Πίσω από τη δήθεν ευαισθησία για την «καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας» βρίσκεται το ενδιαφέρον για τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας
Σε πλήρη εξέλιξη ήταν από νωρίς χτες το πρωί το σφυροκόπημα πόλεων του βόρειου και κεντρικού Μάλι από τα γαλλικά βομβαρδιστικά, αυξάνοντας περαιτέρω τον αριθμό των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από την κόλαση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που ξεκίνησε η Γαλλία σε αυτή τη γωνία της Δυτικής Αφρικής και στηρίζουν ή ανέχονται διά της σιωπής, όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υιοθετώντας τις προφάσεις περί «καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας».
Ηδη από την Πέμπτη με το μανδύα της «αποστολής εκπαιδευτών» οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ και η ελληνική της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, σε σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών αποφάσισαν να στείλουν 200 αξιωματικούς που θα ...εκπαιδεύσουν το Μαλινέζικο στρατό και τους στρατιώτες από άλλες αφρικανικές χώρες. Εκεί συμμετέχουν και 3 Ελληνες αξιωματικοί.
Επιπλέον, και η επικεφαλής της ΕΕ Κάθριν Αστον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ευρω-ενωσιακές χώρες να προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη στη Γαλλία, αποφεύγοντας εντούτοις να μιλήσει άμεσα για μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων. Οπως είπε, «ορισμένες χώρες έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Γαλλία με οποιονδήποτε τρόπο, και δεν έχουν αποκλείσει μια στρατιωτική υποστήριξη»... Η Γαλλία δεν έπραξε μόνη της. Ενήργησε ακριβώς όπως έπρεπε, απαντώντας σε ένα αίτημα του Μάλι» κατέληξε.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς άφησε αιχμές για πιθανή, ενεργότερη, ιμπεριαλιστική εμπλοκή χωρών της ΕΕ (Βρετανία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία κ.ά.) που επί του παρόντος περιορίζονται στην παροχή επιμελητειακής υποστήριξης και στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ», που επικαλείται προχτεσινές δηλώσεις του Φαμπιούς από τις Βρυξέλλες, είναι «πολύ πιθανό οι ευρωπαϊκές χώρες να αποφασίσουν όχι μόνο να προσφέρουν επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά και να διαθέσουν στρατιώτες». Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως το Παρίσι δεν μπορεί «να τις αναγκάσει να το πράξουν, καθώς υπάρχουν όρια στην πολιτική της ασφάλειας και της άμυνας».
Πάντως, από το περασμένο 24ωρο άρχισαν να καταφθάνουν στο Μάλι, κατά πολλές δεκάδες, και οι πρώτοι από τους τουλάχιστον 5.200 Αφρικανούς στρατιώτες που θα συγκροτήσουν τη «βοηθητική» δύναμη υποστήριξης της γαλλικής χερσαίας επέμβασης και θα προέρθουν από χώρες όπως το Τόγκο, η Μπουρκίνα Φάσο, η Νιγηρία, το Τσαντ, το Μπενίν, η Γκάνα και ο Νίγηρας. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επίσης διά της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πως θα συνδράμουν και αυτές τη γαλλική επέμβαση δίνοντας και μεταγωγικά αεροσκάφη για τη μεταφορά της αφρικανικής δύναμης της ECOWAS («Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα»). Επιπλέον, αναχώρησαν αργά προχτές βράδυ από αεροδρόμια της Γερμανίας και γερμανικά μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση αερομεταφοράς αφρικανικών στρατευμάτων στο Μάλι και ιατρικής βοήθειας.
Το ενδιαφέρον τόσο της ΕΕ, όσο και των άλλων χωρών που παίρνουν μέρος στο μακελειό δεν αφορά στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα του φτωχού μαλινέζικού λαού αλλά την εξασφάλιση ενός καλού κομματιού από την πίτα του τεράστιου ορυκτού πλούτου, αυτής της πρώην γαλλικής αποικίας, σε χρυσό, ουράνιο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά. Εκεί που τώρα είναι ενωμένοι στην επέμβαση, αύριο «θα βγάλουν τα μαχαίρια στη μοιρασιά».
Πάντως, ήδη τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο Μάλι, «πληρώνουν το μάρμαρο» με πολλούς νεκρούς, ενώ σύμφωνα με χτεσινή δήλωση εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έως και 700.000 άνθρωποι αναμένεται ότι θα ξεριζωθούν μέσα στους ερχόμενους μήνες εξαιτίας της επέμβασης στο Μάλι, εκ των οποίων περίπου 400.000 μπορεί να αναζητήσουν άσυλο σε γειτονικές χώρες.
Πηγή : www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου