Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΛΟΜΒΙΑ :Το λαϊκό και αντάρτικο κίνημα στο προσκήνιο.


Συζήτηση με την Ντ. Λόπες από την «Πατριωτική Πορεία» Κολομβίας


Η κατάσταση στην Κολομβία, μια χώρα από τους καλύτερους συμμάχους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και όχι μόνο σε όλο τον κόσμο, γίνεται όλο και πιο αφόρητη για τα λαϊκά στρώματα, με την επίθεση του κεφαλαίου, τις διώξεις αγωνιστών, την ένοπλη κοινωνική σύγκρουση. Την επόμενη βδομάδα ανοίγει από το Οσλο και θα συνεχιστεί στην Αβάνα ένας κύκλος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), του κομμουνιστικού αντάρτικου που αντιπαλεύει για σχεδόν 50 χρόνια την κρατική καταστολή. Ενα γεγονός, που, ανεξάρτητα πώς θα εξελιχθεί, δεσπόζει στη χώρα, ενώ κυριάρχησε και την περασμένη Παρασκευή σε κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Κολομβίας.
Για όλα αυτά τα ζητήματα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, όταν βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, με την Ντόλυ Λόπες, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής της «Πατριωτικής Πορείας», μιας κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας όπου συμμετέχει και το ΚΚ Κολομβίας.
-- Καταρχήν πείτε μας πώς δημιουργήθηκε η οργάνωσή σας;
-- Η «Πατριωτική Πορεία» Κολομβίας, δημιουργείται το 2010 ως αποτέλεσμα της λαϊκής κινητοποίησης σειράς οργανώσεων, εργατικών, αγροτικών, φοιτητικών και επισημοποιήθηκε ως κοινωνικό και πολιτικό κίνημα στις 20 Ιούλη του 2010, συμβολικά τη μέρα ανεξαρτησίας της χώρας.
Φέτος τον Απρίλη, έγινε η πρώτη πανεθνική συνάντηση για να συγκροτηθεί Πανεθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο, που είναι μια εσωτερική δομή για τη λήψη αποφάσεων, όπου αποφασίστηκε ότι η κάθε περιφερειακή οργάνωση πρέπει να έχει το δικό της φόρουμ συζήτησης και τις δομές για την πολιτική δουλειά, που γίνεται μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, όπου γίνεται συζήτηση και παίρνονται αποφάσεις και τα Συμβούλια εφαρμόζουν την πολιτική που συναποφασίζεται από όλες τις οργανώσεις.
Το Συντονιστικό Συμβούλιο εξέλεξε και τη λεγόμενη Πατριωτική Διοίκηση που απαρτίζεται από περιφερειακούς ηγέτες και προσωπικότητες που είναι οι εκπρόσωποι του κινήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Πάλη για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη
Το πρόγραμμα του Κινήματος περιλαμβάνει 12 κεντρικούς άξονες, με 2 σημαντικότερους αυτόν της επίλυσης της κοινωνικής και ένοπλης σύγκρουσης και αυτόν που έχει σχέση με την αναδιανομή της γης, που περιλαμβάνει την αγροτική μεταρρύθμιση και την επανάκτηση των εδαφών από τους γαιοκτήμονες, αλλά και τα διεθνή μονοπώλια. Αυτή η πλατφόρμα οδηγεί στην επίλυση της κοινωνικής σύγκρουσης. Τα ζητήματα της εξαθλίωσης, της πείνας, της υγείας, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, των δημοκρατικών κοινωνικών, εργασιακών δικαιωμάτων είναι αυτά που τροφοδοτούν και την κοινωνική σύγκρουση στη χώρα.
-- Ποιες οργανώσεις συμμετέχουν στην «Πατριωτική Πορεία»;
-- Συμμετέχουν πάνω από 1.700 οργανώσεις και κόμματα. Ανάμεσά τους το ΚΚ Κολομβίας, η Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Αγροτική Οικονομία, συνδικάτα και σωματεία βάσης, η Ομοσπονδία Φοιτητών, Μαθητών, οργανώσεις γυναικών, μικροεπαγγελματιών, ιθαγενών. Είναι δηλαδή πολλές οι οργανώσεις από τη βάση που συμμετέχουν.
-- Πώς βλέπετε το ζήτημα της κοινωνικοστρατιωτικής σύγκρουσης στην Κολομβία και τον επερχόμενο διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και το αντάρτικο; Υπάρχουν οι προηγούμενες εμπειρίες που ξέρουμε ότι κατέληξαν με γενοκτονίες όπως η περίπτωση της «Πατριωτικής Ενωσης». Τώρα ποιο είναι το κλίμα;
-- Ως «Πατριωτική Πορεία» μπορούμε να πούμε ότι στον κόσμο υπάρχουν δύο απόψεις. Κάποιοι που λένε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και διαλόγου, ειδικά μετά την πρόσφατη αρνητική εμπειρία των κυβερνήσεων του Αλβαρο Ουρίμπε. Ηταν 8 χρόνια αυταρχισμού που προσομοίαζε με κανονική στρατιωτική δικτατορία. Τώρα που ανοίγει έστω μια πόρτα για διάλογο είναι σημαντικό. Βεβαίως, ξέρουμε ότι και η σημερινή κυβέρνηση παρά τη διαφορετική τακτική δεν πρόκειται να δεχτεί τις προτάσεις των ανταρτών και οι αντάρτες να δεχτούν τις απαιτήσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει μια πιθανότητα προσέγγισης αλλά αυτό που περιμένει ο λαός είναι να υπάρξει ειρήνη. Αλλά ξέρουμε ότι η ειρήνη δεν πετυχαίνεται μόνο με διαπραγματεύσεις - που μάλιστα γίνονται και εκτός της χώρας - στο Οσλο και την Αβάνα.
Ως «Πατριωτική Πορεία» χαιρετίζουμε την έναρξη του διαλόγου, παρόλο που η κυβέρνηση Σάντος θέλει αυτή η διαδικασία να είναι μακριά από τις λαϊκές οργανώσεις. Ο κόσμος επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι θετικός στο διάλογο, αλλά από την άλλη είναι πολλοί αυτοί, που λένε ότι δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά ο διάλογος. Κάποιοι τομείς της αντίδρασης επιμένουν στη στρατιωτική αντιμετώπιση της σύγκρουσης μέσω της ήττας των ανταρτών.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι αρκετά σύνθετη γιατί επίσης η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και αυτό εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα αρχικό εμπόδιο.
-- Βλέπουμε, ωστόσο, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο λαϊκό κίνημα, στους εργαζόμενους, στους νέους και τους φοιτητές, που πιέζει και την αστική τάξη. Είναι, όντως, πιθανό και από αυτή την πίεση να προκύψει κάτι θετικό στις διαπραγματεύσεις;
-- Υπάρχει έντονος προβληματισμός ότι τελικά μετά τις διαπραγματεύσεις θα έχουμε μια επανάληψη των γενοκτονιών του παρελθόντος, δολοφονίες ηγετικών στελεχών, περίοδο έντονης καταστολής. Οι άνθρωποι επίσης που θα εμφανιστούν ως εκπρόσωποι των ανταρτών στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά εκτεθειμένοι. Ομως, αυτό που θέλουμε εμείς ως «Πατριωτική Πορεία», είναι να ακουστεί δυνατή η φωνή αυτών που «δεν έχουν φωνή». Μπορεί αυτό να γίνεται όχι με ένοπλο τρόπο, αλλά με το δυνάμωμα των λαϊκών κοινωνικών οργανώσεων, πράγμα που βοηθάει και τις διαπραγματεύσεις. Φυσικά, ξέρουμε ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία και ότι με την αντιδραστική κυβέρνηση δε θα είναι εύκολη.
-- Ποια είναι η θέση της οργάνωσής σας για το ζήτημα της εξουσίας, που είναι και κομβικό θέμα για τις λαϊκές δυνάμεις σε κάθε χώρα;
-- Οπως έχουμε πει και στην Ιδρυτική Διακήρυξη είμαστε μια οργάνωση αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, παλεύουμε για εξουσία των λαϊκών δυνάμεων, για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και παλεύουμε, παρά τα χτυπήματα στο κίνημά μας, για δημοκρατία καθώς στην χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμα και στοιχειώδεις ελευθερίες, με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους. Εμπνεόμαστε από τα ιδεώδη του απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ και ο απώτερος στόχος μας είναι ο σοσιαλισμός.

Δ.Καραγιάννης
Πηγή :www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: