημένη μου σύζυγο τους δικαιολογώ απόλυτα !

Ας δούμε στα αρχεία της ίδιας εταιρείας συγκριτικά στοιχεία για τους προηγούμενους μήνες.

Έχουμε : Σήμερα 31 %, τον Γενάρη 25 %, το Δεκέμβρη του 2012, η δημοτικότητα της Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε ήταν 26 %, ενώ το Νοέμβριο 23 %.Αντίστοιχα η δημοτικότητα του Κ.Κ.Ε είναι τώρα στο 28 %, τον Γενάρη στο 27 %, το Δεκέμβρη του 2012 επίσης στο 27 % ενώ το Νοέμβριο μόλις στο 20 %. Η εκτίμηση ψήφου αντίστοιχα είναι σήμερα 5,5 %, τον Γενάρη 5,5 %, τον Δεκέμβρη του 2012 πάλι 5,5 % και το Νοέμβρη .

Πάμε να δούμε τις διαφορές με τις 2 προεκλογικές δημοσκοπήσεις τον Απρίλη-Μάη 2012 (πριν τις εκλογές του Μάη 2012 που το Κ.Κ.Ε ανέβηκε στο 8,5 % και τον Ιούνιο που το Κ.Κ.Ε έπεσε στο 4,5 %)


Τον Απρίλιο η δημοτικότητα του Κ.Κ.Ε ήταν στο 27 %. Δηλαδή σήμερα είναι 4 μονάδες πάνω ! Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι έστω και αν δεν μεταφράζεται σε ψήφους γιατί τώρα υπάρχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α του 27 % που καρπώνεται ακόμα ψηφοφόρους που συμπαθούντ το Κ.Κ.Ε. 
Μετά τις εκλογές του Μάη το Κ.Κ.Ε. έπεσε ολόκληρες 7 μονάδες στο 20 % και είδαμε πως μεταφράστηκε και αυτό στην κάλπη.Δείτε και τα άλλα κόμματα.Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είχε τον Μάη 48 % συμπάθειας ! Τώρα περιορίζεται στο 37 %.Η Ν.Δ. είχε 35 % ,τώρα ανεβαίνει στο 40 %. Η δεν ΔΗ.ΑΡΙ.  είχε μετρηθεί στο 58 % και σήμερα στο 44 %.

Πάμε και στους πολιτικούς αρχηγούς :


Η Αλέκα Παπαρήγα τον Απρίλιο είχε 25 % δημοτικότητα λίγο πριν τις εκλογές που το Κ.Κ.Ε πήρε 8,5 %.Μετά τις εκλογές έπεσε στο 19 %.Και στις 2 περιπτώσεις η απήχηση προς ο πρόσωπο της, δηλαδή οι θετικές γνώμες ήταν λίγο πιο κάτω από την απήχηση του Κ.Κ.Ε. Μια εικόνα αντίστροφη με σήμερα. 

Δεκέμβριος 2011 , η εποχή της δημοσκοπικής ανόδου του Κ.Κ.Ε

Υπήρχε λοιπόν η εποχή (και θα θυμάστε και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις από την μεριά μου με το δικό μου πολιτκό βαρόμετρο), μισό χρόνο πριν τις εκλογές του Μάη που το Κ.Κ.Ε κατέγραφε υψηλότατα ποσοστά.Τον Δεκέμβριο του 2011 η εκτίμηση ψήφου για το Κ.Κ.Ε. ήταν στο 13,5 %.


H δημοτικότητα του κόμματος και της Γ.Γ. ήταν σε υψηλά επίπεδα επίσης.Του Κ.Κ.Ε. στο 30 % και της Αλ.Παπαρήγα στο 31 %.

Δεκέμβριος 2010

Ένα χρόνο πίσω τον Δεκέμβριο του 2010 το Κ.Κ.Ε είχε διψήφιο ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου και συγκεκριμένα 11 %. Ο δικομματισμός ήταν ακόμα στις δόξες του με το δίπολο ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ν.Δ να πλησιάζουν το 70 %, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν στο 5,5 %, ενώ δεν υπήρχε Χ.Α. αλλά ο ΛΑ.Ο.Σ στο 5,5 %.

Το Κ.Κ.Ε είχε δημoτικότητα 27 % και η Αλέκα Παπαρήγα 28 % και ο Γιώργος Παπανδρέου το απίστευτο...47 % ! 
Και συνεχίζουμε την ιστορική δημοσκοπική αναδρομή με την δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου του 2009, ένα μήνα πριν τις καθοριστικές εκλογές που το ΠΑ.ΣΟ.Κ θριάμβεψε με 44 % και το Κ.Κ.Ε απέσπασε το 7,5 % των ψήφων.

Σεπτέμβριος 2009, μοιάζει με αιώνες πίσω...


Η εκτίμηση για το Κ.Κ.Ε έδειχνε 8,5 % ,με +-1 περιθώριο σφάλματος πέτυχε το αποτέλεσμα η Public Issue για να λέμε και το στραβού του δίκιο.

Στις δημοτικότητες τώρα : 

Η Αλέκα Παπαρήγα συγκέντρωνε το εντυπωσιακό 37 %.Αντίστοιχα η δημοτικότητα του Κ.Κ.Ε ήταν στο πολύ υψηλό 27 %.Ήταν η εποχή που ο λαός έδινε ακόμα απλόχερα υψηλά ποσοστά σε πολιτικούς και κόμματα.
Δεκέμβρης 2008 , πριν και μετά την εξέγερση της νεολαίας για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Χωρίς σχόλια οι δημοτικότητες κομμάτων και πολιτικών αρχηγών πριν και μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008.



Red Star

4 σχόλια:

Κάππα Κάππα. Ε; είπε...

Το συμπέρασμά σου ως αναλυτή ποιο είναι για την προοπτική των εκλογικών επιδόσεων του ΚΚΕ αυτή τη στιγμή;

Αντιφών είπε...

Το συμπέρασμα είναι η εκλογική-κοινοβουλευτική καθίζηση της ριζοσπαστικής αριστεράς -δυσανάλογη μάλιστα, αν κανείς συγκρίνει την κινηματική δυναμική της. Αν θεωρήσουμε ότι σήμερα (το τονίζω, σήμερα!), γίνονταν εκλογές, πιστεύω ότι θα γινόμασταν μάρτυρες μιας περαιτέρω συρρίκνωσης του ΚΚΕ και των λοιπών ριζοσπαστικών δυνάμεων, προς όφελος της μεταρρυθμιστικής «αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ) -ειδικά αν προσμετρήσει κανείς και μία ενδεχόμενη και πολύ πιθανή πόλωση, ιδίως αριστερόστροφη. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος της εκλογικής αναμέτρησης είναι ιδιαιτέρως σημαντικός. Από την άλλη, έρχεται «η ώρα της αριστεράς», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (μικροαστικές προσδοκίες κ.λπ.), το οποίο, εκτός απροόπτου, θα δράσει συμπιεστικά, ως ψηφο-οδοστρωτήρας, σαρώνοντας τα όμορα κόμματα, τον ευρύτερο προοδευτικό-αριστερό χώρο.

Εγώ, όμως, θέλω να σε ρωτήσω κάτι άλλο. Αν το ΚΚΕ «κάτσει» και δεν μπει καν στη Βουλή και αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος με οριακή αυτοδυναμία, τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος από αυτό, τι θα κερδίσει ο φοιτητής, τι θα κερδίσει ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο χαμηλόμισθος; Ένα καινούριο, πιο light, μνημόνιο; Ή, μήπως, η οποιαδήποτε κυβερνητική αστοχία, αποτυχία (πες το όπως θες) θα χρεωθεί σε ολόκληρη την αριστερά, λειτουργώντας ως πρελούδιο περαιτέρω αντιδραστικών επιλογών και κυβερνήσεων, οι οποίες μάλιστα θα έχουν και ιδεολογικό-πολιτικό-κοινωνικό άλλοθι, εφόσον οι «αριστεροί» θα έχουν «φέρει την καταστροφή» και θα έχουν ηττηθεί συνολικά;

Red Star είπε...

@Κάππα Κάππα. Ε;

Η απήχηση του Κ.Κ.Ε. τώρα σε μη προεκλογική περίοδο είναι κοντά στο 5 - 7 % του εκλογικού σώματος. Υπάρχει μια ανοδική τάση σε σχέση με το 4,5 % του Ιουνίου.Σε "πραγματικές" συνθήκες εκλογών ,θα μετρήσουν άλλοι παράμετροι μέσα σε ένα άλλο περιβάλλον επικαιρότητας που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Μια καλή ανάλυση κάνει ο Αντιφών.


Αλλά για να μην ξεφύγω εντελώς από την ερώτηση, το Κ.Κ.Ε. η προοπτική των εκλογικών επιδόσεων του Κ.Κ.Ε θα επηρεαστεί πέρα από τους εξωτερικούς παράγοντες και από την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, την προεκλογική ρητορία του, την βαρύτητα που θα δώσει στην επόμενη εκλογκή διαδικασία και τον επικοινωνιακό χειρισμό των θεμάτων που θα προκύπτουν.

Οι δυνατότητες του κόμματος φαίνονται από την δημοτικότητα του που πλησιάζει το 30 % και την δημοφιλία της Γ.Γ. του. Αν τελικά καταφέρει να πείσει το 1/6 ή το 1/5 ή το 1/3 αυτού του ποσοστού δεν μπορώ να το πω αυτή την στιγμή.

jorje7 είπε...

Δεκεμβριο του 2011 η Χρυση Αυγη ειχε στην δημοσκοπηση ποσοστο...καπου αναμεσα στα λοιπα και διαφορα...6 μηνες μετα 7%.
Οποτε , ειτε την ειχαν υποεκτιμησει για διαφορους λογους(καποιοι ισχυριζονται οτι πολλοι ψηφοφοροι της 'ντρεπονταν' να δηλωσουν την προτιμηση τους) ειτε οντως ηταν ανυπαρκτη εκλογικα-δημοσκοπικα και 'φουσκωσε' αποτομα.
Το ΚΚΕ τοτε κατεγραφε δημοσκοπικα διψηφια ποσοστα και υπο προυποθεσεις δευτερη θεση...λιγους μηνες μετα...
Το μελλον δεν νομιζω οτι προβλεπεται ευκολα.
Ωστοσο στο παρων ολοι εχουμε δικαιωμα να σχηματιζουμε γνωμη.
Ετσι στην παρουσα φαση, δεν βλεπω καμια ανοδο για το ΣΥΡΙΖΑ, μικρη ανοδο για το ΚΚΕ, νικη της ΝΔ, καθαρη ανοδο της Χρυσης Αυγης και ερωτηματικα για τους αλλους πλην την ξεκαθαρης συρρικνωσης του ΠΑΣΟΚ

Δημοφιλιες προσωπων δεν επηρεαζουν το εκλογικο αποτελεσμα, δημοφιλιες κομματων το επηρεαζουν λιγο. Ο καθενας ψηφιζει με δικα του κριτηρια
Το να παλευει καποιος να αλλαξει τα κριτηρια ψηφου...ισως παρει μια ζωη και σημερα και εαν...συνηθως οποιος παρουσιασει υποσχεση λυσης για το τωρα εχει και τα εκλογικα κερδη. Υποσχεσεις, παροχολογιες, μινιμαλιστικες 'ακινδυνες' αλλαγες και θολη γενικολογη εικονα του τι τελικα θα κανει ενα κομμα(οχι αυστηρες και σκληρες ρηξεις) το οδηγουν σε διευρυνση της εκλογικης δυναμης