Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η δεξιά μετατόπιση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και οι εσωτερικές διαμάχες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

Και ξαφνικά, ο Αλέξης Τσίπρας απέκτησε εσωκομματική αντιπολίτευση. Η φιλοευρωπαϊκή ομιλία του στη ΔΕΘ, η μη υποστήριξη της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, η συνάντησή με τον Ράιχενμπαχ, η συνάντηση με τον Στουρνάρα, ακόμα και οι φράσεις περί «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς» ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από το ισχυρό «Αριστερό Ρεύμα», από συνιστώσες όπως η ΔΕΑ και το Κόκκινο, αλλά και από προεδρικούς όπως ο Τάσος Κουράκης και η Ηρώ Διώτη.
Ταυτόχρονα, ισχυρές επιθέσεις δέχεται το οικονομικό επιτελείο (Γιάννης ΔραγασάκηςΓιώργος Σταθάκης, Γιάννης Μηλιός και Ευκλείδης Τσακαλώτος) που κατηγορείται ότι πρωτοστατεί στη μετεκλογική «δεξιά στροφή» του κόμματος, προκειμένου «να γίνει αρεστό στο σύστημα και αποδεχτό από αυτό ως κυβερνήσιμη δύναμη».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “R”, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ομοφώνως, καταδίκασε τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Κουμουνδούρου με τον Ράιχενμπαχ και κατηγόρησε τον ΓΔραγασάκη ότι το έκανε χωρίς έγκριση των οργάνων του κόμματος, αν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ενήμερος! Το θέμα έθεσαν και στην τελευταία κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όχι μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης -κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος- και ο Δημήτρης Στρατούλης από το «Αριστερό Ρεύμα», αλλά και οι «προεδρικοί» βουλευτές Τάσος Κουράκης και Ηρώ Διώτη. «Να συναντηθούμε με θεσμικούς εκπροσώπους όπως ο Μπαρόζο και ο Γιούνκερ ναι. Αλλά προς τι η συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ, ένα διορισμένο πρόσωπο που σηματοδοτεί την εποπτεία στη χώρα μας, που κατά τα λοιπά την καταγγέλλουμε;» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο Δημ. Στρατούλης στην κλειστή αυτή συνεδρίαση που διακόπηκε άρον-άρον και που θα συνεχιστεί εκτός απροόπτου την Τρίτη.

«Τι θα μαθαίναμε από τον Στουρνάρα και συναντηθήκαμε μαζί του, τις ημέρες που παίρνει τα πιο σκληρά μέτρα κατά του ελληνικού λαού;» αναρωτήθηκαν στελέχη στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ το Σαββατοκύριακο για την συνάντηση των ΓΔραγασάκη και ΓΜηλιού με το οικονομικό επιτελείο.
Στην ίδια συνεδρίαση έγινε εμμέσως κριτική για το ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τις ομιλίες του -προφανώς και με τις πολιτικές του- αφήνει να εννοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα «νέο ΠΑΣΟΚ», απαλλαγμένο από τις «αμαρτίες» του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό πως το «Αριστερό Ρεύμα» αιτιολόγησε τη λευκή του ψήφο στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, με πέντε σημεία, με ένα εξ αυτών να αναφέρει: «Προσωνυμίες του τύπου «μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς» δεν μπορούν να αποτυπώσουν το περιεχόμενο του νέου φορέα που οραματιζόμαστε, ενώ, πέρα από προθέσεις, κινδυνεύουν να προκαλέσουν συγχύσεις και παραπομπές σε πολιτικές ορολογίες του παρελθόντος και άλλου προσανατολισμού».
Χαρακτηριστικό, επίσης, του κλίματος που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως σε ανακοίνωση της -τροτσκιστικής- συνιστώσας ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου για «δεξιά μετατόπιση» του κόμματος με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, απάντησε η… «Αυγή», η οποία σημείωσε την Κυριακή εκφράζοντας την οργή της Κουμουνδούρου: «Φαίνεται πως, ενόψει των διαδικασιών Ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι συνηθισμένοι στα «μικρά, καθαρά και τακτοποιημένα» επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα αντίπαλο δέος. Έναντι τίνος όμως; Από τη μια πλευρά δηλαδή προσθέτουν το αστικό μπλοκ και τον «διαχειριστικό» Τσίπρα. Από την άλλη, ποιος στέκεται ανεμίζοντας την ταξική αδιαλλαξία; Ποιος θα απαλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεξιά κατρακύλα του Τσίπρα; Γιατί δεν το λένε και στην τρόικα να την καθησυχάσουν; Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά θα γελάει και ο κόσμος δηλαδή»!
Σημείο αντιπαράθεσης και η ύπαρξη ή όχι συνιστωσών, με τον Μανόλη Γλέζο να επιμένει στην θεσμοθετημένη ύπαρξή τους και μετά την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΕΑ να δηλώνει ότι θα είναι εντός-εκτός κ.ο.κ..
Το «Αριστερό Ρεύμα», βεβαίως, όπως δηλώνουν στη “R” κορυφαία του στελέχη, δεν θέτει θέμα Αλέξη Τσίπρα, ούτε πρόκειται να αμφισβητήσουν την επανεκλογή του στην ηγεσία του ενοποιημένου ΣΥΡΙΖΑ αρχές του επόμενου καλοκαιριού. «Η μάχη μας είναι πολιτική και ιδεολογική, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το «Αριστερό Ρεύμα» τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει στρατηγική εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει όμως αντί της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς» να υπάρξει συμμαχία με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έστω και αν σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη. Οι ζυμώσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των συσχετισμών δυνάμεων στο νέο ενιαίο κόμμα, μόλις τώρα αρχίζουν…
«ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»
Ανησυχία στον Αλέξη Τσίπρα και οργή στα στελέχη που τον στηρίζουν προκαλούν οι κατηγορίες συνιστωσών για «δεξιά μετατόπιση» του κόμματος, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για το «πού το πάει το "Αριστερό Ρεύμα"». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική και πολιτική που έφερε το κόμμα από το 4% στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της εν αναμονή κυβέρνησης.
ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ... ΙΣΚΡΑ
Η Ίσκρα ήταν η εφημερίδα γύρω από την οποία στην προεπαναστατική Ρωσία ο Λένιν άρχισε να χτίζει το κόμμα των μπολσεβίκων. Αυτό τον τίτλο επέλεξε το «Αριστερό Ρεύμα» για την ιστοσελίδα του, γύρω από την οποία επιχειρεί να προωθήσει τις ιδέες του και να χτίσει τις συμμαχίες του. Τις τελευταίες μόνο ημέρες, π.χ., αν μπει κανείς σε αυτή, θα βρει άρθρα-γέφυρες προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κριτική για τηνομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ, κείμενο για τη διαφοροποίηση του «Ρεύματος» στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, αιχμές προς την Κουμουνδούρου για «την τελευταία ευκαιρία της Αριστεράς», για το πώς οι αντιμνημονιακές δυνάμεις θα προετοιμαστούν για την έξοδο από το ευρώ κ.λ.π.

Πηγές : www.iskra.gr -Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια: