Χιλιάδες εργάτες του ορυχείου Μαρικάνα κατέκλυσαν χτες το χώρο ύστατου αποχαιρετισμού των νεκρών συναδέλφων τους...
Εκδηλώσεις πένθους και τιμής στους 44 απεργούς εργάτες του ορυχείουΜαρικάνα που έπεσαν νεκροί πριν μερικές μέρες από τις σφαίρες των κρατικών δυνάμεων καταστολής πραγματοποιήθηκαν χτες στο Ράστενμπεργκ της Ν.Αφρικής και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Γιοχάνεσμπουργκκαι το Κέιπ Τάουν.
Η κεντρική τελετή ύστατου αποχαιρετισμού των αδικοχαμένων απεργών - εργατών πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό ναό κοντά στο ορυχείο Μαρικάνα με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων εργαζομένων, συγγενών των θυμάτων, συνδικαλιστών, κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα σε νεότερο μήνυμά του προσπάθησε να «μπερδέψει» την κρατική βία καταστολής κατά των εργατών με τη «βία γενικότερα»... καλώντας το λαό να θρηνήσει «όχι μόνον τους νεκρούς απεργούς εργάτες του ορυχείου Μαρικάνα αλλά και όλα τα θύματα της βίας σε όλη τη Νότια Αφρική»!
Το ίδιο 24ωρο ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδιδαν πως ανώτεροι Χριστιανοί Νοτιοαφρικανοί ιερωμένοι επιχείρησαν να εκτονώσουν την ένταση που κοχλάζει στο ορυχείο Μαρικάνα (αλλά και σε όλα τα ορυχεία της χώρας) παίζοντας έναν πρώτο «μεσολαβητικό» ρόλο μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων («NUM» και «AMCU») και της εργοδοσίας (βρετανική εταιρεία «Λονμίν», που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας στον κόσμο). Δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξαν κάποια πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείονται κάποια ημίμετρα εκτόνωσης της έντασης ή «ωραιοποίησης» της κρίσης, με δεδομένη και την προχτεσινή «παρέμβαση» του Νοτιοαφρικανού προέδρου πως μπορούν οι εταιρείες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων να αυξήσουν τους μισθούς των εργατών και να βελτιώσουν τις συνθήκες στέγασης ειδάλλως θα χάσουν τις άδειες λειτουργίας...
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης τουλάχιστον όσο δεν λύνονται τα αντικειμενικά και σοβαρά προβλήματα που προκαλούν στην εργατική τάξη οι χρόνιες και έντονες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που μαστίζουν τη Ν. Αφρική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου