Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αγωγός ΤΑP: Υπογράφηκε η συμφωνία - ΚΚΕ: Η χώρα εμπλέκεται πιο βαθιά στις αντιθέσεις.


Υπογράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού, η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Trans Adriatic Pipeline» (TAP).

Αποφασισμένη να ενισχύσει τα μονοπώλια η συγκυβέρνηση
 Για δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την υπογραφή της συμφωνίας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη» δήλωσε, εκφράζοντας τη βούληση της συγκυβέρνησης να υπηρετήσει πιστά την πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων.

«Αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Τώρα, αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι η πολιτική των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του φιλοεπενδυτικού κλίματος θα ενταθεί. «Η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις. Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Μέσα, δηλαδή, από συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα. Σε ένα τέτοιο βήμα προχωρούμε σήμερα. Βήμα αναπτυξιακό για τη χώρα μας, αλλά και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Α. Σαμαράς υποστήριξε, επίσης, ότι εφόσον τελικά υλοποιηθεί θα εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν άμεσα 2.000 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής και λειτουργίας.

Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή του αγωγού TAP σημειώνει:
«Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα ανταγωνιστικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ταυτόχρονα επιδρά και στον ανταγωνισμό ρωσικών ομίλων με την αζέρικη Socar (η οποία έχει τη στήριξη των ΗΠΑ) για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Για να υπάρξει διακρατική, αμοιβαία επωφελής συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και αγωγών προς όφελος του λαού απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Αποκλειστικά Κρατικός Φορέας Ενέργειας μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών».
Κατασκευή στο πλαίσιο ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων
Ο συγκεκριμένος αγωγός προορίζεται, εφόσον κατασκευαστεί, να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2» του Αζερμπαϊτζάν προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των τριών χωρών. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή στην κατασκευή του ΤΑΡ σχετίζεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, αφού τα κεφάλαια και οι υποδομές των δύο επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του αγωγού.
 Από τα 800 χιλιόμετρα του ΤAP, που προβλέπεται να κατασκευαστούν, τα 500 θα βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα. Θα ξεκινά από την Κομοτηνή, θα διασχίζει Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο και μέσω της Αλβανίας θα φτάνει στην Αδριατική. Με υποθαλάσσιο αγωγό θα καταλήγει στην Ιταλία. Ο ΤΑΡ θα αποτελέσει συνέχεια του τουρκικού αγωγού ΤΑΝΑΡ, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή.
 Ο ΤΑΡ έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και η κατασκευή του προωθείται με στόχο να εμποδίσει την επέκταση των ρωσικών μονοπωλίων στο «νότιο διάδρομο Φυσικού Αερίου», όπου οι Ρώσοι επιθυμούν να κατασκευάσουν τον αγωγό «South Stream».
 Παρόντες εκπρόσωποι από το Αζερμπαϊτζάν και τις πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα
Τη συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, από την Αλβανία ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας E. Χαξινάστο και εκ μέρους της Ιταλίας ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Πασέρα. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και της Κοινοπραξίας TAP (της ελβετικής «Axpo», της νορβηγικής «Statoil» και της γερμανικής «EON Ruhrgas»).
Επίσης, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν την κοινοπραξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ», μεταξύ των οποίων είναι ο βρετανικός κολοσσός BP, η γαλλική «TOTAL», η νορβηγική «Statoil», η ιταλική «Εni», η τούρκικη «ΤΡΑΟ» και η ιρανική «NIOC».

 Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: