Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Νέο καλοκαιρινό γκάλοπ-Η απόλυτη ανασφάλεια και η αβεβαιότητα διακατέχουν την ελληνική κοινωνία, όπως φαίνεται από την έρευνα της VPRC που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο». Πρόθεση ψήφου(σε παρένθεση με αναγωγή) ΣΥΡΙΖΑ 16,5 ( 28,7 % ) - ΝΔ 16 ( 27,8 % ) - ΠΑΣΟΚ 5,5 ( 9,6 %) - ΑΝ.ΕΛΛ. 5 ( 8,7 %) - ΧΡ.ΑΥΓΗ 4,5 ( 7,8 %) - ΔΗΜ.ΑΡ 4 ( 7 %) - ΚΚΕ 3,5 ( 6,1 % ) - ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 2,5 (4,3 %)


Το 81% περιμένει νέα μέτρα μείωσης εισοδημάτων

Περίπου ένα μήνα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, το πολιτικό κλίμα δείχνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για την εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», να επανέρχεται στις προεκλογικές καταστάσεις.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα, η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν διαθέτει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο «χάριτος», με αποτέλεσμα ο δείκτης ικανοποίησης από αυτήν να καταγράφεται στο 16,5%.

Εμπειρικά έχει παρατηρηθεί ότι κάθε ποσοστό κάτω από το κατώφλι του 20% αποτελεί ένδειξη απονομιμοποίησης μιας κυβέρνησης που, υπό «ομαλές» πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, εμφανίζεται πολύ αργότερα από τον πρώτο μήνα.


Ταυτόχρονα με το χαμηλό ποσοστό κυβερνητικής ικανοποίησης, η εικόνα «συνέπειας» με τις προεκλογικές εξαγγελίες είναι από μέτρια έως αρνητική: το 23% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής προς αυτές και το 61% το αντίθετο.

Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας, η ελληνική κοινή γνώμη εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων (κυρίως μισθών και συντάξεων) σε ποσοστό 81%. 

Αναμφίβολα, μια τέτοια παράσταση γνώμης αποτελεί πολύ αρνητική προϋπόθεση για την κοινωνική της υποστήριξη. 
Η πιο «ισχυρή» ασφαλιστική δικλείδα της κυβέρνησης από πλευράς προσώπων είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλης (με 52% θετικές γνώμες), ακολουθούμενος από τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά (με 42%). 

Αντιθέτως, η εικόνα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι αρκετά τραυματισμένη (31% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές).
Σε επίπεδο εκλογικής δύναμης, οι βασικές τάσεις που προέκυψαν από τις εκλογές παραμένουν μεν σταθερές, ωστόσο διαφαίνονται «διεργασίες μετακινήσεων». 

Τον Σεπτέμβριο ασφαλώς η εικόνα θα είναι πιο σταθεροποιημένη ως προς τις τάσεις της εκλογικής επιρροής. 

Έντονη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον
Η απόλυτη ανασφάλεια και η αβεβαιότητα διακατέχουν την ελληνική κοινωνία, όπως φαίνεται από την έρευνα της VPRC που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο». 

Δεν προκύπτει κανένα θετικό στοιχείο, δεν υπάρχει πουθενά αισιοδοξία ή ελπίδα ότι κάτι μπορεί να πάει καλύτερα. Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, επικρατεί η ίδια περίπου εικόνα με αυτή προ των εκλογών.

Η έρευνα είναι κόλαφος για τη συγκυβέρνηση, αφού το 77% δηλώνει δυσαρέσκεια για την πολιτική της και συγχρόνως το 61% θεωρεί ότι επικρατεί ασυνέπεια σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες. Μόνο ένα 16% εμφανίζεται ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική, ενώ μόνο το 23% πιστεύει πως «μάλλον είναι συνεπής» η κυβέρνηση με τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον εκφράζεται και στην απάντηση για την πορεία της χώρας. Το 64% πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση. Μόνο το 17% πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε σωστή πορεία, ενώ το 11% θεωρεί «ούτε σωστή ούτε λάθος» την πορεία της χώρας, δηλαδή είμαστε στο πουθενά.

Αβεβαιότητα υπάρχει και σε ό,τι αφορά την παραμονή μας στο ευρώ, αφού το 43% εκτιμά ότι είναι «πιθανό» να βγούμε από το ευρώ και το 42% ότι αυτό είναι «μη πιθανό».

Απαισιοδοξία για την καλή πορεία εκφράζεται και με την εκτίμηση ότι θα ληφθούν νέα μέτρα, κάτι που πιστεύει το 81%. Αν σε αυτούς προσθέσετε και το 4% που πιστεύει ότι «εξαρτάται» αν θα ληφθούν νέα μέτρα, τότε είμαστε στο 85%. Μόνο ένα 9% πιστεύει ότι δεν θα έχουμε νέα μέτρα.

Το ασαφές πολιτικό τοπίο

Οι εκλογικές τάσεις, όπως διαγράφεται από την έρευνα, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση και προ των εκλογών. 

Το 42,5% των ερωτηθέντων δεν δείχνει καμία εμπιστοσύνη στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Οι αναποφάσιστοι (45% μετά τις εκλογές) είναι 21,4%. Όμως και το 58% περίπου που ψηφίζει θετικά είναι πολυδιασπασμένο και διστακτικό.

Τα δύο πρώτα κόμματα συγκεντρώνουν μόλις 32%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ελαφρύ προβάδισμα, κάτι που υπήρχε και στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Αν προχωρήσουμε σε μια απλή αναγωγή, θα διαπιστώσουμε πως τα δύο πρώτα κόμματα μαζί δεν ξεπερνούν το 55%, ενώ το πρώτο κόμμα, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν φτάνει το 30% και δεν αποκτά αισθητή διαφορά (οριακά ένα 2%) από τη Ν.Δ.


ΠΗΓΗ- WWW.NEWBEAST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: