Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΚΚΕ - Καταδικάζει την κλιμακούμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι τονίζει:




«Η κλιμάκωση της  ιμπεριαλιστικής  επέμβασης στο Μάλι, και ιδιαίτερα  ο απροκάλυπτος  ρόλος της δήθεν  "προοδευτικής" γαλλικής κυβέρνησης Ολάντ – φορέας "του νέου ανέμου" στην Ευρώπη όπως προεκλογικά ισχυρίζονταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά κάθε εργαζόμενο και νέο.
Είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού ότι αιτία των δεινών του λαού του Μάλι - που θα βιώσουν οξυμένα τόσο μέσα στη χώρα τους όσο και ως πρόσφυγες στο εξωτερικό - είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον σημαντικό του πλούτο. Το Μάλι είναι ο 3ος παραγωγός χρυσού στην Αφρική, ενώ στο Βορρά – επίκεντρο της διαμάχης – διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές πολυεθνικές.
Το γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ήταν και είναι βασικός εταίρος και πυλώνας στις "αντιτρομοκρατικές" πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στην περιοχή αποδείχνει επίσης περίτρανα ότι η ενσωμάτωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις δομές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών και όχι παράγοντα σταθερότητας όπως διατείνονται οι δυνάμεις του κεφαλαίου διεθνώς και στη χώρα μας.
Το ΚΚΕ καταδικάζει την  κλιμακούμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, με ή χωρίς τη σφραγίδα του ΟΗΕ, απορρίπτει τις ιμπεριαλιστικές προφάσεις για τη νομιμοποίησή της. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων του Μάλι να καθορίζουν την τύχη της πατρίδας τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: