Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Νέο κύμα απόλυσης χιλιάδων μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική


Ανένδοτη και ανάλγητη στάση απέναντι στα αιτήματα χιλιάδων μεταλλωρύχων για αξιοπρεπείς μισθούς εξακολουθούν να τηρούν αρκετές πολυεθνικές χρυσού και πλατίνας στη Ν. Αφρική με πρώτη την«ΑngloGold Ashanti»(θυγατρική της «Amplats») που ανακοίνωσε χτες νέες απολύσεις 12.000 απεργών μεταλλωρύχων επειδή συμμετείχαν σε «παράνομη» απεργία.

Με τις απολύσεις, η εταιρεία «έλυσε» υποτίθεται το πρόβλημα και ανακοίνωσε τερματισμό της κινητοποίησης σε τρία ορυχεία της «Γουέστ Ουίτς». Αναστολή της απεργίας ανακοινώθηκε χτες και σε άλλα τρία ορυχεία της ίδιας εταιρείας στην περιοχή Βάαλ Ρίβερ.
Η «Amplats» είχε απολύσει στις αρχές του μήνα άλλους 12.000 απεργούς μεταλλωρύχους και η εταιρεία «Gold Fields» άλλους 8.500 εργάτες την περασμένη Τρίτη.
Το ίδιο 24ωρο, δημοσιοποιήθηκαν δύο ενδιαφέρουσες έρευνες. Η πρώτη έγινε από τηνΕπιτροπή Ανταγωνισμού Ν. Αφρικής έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών και διαπίστωσε ότι τα μονοπώλια του πετρελαίου και συγκεκριμένα θυγατρικές των πολυεθνικών SHELL, TOTAL, BP και CHEVRON είχαν συστήσει καρτέλ από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και ρύθμιζαν τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια ώστε να εξασφαλίζουν αύξηση της υψηλής κερδοφορίας τους. Στο πόρισμα της Επιτροπής διατυπώθηκαν κατηγορίες και σε βάρος των νοτιοαφρικανικών πετρελαϊκών εταιρειών «Sasol» και «Engen» και προτείνεται η επιβολή βαρύτατων προστίμων...
Παράλληλα χτες ερευνητές του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου UNISAανακοίνωσαν ότι ολοένα και περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για να εξασφαλίσουν φαγητό στο τραπέζι, τη μετακίνησή τους στη δουλειά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ένταση του φαινομένου - μετά το τελευταίο μεγάλο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - επισημαίνοντας ότι 26% αγοράζει τρόφιμα με πίστωση, το 16% χρησιμοποιεί πιστωτικές για μετακίνηση και αγορά καυσίμων, το 7% για δίδακτρα και το 5% για πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος...



Δεν υπάρχουν σχόλια: