Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ : Νέος γύρος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.


Αργεντινή ,νέες διαδηλώσεις και ταραχές


Λεηλασίες και ταραχές σημάδεψαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπου συμμετέχουν εργαζόμενοι, μικροαστοί έως και αστοί όπως ο Σύνδεσμος των Μεγαλοκτηνοτρόφων και Μεγαλοϊδιοκτητών αγροτικής γης «Sociedad Rural», που εκμεταλλεύονται την περίσταση για να πάρουν τη σκυτάλη της διαχείρισης από την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ που συνεχίζει την πολιτική του σοσιαλδημοκράτη συζύγου της Νέστορ Κίρσνερ.

Αιτία των λαϊκών διαμαρτυριών είναι κυρίως τα οξυμένα προβλήματα διαβίωσης, η φτώχεια, ο πληθωρισμός που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, η ανασφάλεια καθώς η Αργεντινή φαίνεται ότι μπαίνει και πάλι σε περίοδο ύφεσης μετά από σχεδόν μια δεκαετία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους με ισοπεδωμένα τα εργατικά δικαιώματα. Η λεγόμενη «αντινεοφιλελεύθερη» ανάπτυξη, που προβάλλουν και στη χώρα μας οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν καπιταλιστική ανάπτυξη που έπληξε την εργατική τάξη.
Από επιθέσεις σε σουπερμάρκετ στο Ροσάριο κινεζικών συμφερόντων που έχουν διεισδύσει και στην Αργεντινή, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία 2 άνθρωποι και 2 τραυματίστηκαν. Οι έφοδοι σε σουπερμάρκετ άρχισαν την Πέμπτη στην πόλη Μπαριλότσε, το χειμερινό θέρετρο των πλουσίων στην αργεντίνικη Παταγονία, στη Ρεσιστένσια, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στη Ροσάριο, όπως και στις Καμπάνα και Σάρατε, προάστια του μητροπολιτικού δήμου του Μπουένος Αϊρες με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή με τη μεγάλη συγκέντρωση στην Πλάσα δε Μάγιο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες κάνει λόγο για ενορχηστρωμένες επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα και στρέφει τα βέλη της σε έναν πρώην «στενό σύμμαχό της», τον ηγέτη του συνδικάτου των φορτηγατζήδων Ούγο Μογιάνο.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποτελούν συνέχεια των πρόσφατων μεγάλων διαδηλώσεων της 8ης Νοεμβρίου, «8Ν», που οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την οικονομική κατάσταση, τον πληθωρισμό, για τους περιορισμούς στην αγορά συναλλάγματος δηλαδή δολαρίων και το ενδεχόμενο συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα επέτρεπε στην Φερνάντες να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Δηλαδή, πρόκειται για ένα συνονθύλευμα λαϊκών αιτημάτων και επιδιώξεων μερίδων της αστικής τάξης, που θέλουν άλλες συμμαχίες από αυτές της σημερινής κυβέρνησης, που ευνοούν άλλη μερίδα του κεφαλαίου.

Πηγή : www.rizospastis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: