Το Σάββατο το πρωί το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε το νόμο για φορολογικό συντελεστή 75% στα εισοδήματα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ως αντισυνταγματικό, με το αιτιολογικό ότι αντίθετα με άλλες μορφές φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται σε μεμονωμένα άτομα και «δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον επιμερισμό των φορολογικών υποχρεώσεων». Το συγκεκριμένο μέτρο είχε ψηφιστεί στο γαλλικό κοινοβούλιο τον Οκτώβρη.

Ύστερα από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε πως θα επανασυνταχθεί η πρόταση για φορολογικό συντελεστή 75% και θα κατατεθεί εκ νέου. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης: «Τα απορριφθέντα μέτρα αντιστοιχούν σε 300 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιό μας για τη μείωση του ελλείμματος δεν θα επηρεαστεί».
Βεβαίως, παρά τις όποιες κινήσεις εντυπωσιασμού της κυβέρνησης Ολάντ, υπάρχει και η πραγματικότητα...
Μια προσεκτικότερη ματιά αποδεικνύει ότι πίσω από το προπέτασμα καπνού, οι εξαγγελίες Ολάντ ούτε πλήττουν τόσο σκληρά τη γαλλική αστική τάξη, ούτε, όπως πλέον έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό, αυτή δέχεται έστω και αυτά τα μέτρα, χωρίς ανταλλάγματα.
Το γαλλικό φορολογικό σύστημα είναι διαρθρωμένο σε κλίμακες.
Η πρώτη κλίμακα αφορά σε ετήσια εισοδήματα μεταξύ 0 - 5.963 ευρώ και έχει μηδενικό φορολογικό συντελεστή.
Η δεύτερη κλίμακα αφορά σε ετήσια εισοδήματα μεταξύ 5.964 - 11.896 ευρώ και φορολογείται με συντελεστή 5,5%, η τρίτη αφορά σε εισοδήματα μεταξύ 11.897 - 26.420 ευρώ και φορολογείται με 14%, η τέταρτη αφορά σε εισοδήματα μεταξύ 26.421 - 70.830 ευρώ και φορολογείται με 30%, η πέμπτη, που μέχρι σήμερα είναι η τελευταία, αφορά σε εισοδήματα από 70.831 ευρώ και φορολογείται με 41%.
Ο υπολογισμός του συνόλου του φόρου που πληρώνει κάποιος γίνεται κλιμακωτά: Δηλαδή αν κάποιος έχει εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ, για τα πρώτα 5.963 δε θα φορολογηθεί, για τα υπόλοιπα μέχρι τα 11.896 θα φορολογηθεί με 5,5%, για το ποσό που έχει μέχρι τα 26.420 θα φορολογηθεί με 14% κ.ο.κ. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο είναι στα 5.963 ευρώ.
Τι προωθεί ο Ολάντ; Να υιοθετηθούν δύο ακόμη φορολογικές κλίμακες, μία με συντελεστή 45% που θα αφορά στα εισοδήματα μεταξύ 150.000 - 1.000.000 ευρώ και μία με συντελεστή 75% που θα αφορά στα εισοδήματα από 1.000.000 ευρώ και πάνω. Ο τελικός υπολογισμός του φόρου θα γίνεται και πάλι κλιμακωτά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Συνδικαλιστικής Ενωτικής Ομοσπονδίας των Εφοριακών (Snui), αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αυξάνεται κατά 60% ο φόρος, που σήμερα πληρώνει κάποιος με ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, όμως, επί της ουσίας, λόγω της κλιμακωτής φορολόγησης, ο εντυπωσιακός συντελεστής του 75% μειώνεται μόλις στο 59%.
Επιπλέον, ποιους αφορούν αυτά τα μέτρα που προωθεί ο Ολάντ; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Συνδικαλιστικής Ενωτικής Ομοσπονδίας των Εφοριακών, πρόκειται για 15.000 - 20.000 φορολογικούς κωδικούς, δηλαδή ποσοστό που δεν ξεπερνά το 1% του πληθυσμού. Το νούμερο αυτό πέφτει στα 3.523 αν υπολογιστούν μόνο όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 1.300.000 ευρώ. Έχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι εφοριακοί και αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφωνούν πως τα στοιχεία για το πόσοι έχουν ετήσια έσοδα μεγαλύτερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι κατά προσέγγιση. Από την όλη ιστορία εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ - σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει - ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μιλάμε μόνο για φόρο εισοδήματος και όχι συνολικής περιουσίας, μια παράμετρος μάλλον σημαντική.