Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- Κατώτερη σύνταξη 586 ευρώ με 6.000 ένσημα!




Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι σχεδιάζει την αύξηση των ελάχιστων χρονικών ορίων εργασίας, στα 20 χρόνια δουλειάς, από τα 15 που ισχύει σήμερα, για την εξασφάλιση της γλίσχρης κατώτερης σύνταξης των 586 ευρώ.
Ερωτηθείς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου σε πρωινή εκπομπή του «Μέγκα» επιβεβαίωσε ότι ή αύξηση «Είναι μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί», και πρόσθεσε θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα: «Είναι μία από τις προτάσεις.
Σας λέω δεν θέλετε να γίνει αυτό; θα πρέπει να γίνει κάτι άλλο... Υπάρχουν αρκετές προτάσεις...». Μόνο που η αύξηση των ελάχιστων όρων για το δικαίωμα στη σύνταξη στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων δεν είναι απλά «μία ακόμα πρόταση». Είναι βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος, στη ζωή εκατομμυρίων ασφαλισμένων.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για νέο βάναυσο χτύπημα στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους αγρότες της χώρας μας, στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, με μακροπρόθεσμες συνέπειες, που φτάνουν μέχρι και την αποστέρηση ακόμα και του δικαιώματος στην ελάχιστη κατώτερη σύνταξη που δίνεται μέχρι τώρα.
Σήμερα για να κατοχυρώσει κάποιος το δικαίωμα στη σύνταξη, και μάλιστα στα κατώτερα όρια των 586 ευρώ, απαιτούνται τουλάχιστον 15ετή εργασία ή ακριβέστερα 4.500 ημέρες ασφάλισης, αφού βέβαια συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας, που πλέον για όλους, άνδρες και γυναίκες και σε όλα τα Ταμεία (για τις παλιές ασφαλισμένες από την 1/1/2015) διαμορφώνεται στο 65ο έτος της ηλικίας. Τώρα το σενάριο προβλέπει ότι αντί για 4.500 ένσημα θα απαιτούνται 6.000 ένσημα για να μπορεί κάποιος να λάβει σύνταξη. Οποιος κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του δεν συμπληρώνει αυτή την προϋπόθεση θα μένει χωρίς σύνταξη. Και αυτοί θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες, με δεδομένη την ανεργία, την υποαπασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία, που ξεπερνά το 30% και έχει μόνιμα και διαχρονικά χαρακτηριστικά για τη χώρα μας.
Γενιές χωρίς σύνταξη
Σημειώνεται ότι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι λαμβάνουν τα κατώτερα όρια σύνταξης των 586 ευρώ, εξαιτίας περιόδων ανεργίας και κυρίως της ανασφάλιστης εργασίας που αποτελούσε τις δεκαετίες που πέρασαν μάστιγα για τους εργαζόμενους και πηγή πλουτισμού και κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις. Ετσι ανεβάζοντας την ελάχιστη προϋπόθεση από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, είναι βέβαιο ότι από την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Μη έχοντας τα 6.000 ένσημα είτε θα μείνουν χωρίς καθόλου σύνταξη, είτε θα αναγκαστούν να δουλέψουν και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους, αν βέβαια βρούνε δουλειά και μάλιστα σε τέτοια ηλικία.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιτυγχάνει εμμέσως και την αύξηση των ανώτερων γενικών ηλικιακών ορίων και πέραν του 65ου έτους στην πράξη, ακόμα και αν αυτό το γενικό όριο τυπικά παραμείνει το ίδιο. Διότι χιλιάδες εργαζόμενοι, μη έχοντας κατοχυρώσει το δικαίωμα ακόμα και στην κατώτερη σύνταξη θα εξαναγκαστούν να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ακόμα πιο δύσκολο προδιαγράφεται το μέλλον για τις νεότερες γενιές οι οποίες μπαίνουν πολύ αργότερα στην εργασία (ακόμα και σε συνθήκες προ κρίσης είχαν υψηλά ποσοστά ανεργίας που σήμερα ξεπερνούν το 50%). Σε συνδυασμό με την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας στις νεότερες ηλικίες, είναι βέβαιο ότι το νέο μέτρο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια από ένα φτωχό «εργάσιμο» βίο, σε γεράματα φτώχειας χωρίς ούτε καν το ελάχιστο εισόδημα των κατώτερων συντάξεων.


ΠΗΓΗ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: