Ο ιρακινός λαός συνεχίζει να πληρώνει ακριβά το τίμημα της «απελευθέρωσής» του από τους «προθύμους» που πλαισίωσαν την ιμπεριαλιστική εισβολή του 2003 και την κατοχή που ακολούθησε.
Εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες εκείνης της περιόδου, οι Ιρακινοί βασανίζονται, όπως και τα παιδιά τους, ακόμη και σήμερα, από τις συνέπειες του πολέμου. Και τότε, όπως και σήμερα στην περίπτωση της Συρίας, ως πρόσχημα είχαν χρησιμοποιηθεί οι «ανθρωπιστικές ανησυχίες» των εισβολέων, οι οποίοι, όμως, δε δίστασαν να βομβαρδίσουν κατοικημένες περιοχές και να διαμορφώσουν συνθήκες κόλασης για τις επόμενες γενιές των Ιρακινών.
Αύξηση των αποβολών αλλά και των νεογέννητων με δυσπλασίες καταμέτρησε σε έρευνα που διενήργησε σε πόλεις του Ιράκ ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύεται, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», στην επιστημονική επιθεώρηση «Περιβαλλοντική Μόλυνση και Τοξικολογία». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, με επίκεντρο τις πόλεις Φαλούτζα στο Βόρειο Ιράκ και Βασόρα στο νότο, ανά 1.000 γεννήσεις, τα 37 νεογέννητα έχουν δυσπλασίες κυρίως στην καρδιά ή νευρολογικά προβλήματα. Στα παιδιά που έχουν πρόβλημα, εντοπίστηκε έξι φορές παραπάνω από το κανονικό μόλυβδος και υδράργυρος, δηλαδή μέταλλα που εμπεριέχονται στα πυρομαχικά που οι εισβολείς χρησιμοποίησαν. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας συνέπεσε με την είδηση ότι στο βόρειο Ιράκ ξέσπασε επιδημία χολέρας, με περίπου 247 κρούσματα, στην ευρύτερη περιοχή της Σουλεϊμανίγια, κυρίως λόγω του σχεδόν διαλυμένου δικτύου ύδρευσης, εξαιτίας επίσης του πολέμου.
Πηγή : www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου