Νέο «επεισόδιο» στην αντικομμουνιστική εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μολδαβία.
Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε την Πέμπτη το βράδυ υπέρ της απαγόρευσης των κομμουνιστικών συμβόλων (σφυροδρέπανο) στη χώρα, ώστε να «τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων που σκοτώθηκαν κατά το σοβιετικό καθεστώς». Συνολικά 53 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του συγκεκριμένου αντικομμουνιστικού νομοσχεδίου, σε σύνολο 101 βουλευτών. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Κόμματος Μιχάι Γκίμπου είναι χαρακτηριστικές:
«Το 1940, ο κομμουνισμός ήρθε με τανκς και ξιφολόγχες. Χιλιάδες υπήρξαν τα θύματα αυτού του εγκληματικού καθεστώτος. Πυροβολήθηκαν, μεταφέρθηκαν στη Σιβηρία, φυλακίστηκαν στα γκούλαγκς. Οι περισσότεροι ποτέ δεν επέστρεψαν».
Δεν είναι η πρώτη αντικομμουνιστική ενέργεια που εμφανίζεται στη χώρα. Μόλις πέρσι το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός της χώρας Β. Φιλάτ συμμετείχε σε αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις για τα «θύματα του σταλινισμού». Οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει τα τελευταία χρόνια ακόμη και στη βράβευση εκείνων που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί συνέχεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στην Ευρώπη, που έχει εξαπολυθεί από την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις αστικές κυβερνήσεις με τη στήριξη και τη συναίνεση φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων. Εκφράζει το φόβο του κεφαλαίου απέναντι στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τους λαούς.
Πηγή: www.rizospastis.gr
5 σχόλια:
To KK Μολδαβίας, το λογότυπο του οποίο έχεις αναρτήσει σύντροφε, δεν αναγνωρίζεται από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ΚΚ και εργατικά κόμματα.
Δεν καλείται δηλαδή στις συναντήσεις/ ανακοινώσεις, όπως τη πιο πρόσφατη που οργάνωσε το ΚΚΕ [http://www.haravgi.com.cy/site-article-4247-gr.php]
Αντί αυτού, συμμετέχει το Κίνημα της Λαϊκής Αντίστασης (πρώην νεολαίοι του ΚΚ) οι οποίοι διαχώρισαν τη θέση τους από τη διεφθαρμένη ηγεσία του Βορόνιν.
Επίσης, να πω πως η ιστορική αφήγηση των Μολδαβών, έτσι όπως την παραθέτεις, δεν απέχει και πολύ από τη πραγματικότητα.
Η Σοβιετική Ένωση λειτούργησε κατακτητικά και με μένος ενάντια στους Μολδαβούς, που σε μεγάλα ποσοστά είναι εθνικιστές και αντιρωσοι (αν μου επιτρέπεται ο όρος), και θεωρούν εαυτούς μέρος του ρουμάνικου έθνους, και είναι αν με ρωτάς.
Σίγουρα υπήρχαν και οι αιτίες γι αυτή τη συμπεριφορά εκ μέρους της σοβιετικής γραφειοκρατίας, πχ οι ρουμάνοι, και της Μολδαβίας, συμμάχησαν με τους Ναζί, αλλά και νωρίτερα συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά του νέου σοβιετικού κράτους.
Αλλά τα σύκα-σύκα...
Τώρα, το φαινόμενο αυτό, δεν είναι άσχετο και με τη γενική περιρρέουσα, "παίζει" αυτό το ζήτημα στο ευρωκοινοβούλιο, με προτροπές από τις βαλτικές (παρόμοιες ιστορίες με τη Μολδαβία), και τη Τσεχία/ Πολωνία κλπ.
Άλλο το σφυροδρέπανο στη δύση, άλλο στην ανατολή.
Οι εθνικότητες του "ανατολικού μπλοκ", ένιωθαν, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, πως είχαν καπελωθεί από τη ρώσικη γραφειοκρατία, ότι βρίσκονταν υπό κατοχή σε πολλές περιπτώσεις.
Κάπως έτσι ένιωσε και ο Τσε σύμφωνα με κάποιους, εγκαταλείποντας τελικά την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Κούβα.
Ναι, μια μεγάλη μάζα Μολδαβών έχουν νεκρούς, εξαφανισμένους, αγνοούμενους στα γκούλαγκ. Ολόκληρες οικογένειες κουβαλιούνταν στην άλλη άκρη του κόσμου, πεθαίνοντας σε τρένα, από την ασιτία, τις κακουχίες κλπ επειδή πχ συγγενής ή φίλος ήταν εθνικιστής, ναζί κλπ.
Έγινε παιδομάζωμα,γυναικομάζωμα, διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό.
Αυτά δεν ξεγράφονται σύντροφε/οι- συντρόφισσες, επειδή εμείς είμαστε κομμουνιστές.
Οι λαοί που τα έχουν ζήσει, ξέρουν και τα καλά, και τα κακά της σοβιετικής ένωσης.
Όμως, υπάρχει και ένα "ρωσικό ζήτημα" σε όλη αυτή την υπόθεση, που δεν πρέπει να το υποτειμούμε.
Αυτά και ευχαριστώ.
Όλα οκ, αλλά να επισημάνω πως στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΚΕ υπάρχει λινκ με το Κομμουνιστικό Κόμμ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
http://www.kke.gr/syndesmoi
κακώς...
μιλάμε για μεγάλη ρεμούλα.
Το κκε δεν αναγνωρίζει ως κομμουνιστικό το κόμμα της μολδαβίας. Αντιθέτως θεωρεί πως πρέπει να βγούν απο την εε το νατο καιμ να οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό με την πάλη του λαού.
"νεος"
με μπέρδεψες λίγο..
εγώ από ό,τι ρώτησα και έμαθα η Μολδαβία ήταν από τις χώρες (παίζει και η μοναδική) που το 1989 είχαν ταχθεί ενάντια στην διάλυση της Σοβ.Εν., και μάλιστα είχαν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες να ενοποιηθεί το εθνικό της νόμισμα με το ρούβλι, ή τέλοσπάντων να συνδεθεί η οικονομία της με την ρωσική (και μετά το 1991). Οικονομία βαθιά αγροτική σε περίοδο ΕΣΣΔ ήταν έντονα εξαρτημένη από τις συναλλαγές με την Ρωσία και συνέχισε σε μεγάλο βαθμό και αργότερα. Το κόμμα που κυριάρχησε κατόπιν ήταν αυτό το "κομμουνιστικό", και έπειτα το 2010 βγήκε το κόμμα των επιχειρηματιών, το οποίο ονομάζεται "Κόμμα των επιχειρηματιών" (!) χεχε. Όχι ότι το "κομμουνιστικό" είναι και κανας άγιος βέβαια.
Λαμπρή εξαίρεση αποτελεί η βορειοανατολική Μολδαβία που συνορεύει με την Ουκρανία, ονομαζόμενη και ως Υπερδνειστερία , με τάσεις απόσχισης από την κυρίως χώρα... το εντυπωσιακό με αυτήν τη περιοχή είναι ότι "ανήκει" σε έναν άνθρωπο (σε μια εταιρεία της οποίας το όνομα μου διαφεύγει αυτήν την στιγμή). Σχολεία, εμπόριο, ανάπτυξη, εγκαταστάσεις , κάπως κάποιος χώθηκε και τα "ελέγχει".
Πέρα από την "ιδιωτική" Υπερδνειστερία λοιπόν, δεν γνωρίζω πως προκύπτει ότι οι Μολδαβοί είναι τόσο αντιΡώσοι όσο λες, ίσως να υπάρχει πόλωση στο θέμα αυτό, αλλά έτερον εκάτερον.
Τα υπόλοιπα περί "σοβιετικής γραφειοκρατίας" τα ακούω ψιλοβερεσέ, πρώτον γιατί είναι είναι λίγο γενικούρες που τις έχω ακούσει και σε φάσεις που δεν ίσχυε, και δεύτερον γιατί υποψιάζομαι ότι η μισή Μολδαβία θα σου πεί ότι δεν πολυισχύει.
Αυτά, φιλικά
Δημοσίευση σχολίου