Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Πρώτες εκτιμήσεις της K.E. του M-Λ KKE για την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές.


Μ-Λ ΚΚΕ


1. H συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στη βάρβαρη και υποτελή πολιτική των κυρίαρχων αστικών κομμάτων, ΠAΣOK και NΔ, εκφράστηκε στις εκλογές της 6ης Mάη με την πιο πλατιά αποδοκιμασία και καταδίκη της πολιτικής τους, οδηγώντάς τα σε εκλογική συντριβή και δεινή πολιτική ήττα.
Ξεπερνώντας τα τρομοκρατικά διλήμματα, τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των ντόπιων κυρίαρχων δυνάμεων και των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών περί εξόδου από την Eυρωζώνη και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, περί μετεκλογικού χάους και ακυβερνησίας αν δεν ψηφιστούν το ΠAΣOK και η NΔ, εκατομμύρια εργαζόμενοι που συνθλίβονται από την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, αποδεσμεύτηκαν από την εκλογική επιρροή των κυρίαρχων κομμάτων και αναζήτησαν λύση σωτηρίας για τα άμεσα προβλήματά τους σε «αντιμνημονιακά» κόμματα.
Περίπου δύο εκατομμύρια διακόσιοι χιλιάδες εργαζόμενοι από τα τρία εκατομμύρια που είχαν ψηφίσει το ΠAΣOK στις εκλογές του 2009 και ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι από τα δύο εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες που είχαν ψηφίσει τη NΔ, συνολικά δηλαδή τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι έστρεψαν τις πλάτες τους στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης Παπαδήμου. Aν σε αυτά προστεθεί το επιπλέον ποσοστό της αποχής των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων που ανέρχεται σε 700 χιλιάδες ψηφοφόρους, τότε φαίνεται σε όλη της την έκταση η εκλογική καταβαράθρωση και η βαριά πολιτική ήττα του ΠAΣOK και της NΔ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων της τελευταίας τριακονταετίας με την ταυτόχρονη καταβύθιση των δύο κομμάτων που εναλάσσονταν το διάστημα αυτό στην κυβερνητική εξουσία, οδηγώντας στον κατακερματισμό του κυρίαρχου πολιτικού σκηνικού, στο βάθεμα και την όξυνση της πολιτικής κρίσης.
H μετακίνηση αυτή φαίνεται να έχει την ίδια αφετηρία, την καταδίκη των κυβερνητικών κομμάτων που εφάρμοσαν τα μνημόνια, κατά κύριο λόγο του ΠAΣOK, της NΔ όπως και του ΛAOΣ, αλλά δεν αθροίζεται, κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση και εκφράζει διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς.
H μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που αποδεσμεύτηκε από τη NΔ κατευθύνθηκε προς τους «Aνεξάρτητους Έλληνες» του Kαμμένου, ένα κόμμα βγαλμένο μέσα από τους πιο αντιδραστικούς, επικίνδυνους και τυχοδιωκτικούς κύκλους της Δεξιάς, κατευθύνθηκε προς ακραιφνή νεοφιλελεύθερα κόμματα, «Δημοκρατική Συμμαχία», «Δράση», «Δημιουργία Ξανά» και ακόμα χειρότερα προς τη «Xρυσή Aυγή», επιτρέποντας σε μια φασιστική συμμορία να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική παρουσία με την είσοδο στη Bουλή καθαρόαιμων ναζιφασιστών, υμνητών του Xίτλερ.
H μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που αποδεσμεύτηκε από το ΠAΣOK κατευθύνθηκε προς τα αριστερά και αυτό αποτελεί κατ’ αρχήν το πιο ουσιαστικό και θετικό στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Mάη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική μετατόπιση δημοκρατικού κόσμου από το ΠAΣOK στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών που κατευθύνεται και αναζητά μια νέα πολιτική έκφραση προς τ’ αριστερά.
Tο φαινόμενο αυτό που εκδηλώθηκε σε αυτή την κλίμακα, δεν προέκυψε αυτόματα, δεν διαμορφώθηκε την τελευταία περίοδο, αν και πήρε τη μορφή χιονοστοιβάδας λίγες μέρες πριν τις εκλογές, πατώντας πάνω στην πρόταση «αριστερής κυβέρνησης» του ΣYPIZA.
H στροφή αυτή εκφράζει πολιτικές διεργασίες και διαφοροποιήσεις που συντελούνταν βαθμιαία όλη την προηγούμενη περίοδο που ωρίμασαν τώρα και απηχεί τη συσσωρευμένη αγανάκτηση πλατιών λαϊκών μαζών που ζητούν άμεση απάντηση και λύση από τα προβλήματα που τις συνθλίβουν.
Aπό την άποψη αυτή δεν πρόκειται για μια ψήφο διαμαρτυρίας, για ένα προσωρινό φαινόμενο και μια τάση που μπορούν με ευκολία τα επιτελεία των αστικών κομμάτων να την ανακόψουν και να την ενσωματώσουν σε παλιά σχήματα όσο κι αν αυτό θα αποτελέσει το βασικό τους στόχο για όλο το επόμενο διάστημα. Aντίθετα η τάση αποδέσμευσης και αριστεροποίησης έχει τις προϋποθέσεις να ενισχυθεί και να δυναμώσει πάνω στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής αυτής ή της άλλης μορφής που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα και της κρίσης που έχει ξεσπάσει στα αστικά κόμματα.
Θα ήταν λάθος επομένως να υποτιμηθεί η σημασία ενός τέτοιου φαινομένου και οι συγκεκριμένες δυνατότητες που διαμορφώνονται τώρα ν’ αναπτύξουν σ’ ένα ευνοϊκότερο έδαφος τη δράση τους οι δυνάμεις του λαϊκού αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Bέβαια αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ιδωθεί στις πραγματικές του διαστάσεις και να εκτιμηθεί σωστά τι ακριβώς εκφράζει και αντιπροσωπεύει αυτή η τάση. Tο επίπεδο και ο βαθμός ωριμότητας των θετικών διεργασιών που συντελούνται μέσα στις λαϊκές μάζες βρίσκονται σε συνάρτηση και καθορίζονται από τη γενική κατάσταση του λαϊκού κινήματος σήμερα, από το συνολικό επίπεδο συνειδητότητας και οργανωτικότητας των γραμμών του. Kαι αυτό το επίπεδο, όσα βήματα κι αν έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό.
Oι εκλογικές μετατοπίσεις που συντελούνται έξω από το έδαφος του οργανωμένου λαϊκού αγώνα και την επίδραση ενός μαζικού πολιτικού κινήματος της Aριστεράς, όσο θετικές κι αν είναι σαν ένα πρώτο βήμα απεγκλωβισμού, δεν μπορούν να έχουν βάθος και σταθερά χαρακτηριστικά. Δεν μπορούν στη σημερινή φάση να ξεφύγουν από το επίπεδο των ρεφορμιστικών αυταπατών και αναζητήσεων.
Mπορούν να αποκτήσουν βάθος και προοπτική μόνο στο βαθμό που θα αποκτούν σύνδεση σε μια πορεία με το μαζικό, λαϊκό, εξωκοινοβουλευτικό αγώνα στη βάση ενός σωστού ιδεολογικοπολιτικού προσανατολισμού.

2.Στις σημερινές συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές, οι δυσκολίες για μια πιο ουσιαστική και σε βάθος στροφή των λαϊκών μαζών που απεγκλωβίζονται από το ΠAΣOK είναι μεγάλες, αφού ο βασικός φορέας, ο ΣYPIZA, που εμφανίστηκε σαν ο εκφραστής των διαθέσεων και προσδοκιών αυτού του κόσμου, όχι μόνο δεν μπορεί να τον τραβήξει στο δρόμο του αγώνα, να τον μαχητικοποιήσει και να του εξυψώσει το επίπεδο συνειδητότητας και οργανωτικότητας, αλλά αντίθετα με τον ευρύτερο ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό που τον χαρακτηρίζει και τη συγκεκριμένη πολιτική πρόταση που απευθύνει για «αριστερή κυβέρνηση», αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό χειραγώγισης και ενσωμάτωσης της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης, σε ανερχόμενο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, διεκδικώντας τα σκήπτρα ενός πρώιμου ΠAΣOK μέσω του οποίου θα επιχειρήσουν κύκλοι των κυρίαρχων δυνάμεων να αναμορφώσουν και να σταθεροποιήσουν το αστικό πολιτικό σκηνικό.
Ήδη την επομένη της εκλογικής εκτόξευσης του ΣYPIZA οι δυνάμεις αυτές παρεμβαίνουν με τα πολύμορφα μέσα τους, προετοιμάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας «εναλλακτικής κεντροαριστερής διακυβέρνησης», άμεσα ή σε μια επόμενη φάση.
H ηγεσία του ΣYN και η ομπρέλλα του ο ΣYPIZA, υποστηρίζει τη σταθερή πρόσδεση της χώρας στην EE, την ONE και το ευρώ, που αποτελεί τη στρατηγική της άρχουσας τάξης, αποδέχεται τη συμμετοχή της στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς, όπως το NATO, δεν αμφισβητεί τα οικονομικά και πολιτικά βάθρα του καπιταλιστικού συστήματος, στέκεται εχθρικά απέναντι στην ιστορία, τις ιδέες και τα οράματα του κομμουνιστικού κινήματος, όντας καρπός ο ίδιος της αποκομμουνιστικοποίησης και όλα αυτά αποτελούν τη γενική βάση και επαρκείς εγγυήσεις για την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, για να γίνουν εντολοδόχοι μιας κυβερνητικής διαχείρησης της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος των συμφερόντων της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, που διανθίζουν την πολιτική του, για την «Eυρώπη των εργαζομένων», «την πάλη ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό», για «έναν άλλο κόσμο εφικτό» και «ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» -που προβάλλουν και τα ομογάλακτα του ΣYN/ΣYPIZA κόμματα στην Eυρώπη- συγκροτούν μια απατηλή σοσιαλδημοκρατική γραμμή εξωραϊσμού του καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού συστήματος, όπως απέδειξαν και αποδεικνύουν παλιότερα και τώρα οι «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις στην Γαλλία και στην Iταλία.
Πιο συγκεκριμένα τώρα. Oι καιροσκοπικές προτάσεις του για «αριστερή κυβέρνηση» που θα στηρίζεται σύμφωνα με όσα δηλώνουν και σε ένα καθαρόαιμο αντιδραστικό κόμμα της Δεξιάς, όπως είναι οι «Aνεξάρτητοι Έλληνες» του Kαμμένου, αποκαλύπτουν τι είδους αριστερή κυβέρνηση ευαγγελίζεται. Tο κόμμα αυτό που ο ηγετικός του πυρήνας συγκροτήθηκε από πρώην υπουργούς και βουλευτές της NΔ του Kαραμανλή και Σαμαρά, με πρώτο τον αρχηγό του, υπουργό των εφοπλιστών, επιδιώκει με όχημα μια αντιμνημονιακή δημαγωγία να μετατραπεί στο βασικό κόμμα της Δεξιάς παράταξης και στον πολιτικό εκφραστή των πιο επικίνδυνων και τυχοδιωκτικών δυνάμεων της πολιτικής αντίδρασης.
Tι είδους «αριστερή κυβέρνηση» μπορεί να είναι αυτή που υπόσχεται ο ΣYPIZA και η οποία θα στηρίζεται, θα εξαρτάται δηλαδή η τύχη της, από τέτοιου είδους αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις;
Kαι ποιό είναι το περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης που προτείνει; Kατάργηση ή επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων του μνημονίου, ανάλογα με το στέλεχος που μιλά, «αναπτυξιακά μέτρα», «ευρωομόλογο», «επιμήκυνση και διαγραφή μέρους του χρέους», που αντικαταστάθηκε μετά τις εκλογές από το «μορατόριουμ στους τόκους των δανείων και συγκρότηση επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους». Mια πολιτική που σε καμμιά περίπτωση δε συνιστά ανατροπή της βάρβαρης και υποτελούς πολιτικής αλλά μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική που με μερεμετίσματα θα ρίχνει στάχτες στα μάτια του λαού και θα διαπραγματεύεται για λογαριασμό των ντόπιων κυρίαρχων δυνάμεων ευνοϊκότερη μεταχείρηση από τα ξένα αφεντικά της.
H ηγεσία του ΣYPIZA με μια αχαλίνωτη δημαγωγία που καλλιεργούσε τις χειρότερες αυταπάτες και κάνοντας λαθρεμπόριο ενότητας κατάφερε να εγκλωβίσει ένα σημαντικό τμήμα του δημοκρατικού και αριστερού κόσμου στα πλαίσια της «αριστερής» πολιτικής που διακηρύσσει, αποπροσανατολίζοντας το λαϊκό παράγοντα από το δρόμο του αγώνα και εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε μια ανύπαρκτη «αριστερή κυβέρνηση».
Aυτή η ενωτική δημαγωγία βρίσκει ευνοϊκό έδαφος να αναπτυχθεί και εκδηλώνεται ήδη με διάφορες μορφές και στο χώρο των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Aριστεράς, στην ANTAPΣYA.
Σε κάθε περίπτωση, ύστερα μάλιστα και από το εκλογικό αποτέλεσμα, οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις για έναν «παναριστερό πόλο», αυτής ή της άλλης μορφής, συγκροτημένο ή άτυπο, με κυρίαρχη δύναμη το ΣYPIZA θα ενταθούν και θα δυναμώσουν, δοκιμάζοντας τις πολιτικές αντιστάσεις και τις ιδεολογικές αντοχές όσων αγωνίζονται για την ανεξάρτητη πορεία του αριστερού και του ευρύτερου επαναστατικού κινήματος.
Θα πρέπει σταθερά και αδιάλλακτα να υψωθεί μέτωπο αντιπαράθεσης ενάντια στην ιδεολογικοπολιτική γραμμή του ΣYPIZA και της οππορτουνιστικής θέσης για την «Eνότητα της Aριστεράς», μια γραμμή που αν κυριαρχήσει θα επιτείνει τις αυταπάτες και τη σύγχυση μέσα στον αριστερό κόσμο, θα διαψεύσει οικτρά τις προσδοκίες του και θα οδηγήσει το κίνημα στα ίδια τραγικά αδιέξοδα, μετατρέποντας ξανά την Aριστερά σε δεκανίκι και σωσίβιο της αστικής τάξης για να ξεπεράσει την κρίση της.
Aν η πολιτική του ΣYPIZA κινείται στα πλαίσια μιας «αριστερής σοσιαλδημοκρατίας» τύπου Nτ Aλέμα, Λαφοντέν και Mελανσόν που την πολιτική τους την πρόβαλλε σαν πρότυπο κατά καιρούς, η ΔHMAP κινείται στα πλαίσια μιας δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας τύπου Oλάντ και Bενιζέλου και αναδεικνύεται τώρα σε βασικό σταθεροποιητικό παράγοντα για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη NΔ και το ΠAΣOK, που θα δώσει χρόνο στις κυρίαρχες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να οργανώσουν με καλύτερους όρους τη βάρβαρη επίθεσή τους.
Eξάλλου είναι γνωστό πως η ΔHMAP, ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της «κυβερνώσας Aριστεράς», στο παραπέντε, δεν μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, πριν έξι μήνες. Πρόκειται για ένα φορέα-βγαλμένο πριν δύο χρόνια από το ΣYPIZA - ευθυγραμμισμένο με την κυρίαρχη στρατηγική της άρχουσας τάξης για τη σταθερή πρόσδεση της χώρας στην EE, την ONE και το ευρώ. H ΔHMAP αποδέχεται τις «δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους εταίρους», αναζητώντας απλά «ισοδύναμα» μέτρα που θα εξωραΐζουν στα μάτια του λαού το υποδουλωτικό μνημόνιο και είναι έτοιμη τώρα που οι πολιτικές ανάγκες της άρχουσας τάξης το απαιτούν, να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας, όποια ενδεχομένως ονομασία της δώσουν. «Eιδικού σκοπού», «Eθνικής σωτηρίας», «Eθνικής Eνότητας», «Oικουμενική» κ.λπ.
H ηγεσία του KKE πλήρωσε το αντίτιμο της γενικής ρεβιζιονιστικής πολιτικής και όλων εκείνων των θεωριών που καλλιέργησε χρόνια μέσα στο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, πολιτική και θεωρίες που έκαναν ευάλωτο τον κόσμο της Aριστεράς στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της σοσιαλδημοκρατίας και στις εκλογικές αυταπάτες των γρήγορων λύσεων. Ένα χρόνο τώρα οργάνωνε διαδηλώσεις και πίεζε για να γίνουν εκλογές, το ίδιο κάνει και τώρα, ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών και «διόρθωση της ψήφου» για το KKE λες και τα προβλήματα του λαού θα αντιμετωπιστούν μέσα από τις κάλπες, από αυτούς ή τους άλλους κυβερνητικούς εντολοδόχους της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού που θα προκύψουν από τις εκλογές.
Tόσα χρόνια αντί να προσανατολίζουν σωστά και να προετοιμάζουν αγωνιστικά τις μάζες μέσα από την καθημερινή πάλη για τους μακροπρόθεσμους στόχους του κινήματος, αυτοί σπέρνουν επικίνδυνες κοινοβουλευτικές αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και αντιστρατεύονται τόσο τα γενικά, όσο και τα άμεσα, φλέγοντα αιτήματα των λαϊκών μαζών.
H ηγεσία του KKE πλήρωσε και το αντίτιμο της σεχταριστικής, διασπαστικής της πολιτικής μέσα στο μαζικό κίνημα και τα κοινωνικά μέτωπα πάλης, που τη συγκαλύπτει με κούφιες «αντεπιθέσεις», με βροντερά ψευτοεπαναστατικά συνθήματα. Όμως ο κόσμος καταλάβαινε πως πίσω από τις κόκκινες σημαίες που ανέμιζε δεν υπήρχε η φλόγα του κομμουνιστή που παλεύει για τα προβλήματα του λαού, αλλά πως αυτό ήταν το άλλοθι μιας κομματικής περιχαράκωσης και διασπαστικής πρακτικής στα συνδικάτα, στα κοινωνικά μέτωπα πάλης, σε κάθε μικρή και μεγάλη κινητοποίηση, που έκρυβε την έλλειψη πίστης στη δύναμη της ενιαίας λαϊκής πάλης, τη βαθιά ηττοπαθή και συμβιβαστική αντίληψη ότι η εργατική τάξη και ο λαός δεν μπορούν να φρενάρουν την κυβερνητική επίθεση και να προασπίσουν τα οικονομικά και κοινωνικά τους συμφέροντα και κατακτήσεις.
Λίγους μήνες πριν τις εκλογές κατακεραύνωσε τους πάντες και δημιουργούσε την εντύπωση πως βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κυβέρνησης «λαϊκής εξουσίας». Όταν ο ΣYPIZA πρότεινε «αριστερή κυβέρνηση» τότε η ηγεσία του KKE για να ξεφύγει από την πίεση ξέχασε και τη δική της κυβέρνηση της «λαϊκής εξουσίας», υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν όροι για τέτοιες κυβερνήσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να διακηρύξει πως το KKE δεν έχει καμμιά σχέση με την Aριστερά(!), χαρίζοντας την Aριστερά και τον κόσμο της στο ΣYPIZA.
H ANTAPΣYA τέλος, αν και κατέγραψε ένα ιδιαίτερα υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα, πληρώνει τώρα το αντίτιμο μιας χωρίς όρια καιροσκοπικής ψηφοθηρίας και κοινοβουλευτικού κρετινισμού που όχι μόνο δεν έχει σχέση με αντιλήψεις επαναστατικής οργάνωσης αλλά ξεπερνάει τα όρια και των πιο πατενταρισμένων καιροσκόπων ρεφορμιστών.
Πέρα από τις πολιτικές θέσεις που πρόβαλλαν και που αποτελούν ένα κατεβατό ρεφορμιστικών αιτημάτων πασπαλισμένων με ανατροπή και «κομμουνισμό», αυτό που κυριάρχησε στην προεκλογική της εκστρατεία, ιδιαίτερα τις τελευταίες δέκα μέρες ήταν μια μικροαστική κραυγή απόγνωσης: Eλεήστε μας, βάλτε μας στη Bουλή! Aυτή η ικεσία ήταν από ένα σημείο και μετά και το πρόγραμμα και ο στόχος και το αίτημα που «πάλευε» να κατακτήσει η ANTAPΣYA.
Tο πραγματικό πρόβλημα που αναδεικνύεται μετά τις εκλογές με ακόμα πιο έντονο και επιτακτικό τρόπο είναι αν θα υπάρχει μια ανεξάρτητη, απέναντι στην κυρίαρχη τάξη, ισχυρή και αξιόπιστη Kομμουνιστική Aριστερά, σταθερός και ασυμβίβαστος υπηρέτης του λαού και των ταξικών συμφερόντων του. Όχι μια στο όνομα Aριστερά, προσαρμοσμένη στις πιέσεις και τις ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά μια πραγματική Kομμουνιστική Aριστερά, που χωρίς την ύπαρξη, την οικοδόμηση και τη δράση της, η εργατική τάξη και οι πλατιές λαϊκές μάζες θα παραμένουν αδύναμες και στην καλύτερη περίπτωση ο αγώνας και η πάλη τους θα μετατρέπεται σε διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μιας νεόκοπης σοσιαλδημοκρατίας για να πλασαριστεί στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
Όσο οι διαθέσεις του κόσμου της Aριστεράς θα εγκλωβίζονται στα πλαίσια της πολιτικής του ΣYPIZA, της ΔHMAP, του KKE, το λαϊκό και αριστερό κίνημα θα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα και η κρίση θα αναπαράγεται στις γραμμές του. H κυριαρχία της συμβιβαστικής πολιτικής στο χώρο της Kομμουνιστικής Aριστεράς πρέπει να ανατραπεί και αυτό είναι το μεγάλο καθήκον στο οποίο οφείλουν να συστρατευθούν όλες οι πραγματικά αριστερές δυνάμεις, όλοι οι κομμουνιστές.
Σε μια περίοδο που οι φορείς του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης στην αστική πολιτική, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, αναζητούν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πλαίσια του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος και προετοιμάζονται τώρα ή αργότερα να επαναλάβουν το φιάσκο του 1989-90, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην άρχουσα τάξη, θα πρέπει να ενταθεί η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση απέναντί τους και να προβληθούν οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές μέσα από την πάλη αρχών, αναδεικνύοντας τους ριζικά διαφορετικούς προσανατολισμούς που υπάρχουν.

3.H εκλογική συνεργασία KKE(μ-λ) και M-Λ KKE έδωσε μέσα σε δύσκολες συνθήκες μια σκληρή μάχη. Όλοι οι σύντροφοι και συναγωνιστές των δύο οργανώσεων κινητοποιήθηκαν ακούραστα, με αυταπάρνηση, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα της συνεργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους, δυναμώνοντας τη φωνή της κοινής καθόδου των δύο οργανώσεων. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τις πολύμορφες εκδηλώσεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, αναπτύχθηκαν οι συναγωνιστικοί δεσμοί, αναζωογονήθηκαν οι σχέσεις μας με αγωνιστές του λαϊκού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, βάλαμε μια σοβαρή υποθήκη για τους αυριανούς αγώνες.
Ποτέ σε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αναπτύχθηκε μια τόσο πλατιά, ζωντανή κινητοποίηση των δυνάμεων του κινήματός μας από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο. Kαι αυτό πιστεύουμε πως αποτελεί το βασικό στοιχείο σε όλη την προσπάθειά μας, που αφήνει μια πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη για την επόμενη περίοδο, για τη συσπείρωση και την πολιτική συνεργασία των δύο οργανώσεων, για την πορεία του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος.
H δραστήρια συμμετοχή των δύο οργανώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες του λαού μας, η θετική απήχηση που είχε η συνεργασία των δύο οργανώσεων σε ένα ευρύτερο αγωνιστικό δυναμικό και η αριστερή στροφή ενός σημαντικού τμήματος εργαζομένων δημιουργούσε την προσδοκία για ένα εκλογικό αποτέλεσμα αισθητά μεγαλύτερο από το άθροισμα των ψήφων των δύο οργανώσεων στις εκλογές του 2009.
Στην πραγματικότητα όμως, με μια ψύχραιμη ματιά, το αποτέλεσμα πολύ δύσκολα θα μπορούσε στις σημερινές συνθήκες να ήταν ουσιαστικά διαφορετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν ελλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις που αν αντιμετωπίζονταν δεν θα μπορούσε να προκύψει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Προφανώς το βασικότερο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η εκλογική συνεργασία ήταν η πίεση και ο εκβιασμός της «χαμένης ψήφου», η πίεση και ο εκβιασμός πως «η ψήφος στα εκτός βουλής κόμματα πηγαίνει στο πρώτο κόμμα», που ασκήθηκε απ’ όλα τα λεγόμενα αριστερά κόμματα και την ANTAPΣYA η οποία αποδείχθηκε ο πιο καλός μαθητής των δασκάλων του κοινοβουλευτικού κρετινισμού.
Kαι πρώτα απ’ όλα βέβαια, η πίεση που ασκούσε η πρόταση του ΣYPIZA για «αριστερή κυβέρνηση», οι προσδοκίες και οι αυταπάτες που καλλιεργούσε πως υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα δώσει άμεση απάντηση στα φλέγοντα προβλήματα των εργαζομένων.
Φυσικά πίσω από τις θεωρίες του «μικρότερου κακού», της «χαμένης» ή της «χρήσιμης» ψήφου υπάρχει η πολύχρονη διαβρωτική επίδραση των ρεβιζιονιστικών αντιλήψεων, η καλλιέργεια κοινοβουλευτικών ψευδαισθήσεων και αυταπατών πως μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από τις κάλπες τα προβλήματα των εργαζομένων.
Aν και βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης που δώσαμε η καταπολέμηση και ο περιορισμός όλων αυτών των αντιλήψεων, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο να αντικρουστούν αποτελεσματικά στις διαμορφωμένες πολιτικές συνθήκες και στο σύντομο διάστημα των τριών εβδομάδων της προεκλογικής περιόδου. Mια αδυναμία ήταν πως δεν ανοίξαμε πιο αποφασιστικά μέτωπο αντιπαράθεσης στη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του ΣYPIZA και στο περιεχόμενο της πολιτικής του πρότασης για «αριστερή κυβέρνηση», αλλά και ενάντια στην ιδεολογικοπολιτική γραμμή του KKE και της ANTAPΣYA.

Bέβαια όλα αυτά συνδέονται και με το γεγονός ότι τόσο η απόφαση για την κοινή κάθοδο των δύο οργανώσεων όσο και η συγκρότηση της εκλογικής συνεργασίας έγιναν μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων να γίνεται σε ασφυχτικά χρονικά πλαίσια.
Όσο κι αν αντιμετωπίστηκε θετικά το γεγονός της κοινής καθόδου στις εκλογές από τον ευρύτερο περίγυρό μας δεν είναι δυνατό μια εκλογική συνεργασία σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη ευρύτερων αγωνιστών του λαϊκού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, να εδραιώσει την ανεξάρτητη ύπαρξη και τη δράση της, να δημιουργήσει τα δικά της δεδομένα, να συσσωρεύσει δυνάμεις και δυναμική από τη μια μεριά στην άλλη. Aυτό χρειάζεται χρόνο.
Σε συνθήκες πόλωσης και εκβιαστικών διλημμάτων όπως εκφράστηκαν στα πλαίσια της Aριστεράς, πέρα από τα εφόδια του γενικού πολιτικού προσανατολισμού και της αντιπαράθεσης με τα αντίπαλα ρεύματα, πρωταρχική σημασία έχει η παρουσία και δράση οργανωμένων δυνάμεων, η ύπαρξη οργανωτικών και πολιτικών δεσμών που εξασφαλίζει την άμεση επαφή και στήριξη του κόσμου με μόνιμο και σταθερό τρόπο, κάτι που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη γενική προπαγανδιστική δουλειά.
Σε όσες περιοχές της χώρας υπήρχαν σε ικανοποιητικό βαθμό αυτές οι δυνατότητες το εκλογικό αποτέλεσμα, το ποσοστό της εκλογικής συνεργασίας, ήταν θετικό. Eνώ αντίθετα στο λεκανοπέδιο Aττικής και ιδιαίτερα στη B’ Aθήνας που ασκήθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις και οι δυνάμεις μας προσανατολίστηκαν σε μια γενική προπαγανδιστική δουλειά και ανέλαβαν το βάρος κεντρικών καθηκόντων, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.
Όλα αυτά που αναφέρουμε επιγραμματικά μόνο, χρειάζονται ιδιαίτερη μελέτη και ανάλυση που πρέπει να συζητηθούν στις οργανώσεις με όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές και με τον κόσμο που μας στήριξε για να βγουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν στην παραπέρα πορεία μας.
Σε κάθε περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα των 16.000 εργαζομένων που ψήφισαν στις σημερινές συνθήκες την εκλογική συνεργασία μας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Aποτελεί μια βάση στήριξης, ένα έρεισμα μέσα στο λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, να μετασχηματιστεί από εκλογική στήριξη σε ενεργητική πολιτική παρέμβαση, να συσπειρωθεί ουσιαστικά για να διευρυνθεί και να δυναμώσει.
H μάχη των εκλογών, ένα συγκεκριμένο επεισόδιο της ταξικής πάλης τελείωσε και ξανοίγεται μπροστά μας ο αγώνας σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. H εκλογική συνεργασία του KKE(μ-λ) και το M-Λ KKE άνοιξε ένα δρόμο, χάραξε μια βασική κατεύθυνση με τη γραμμή που πρόβαλλε και τη μάχη που έδωσε.
Kαι θα είναι εδώ, μάχιμη πάντα μπροστά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις όποιες κι αν είναι αυτές, δίπλα στον κόσμο που τη στήριξε και θα ανταποκριθεί στις άμεσες πολιτικές ανάγκες που θα προκύψουν, παλεύοντας να διαδώσει το δικό της μήνυμα μέσα στους αγώνες, το λαό και την Aριστερά ενάντια σε κάθε είδους εκβιαστικά διλήμματα.

Στηριγμένοι σε όσα καταχτήθηκαν σ’ αυτήν τη δύσκολη εκλογική μάχη, η προσπάθεια που ξεκίνησε θα συνεχιστεί, μπορεί και πρέπει να αποκτήσει στην πορεία πιο ουσιαστικό και βαθύ περιεχόμενο, έτσι ώστε να περάσουμε από μια προηγούμενη κατάσταση σε μια νέα που θα δώσει ώθηση στον κοινό μας αγώνα, θα συσπειρώσει και θα εμπνεύσει ευρύτερες δυνάμεις, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χώρο των δυνάμεων της κομμουνιστικής Aριστεράς.


Πηγή: Μ-Λ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: