Από παλιότερη κατάληψη (Οκτώβρης του '11) στο 7ο |
Αρχικά η διοικήτρια του νοσοκομείου έλειπε, ενώ ήταν γνωστό ότι θα γίνει η συγκέντρωση με το αίτημα της ανάκλησης των μετακινήσεων εργαζόμενων από το 7ο προς το Αγ. Όλγα, απόφαση που είχε πάρει η ίδια παράτυπα.
Τότε όλοι οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να μη φύγουν μέχρι να έρθει, όπως και έγινε. Ήρθε μετά τις δύο και η αρχική της στάση ήταν επιθετική και αδιάλλακτη.
Τότε αποφασίστηκε ομόφωνα η κατάληψη του γραφείου της με την ίδια μέσα μέχρι να γίνει η ανάκληση. Η στάση της εξακολουθούσε να είναι υπεροπτική και αδιάλλακτη ενώ το όλο θέμα θα μπορούσε να λυθεί με μια υπογραφή της. Κάλεσε την αστυνομία και από εκείνη την ώρα άρχισε ένα παιχνίδι απειλών απέναντι στους εργαζόμενους και τους κατοίκους για συλλήψεις, ακόμη και προσωπικά σε ορισμένους, αλλά και με την επέμβαση εισαγγελέα και ΜΑΤ. Αρχική κατηγορία ήταν η δήθεν ομηρία της διοικήτριας.
Αδιάλλακτοι ήταν όμως και οι συγκεντρωμένοι και δήλωσαν ότι ακόμη και αν φύγει η διοικήτρια, που είχε όλο το ελεύθερο, αυτοί από εκεί δεν αποχωρούν και ότι θα συνεχίσουν την κατάληψή τους. Οι απειλές για συλλήψεις με τις κατηγορίες για παράνομη κατάληψη και ...παρακώλυση της λειτουργίας του νοσοκομείου συνεχίστηκαν εναλλασσόμενες με εκκλήσεις για διαλλακτικότητα εκ μέρους των ...εργαζόμενων και των κατοίκων! Η δε διοικήτρια δεν αποχωρούσε γιατί λέει αρχικά η πρόθεση ήταν να κρατηθεί όμηρος!
Αυτό το σκηνικό συνεχίστηκε για αρκετές ώρες, μέχρι μετά τις 5 το απόγευμα, οπότε εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ έξω από την είσοδο του νοσοκομείου, στάθηκαν με τέτοιο τρόπο που και ένας άσχετος να ήθελε να φύγει του ήταν μάλλον δύσκολο.
Η εμφάνιση των ΜΑΤ όξυνε τα πνεύματα αλλά και την αποφασιστικότητα όλων όσων συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Από τα μεγάφωνα του νοσοκομείου ακούστηκαν εκκλήσεις, στους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους επισκέπτες να συμπαρασταθούν και να κατέβουν στη πύλη, έκκληση που βρήκε ανταπόκριση από κάποιους, φωνάχτηκαν συνθήματα κατά της κρατικής τρομοκρατίας αλλά και υπέρ της δωρεάν υγείας για όλο το λαό και να μην κλείσουν νοσοκομεία.
Αφού πέρασε πάνω από μια ώρα αποφασίστηκε να γίνει συνέλευση στο γραφείο της διοικήτριας η οποία εκείνη την ώρα ξεκίναγε να φύγει. Βλέποντας όμως το ενδεχόμενο οι συμμετέχοντες στη κινητοποίηση να μην αποχωρήσουν και τότε θα ήταν "αναγκασμένη" η κ. Ράϊκου να δώσει εντολή επέμβασης στα ΜΑΤ γύρισε πιο "διαλλακτική" και πρότεινε στο σωματείο να της δωθεί χρόνος ως τη Δευτέρα το πρωί για να δώσει την οριστική της απάντηση, αφού συνεννοηθεί με τους προϊσταμένους της στην Α' ΥΠΕ και το υπουργείο, πηγαίνοντας η ίδια στο 7ο. Οι εργαζόμενοι το δέχτηκαν αυτό και ακολούθησε συνέλευση όπου αποφασίστηκε το σταμάτημα της κατάληψης και η πραγματοποίηση συγκέντρωσης την επόμενη Παρασκευή το απόγευμα έξω από το 7ο νοσοκομείο του ΙΚΑ με πορεία προς το Αγ. Όλγα, με κάλεσμα προς όλους τους φορείς της υγείας, στους κατοίκους της Αθήνας και της Ν. Ιωνίας να διαδηλώσουν για το δικαίωμα στην δωρεάν υγεία του λαού και για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο. Και εδώ η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Για να αποχωρήσουν όμως οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι έθεσαν ως όρο την αποχώρηση των ΜΑΤ. Τότε άρχισε ένα νέος γύρος αδιαλλαξίας με τους επικεφαλής της αστυνομίας να αρνούνται την αποχώρηση των ΜΑΤ αν δεν αποχωρήσουν πρώτα οι "καταληψίες". Κάτι που δεν συζητιόταν. Εργαζόμενοι και κάτοικοι βγήκαν στο προαύλιο και φώναζαν συνθήματα, τελικά αποχώρησαν τα ΜΑΤ και έτσι τελείωσε και η όλη κινητοποίηση.
ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου