Η «Αυγή» σημαιοφόρος της αντιΚΚΕ λάσπης με αφορμή τον «Ριζοσπάστη»
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει ακόμα και στο επίπεδο των διακηρύξεων τα παραδοσιακά κόμματα των αστών, θέλοντας να ασκήσει διαχείριση από τη θέση της κυβέρνησης, τόσο τα Μέσα που διαθέτει προσομοιώνουν στο λόγο τους τα αστικά ΜΜΕ. Στο χτεσινό της φύλλο η «Αυγή» ασχολείται ξανά με τις απολύσεις στον «Ριζοσπάστη». Το στίγμα της: Ο «Ριζοσπάστης» λειτουργεί με όρους καπιταλιστικής επιχείρησης, το ΚΚΕ είναι στυγνός εργοδότης και οι απολυμένοι είναι θύματα αυτής της κατάστασης.
Αλήθεια, τέτοια είναι η αντίληψη που έχουν και για τα δικά τους Μέσα, δηλαδή την «Αυγή», το «Κόκκινο», το «left.gr»; Είναι και αυτά καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όπως θέλουν να παρουσιάσουν τον «Ριζοσπάστη» και τα άλλα Μέσα του ΚΚΕ; Εξ όσων γνωρίζουμε, τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομματικά Μέσα προπαγάνδας, όσο κι αν διαφωνεί κανείς πολιτικά με τις θέσεις που υπερασπίζονται. Δυο μέτρα και δυο σταθμά, λοιπόν, από την «Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν το ΚΚΕ, σε συγχορδία με τα ΜΜΕ των αστών, που είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και προπαγανδίζουν για λογαριασμό του γενικού συμφέροντος της αστικής τάξης.
Η «Αυγή» γράφει μεταξύ άλλων ότι «το σφυροκόπημα του ΚΚΕ στους εργαζομένους του δεν έμεινε αναπάντητο και με ανώνυμη επιστολή τους συντάκτες της εφημερίδας ζητούν την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ». Η δημοσιοποίηση της αναγκαστικής απόφασης να συρρικνωθεί το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» έγινε από την ίδια την εφημερίδα την επόμενη κιόλας μέρα από την ενημέρωση των εργαζομένων που έκανε η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη». Δημόσια και τίποτα εν κρυπτώ, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Το ίδιο το ΚΚΕ έχει μιλήσει δημόσια και πολλές φορές για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά του, καλώντας το λαό να το ενισχύσει από το υστέρημά του, αφού η οικονομική αυτοτέλεια του Κόμματος είναι όρος αναγκαίος για την πολιτική του δράση. Τα περί «ανώνυμης καταγγελίας» που γράφει η «Αυγή», για μια απόφαση που είχε ήδη δημοσιοποιηθεί, είναι για να καλλιεργήσει (ή να υποδαυλίσει;) κλίμα και εντυπώσεις.
Αλήθεια, οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν από επιχειρήσεις; Τις δικές τους. Δεν καταλαβαίνουν πώς και γιατί η οικονομική κρίση δημιουργεί αυτές τις τεράστιες δυσκολίες; Μήπως τα Μέσα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα; Μήπως δεν αναγκάζονται να καθυστερούν πληρωμές, μήπως δεν τους έχει επηρεάσει η κρίση; Ίσως τώρα με τη μεγάλη κρατική χρηματοδότηση να το «παίζουν άνετοι», άλλωστε το σύστημα θέλουν να υπηρετήσουν.
Αλλά μήπως και τα δικά τους οικονομικά προβλήματα δεν ήταν ακόμα μεγαλύτερα, όταν ο ΣΥΝ είχε μικρότερα εκλογικά ποσοστά; Πώς τα έβγαζαν πέρα; Πώς τα βγάζουν και τώρα με τέτοια χαμηλή κυκλοφορία της «Αυγής»; Ρητορικά τα ερωτήματα, αφού στον Τύπο υπάρχουν δεκάδες αναφορές για τα οικονομικά προβλήματα στα Μέσα προπαγάνδας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι στάση κράτησε το ΚΚΕ απέναντι σ' αυτά τα ζητήματα; Η στάση του ΚΚΕ ήταν και παραμένει στάση αρχών. Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στην ΕΣΗΕΑ, όποτε έμπαινε θέμα απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων στα Μέσα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσονταν κατά, υπερασπιζόμενος το χαρακτήρα τους ως κομματικών Μέσων και όχι ως καπιταλιστικών επιχειρήσεων, από τις οποίες ο εργοδότης θέλει να αποσπάσει κέρδος, ή να στηρίξει συνολικά την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα συνδικαλιστικά όργανα, όταν, για παράδειγμα, έμπαινε ζήτημα απεργίας των τεχνικών στο «Κόκκινο». Ο «Ριζοσπάστης», ξέροντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχει η έκδοση μιας κομματικής εφημερίδας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα υπαρκτά προβλήματα στα Μέσα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και όταν ο τόπος βοούσε, με επιστολές εργαζομένων στο «Κόκκινο», ή με επιστολές εργαζομένων στην «Αυγή», που ζητούσαν εδώ και τώρα τα καθυστερημένα δεδουλευμένα τους.
Η ίδια η «Αυγή» ενημέρωνε τους αναγνώστες της το Μάρτη του 2012 για μια συνέλευση που έγινε στα γραφεία της παρουσία του Αλ. Τσίπρα, όπου αναλύθηκε η «οριακά δύσκολη οικονομική κατάσταση και τι μπορεί να γίνει προκειμένου η "Αυγή" (αλλά και το "Κόκκινο" - η αδερφή επιχείρηση) να επιζήσουν». Τα ξέχασαν αυτά; `Η μήπως άλλαξε κάτι μετά τις τελευταίες εκλογές και ξαφνικά κολύμπησαν στο χρήμα;
Βεβαίως, θα μπορούσαμε, όπως κάνουν οι ίδιοι, στέλνοντας non paper σε διάφορους αστούς δημοσιογράφους για να κάνουν παραπολιτική προπαγάνδα, να κάνουμε το ίδιο για την «Αυγή» και το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα τους. Δεν το κάναμε, γιατί από θέση αρχών θεωρούμε και κάνουμε ανοιχτή ιδεολογική-πολιτική αντιπαράθεση και όχι κουτσομπολιά του χειρίστου είδους που κάνουν μέσω της «Αυγής». Είναι και αυτή μια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» από τη μια και στον ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή» από την άλλη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν και απ' αυτό συμπεράσματα.
Δεν περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή» να κρατήσουν στάση αρχών απέναντι στο ΚΚΕ. Άλλωστε, σε όλη την ιστορική τους διαδρομή, αυτό δεν υπήρξε ποτέ το «δυνατό» τους σημείο. Καλούμε όμως κάθε καλοπροαίρετο και σκεπτόμενο άνθρωπο να προβληματιστεί για όσα του λέει το ΚΚΕ, με αφορμή και τη συρρίκνωση του προσωπικού στον «Ριζοσπάστη», τις συνθήκες που οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση.
Αλλά να βγάλει συμπεράσματα και από το μένος με το οποίο εχθροί και τάχα «φίλοι» επιτίθενται στο ΚΚΕ, με ενιαία επιχειρηματολογία, είτε βρίσκονται στην όχθη των αστών, είτε πασχίζουν να τους πείσουν ότι είναι πλέον ικανοί να ασκήσουν διαχείριση για λογαριασμό τους.
Π.Ι.
Πηγή : 902.gr
1 σχόλιο:
ΧΡΥΣΗ ΜΟΥ ΑΥΓΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΑ ΧΩΣΩ
ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΜΕΝΗ- ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ-ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ
ΑΝΕΡΓΗ- ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ- 902 TV ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ
ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΣΟΥ.
ΘΕΜΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ Κ ΑΓΕΛΑ ΤΑΡΖΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΛΗΜΑΤΑ
Για το 65ωρο
Στις 5 Νοεμβρίου 2008, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την «έκθεση Σέρκας» στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συγκεκριμένη έκθεση νομιμοποιεί τις πιο αντιδραστικές επιδιώξεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε ότι αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Η έκθεση προβλέπει:
Τη διατήρηση (και όχι την άμεση και χωρίς όρους κατάργηση) της «ρήτρας
αυτοεξαίρεσης» από το 48ωρο (ρήτρα «optout») για μια τριετία, δίνοντας χρόνο στο κεφάλαιο να πετύχει την επ’ αόριστον γενικευμένη εφαρμογή της. Η ρήτρα «optout» σημαίνει επί της ουσίας εφαρμογή του 65ωρου. Δηλαδή, δουλειά 65 ωρών την εβδομάδα σε 5ήμερη εργασία, αφού ο εργοδότης απαλλάσσεται από τον όρο να απασχολεί τον εργαζόμενο 48 ώρες κατά μέσω όρο τη βδομάδα και μπορεί πλέον να τον απασχολεί μέχρι και 13 ώρες τη μέρα. Την πρόταση για τριετή εφαρμογή της ρήτρας «optout» είχε καταθέσει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Το 2005 ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είχε απορρίψει αυτά που ψήφισε το Νοέμβρη του 2008.
Το «σπάσιμο» του χρόνου της εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό»
περίοδο. Ο όρος που βάζει η έκθεση να θεωρούνται και τα δυο μέρη σαν χρόνος εργασίας είναι «δώρο άδωρο», αφού το κεφάλαιο πετυχαίνει να νομιμοποιήσει μια από τις βασικότερες αξιώσεις του: Να σπάσει το χρόνο εργασίας στα δυο και μόλις δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος να χαρακτηρίσει «μη εργάσιμο» και άρα απλήρωτο χρόνο το «ανενεργό» τμήμα της εφημερίας.
Καθιερώνει 12μηνη περίοδο αναφοράς στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας
(από 4μηνη και 6μηνη). Δίνει έτσι την δυνατότητα στους εργοδότες να εναλλάσσουν περιόδους υπεραπασχόλησης (65ωρο) και υποαπασχόληση (3ωρα – 4ωρα, άδειες, διαθεσιμότητες, ρεπό) σε μεγαλύτερο διάστημα και να βαθαίνουν την εκμετάλλευση, αποδιοργανώνοντας πλήρως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή των εργαζομένων.
Δημοσίευση σχολίου