Οδυρμός και κλάματα...
Εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχθηκε μέχρι τέλος της βδομάδας σε όλη τη Νότια Αφρική μετά τον άδικο χαμό 34 απεργών την περασμένη Πέμπτη στα ορυχεία πλατίνας «Μαρικάνα» της εταιρείας «Λονμίν», που αιματοκυλίστηκε από τη βία των αστυνομικών δυνάμεων...
Χτες, πολλές δεκάδες μητέρες, γυναίκες και αδελφές βρίσκονταν έξω από τα δικαστήρια του Γιοχάνεσμπουργκ σε μία προσπάθεια να δουν εάν ο γιος, ο σύζυγος ή ο αδελφός τους παραμένει ζωντανός και είναι ένας από τους 259 μεταλλωρύχους που συνελήφθησαν και κρατούνται (!) από τις αστυνομικές δυνάμεις με την κατηγορία της άσκησης βίας δημοσίως.
Το γεγονός μαρτυρά την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από τις νοτιοαφρικανικές αστυνομικές αρχές προς τους οικείους των αδικοχαμένων απεργών ή όσων εξ αυτών τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν κατά τα γεγονότα της Πέμπτης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, απαίτησε τη συγκρότηση επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες και να αποδοθούν ευθύνες για ένα από τα χειρότερα μακελειά σε απεργία μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ (το 1994).
Στο μεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας «Λονμίν» εξακολούθησε την ανυποχώρητη στάση της στα μισθολογικά αιτήματα των απεργών και συνέχισε να εκβιάζει την επιστροφή των απεργών στους τόπους δουλειάς. Το νέο τελεσίγραφο επιστροφής ή απόλυσης από το ορυχείο «Μαρικάνα» εκπνέει σήμερα (Τρίτη). Πάντως ως χτες μόλις το 27% των περίπου 3.000 απεργών είχε επιστρέψει στο ορυχείο, εκ των οποίων αρκετοί δήλωναν χαρακτηριστικά σε νοτιοαφρικάνικα ΜΜΕ: «Εχουν ήδη πεθάνει άνθρωποι...Δεν έχουμε τίποτε άλλο να χάσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για αξιοπρεπείς μισθούς. Καλύτερα να πεθάνουμε όπως οι σύντροφοί μας, παρά να υποχωρήσουμε»!
Οι 3.000 εργαζόμενοι, πρωτοστατούντων των χειριστών κομπρεσέρ, ξεκίνησαν να απεργούν στις 10 του μήνα διεκδικώντας διπλασιασμό των μισθών πείνας, που κατά μέσο όρο κυμαίνονται σε λιγότερα από 440 ευρώ το μήνα.
Η ανακοίνωση του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ
Σε ανακοίνωσή του το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, επέρριψε ευθύνες για το αιματοκύλισμα στο ορυχείο στην ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης «AMCWU» λοιδορώντας την, μεταξύ άλλων, για τη διοργάνωση μίας «άναρχης και βίαιης» κινητοποίησης. Απαίτησε έτσι τη σύλληψη των ηγετικών στελεχών της και κάλεσε τους εργαζόμενους «να παραμείνουν ενωμένοι στον αγώνα τους ενάντια στην εκμετάλλευση από το καπιταλιστικό σύστημα και να συνειδητοποιήσουν πως ο ταξικός εχθρός είναι το σύστημα και όχι οι άλλοι εργαζόμενοι»...
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου