Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΞΕΚΙΝΗΜΑ-Ο διεθνής αντίκτυπος των ελληνικών εκλογών




του Δημήτρη Πανταζόπουλου



«Η κατάρρευση των δύο κομμάτων που στήριξαν την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές θέτει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός της ευρωζώνης»

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Άσχημες ειδήσεις για την Ευρωζώνη, στις ελληνικές εκλογές ενισχύθηκαν σημαντικά οι πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν τα μέτρα μεταρρυθμίσεων»
Deutsche Welle

«Μεγάλη ενίσχυση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας»
Spiegel


Αυτό είναι το μήκος κύματος που κινείται το σύνολο των ΜΜΕ της άρχουσας τάξης, διεθνώς, όσον αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.


Δεν είναι  όμως μονό τα διεθνή ΜΜΕ αλλά το σύνολο του κατεστημένου που είναι θορυβημένο από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και κυρίως από την μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι όσοι την προηγούμενη περίοδο στήριξαν με πάθος τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τώρα μιλούν για «χάος» και «ακυβερνησία».

Είναι σαφές άλλωστε ότι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις από την πλευρά της ΕΕ και του ΔΝΤ η ελληνική κοινωνία συντριπτικά απέρριψε τις πολιτικές τους.

Απειλές και τρομοκρατία

Με αυτά τα δεδομένα οι διάφοροι θεματοφύλακες των πολιτικών του μνημονίου προσπαθούν με νύχια και δόντια να στηρίξουν τις επιλογές τους χρησιμοποιώντας απειλές και προσπαθώντας να εκβιάσουν τους «ξεροκέφαλους» Έλληνες. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η δήλωση του Λαρς Φελντ, συμβούλου της κυβέρνησης Μέρκελ, που μιλά για «άμεση απομόνωση της Ελλάδας για μην διαταραχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία».

Από την άλλη όλοι οι αναλυτές του κεφαλαίου διεθνώς μιλούν για την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας των φιλομνημονικών δυνάμεων αλλιώς η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και την έξοδο από το €.

Στο χορό από σήμερα (Δευτέρα) το πρωί έχει μπει και το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο με τη  Citigroup να αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 18 μήνες στο 75%, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σε αυτή την κατεύθυνση και οι δηλώσεις του γνωστού νομπελίστα οικονομολόγου, Νουριέλ Ρουμπινί:

«Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ίσως αφήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης την επόμενη χρονιά. Η Ελλάδα σε πολιτικό χάος την ώρα που η κρίση μετατρέπεται σε απογοήτευση. Μοιάζει με ένα χαλασμένο τρένο που οδηγεί στην χρεοκοπία και την έξοδο»

Τι φοβούνται;

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι δυνάμεις του κεφαλαίου διεθνώς φοβούνται πραγματικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και η απάντηση είναι σαφώς «ναι».

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου βλέπουν μέσα από τη μεγάλη άνοδο της Αριστεράς στην Ελλάδα τον κίνδυνο μιας γενικότερης αμφισβήτησης των πολιτικών τους σε όλη την Ευρώπη. Μια ενδεχόμενη αμφισβήτηση του μνημονίου από μια κυβέρνηση στην Ελλάδα θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και για τις υπόλοιπες χώρες του νότου.

Ακόμα περισσότερο όμως οι καπιταλιστές διεθνώς τρέμουν στην ιδέα ανάπτυξης ενός κινήματος στην Ελλάδα που με μια δυνατή αριστερά στο εσωτερικό του θα καταφέρει «από τα κάτω» να ανατρέψει της πολιτικές της ΕΕ. Έχουν βγάλει και οι αστοί διεθνώς τα συμπεράσματα τους από την «αραβική άνοιξη» και έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα και οι επαναστάσεις δεν μπορούν να περιοριστούν σε μία μόνο χώρα αλλά εξαπλώνονται σαν επιδημία με γοργούς ρυθμούς.

Έχουν δίκιο να φοβούνται

Τα επιτελεία του κεφαλαίου σε διεθνές επίπεδο έχουν δίκιο να φοβούνται. Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών μπορεί κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα σημαντικών εξελίξεων και ανατροπών στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις χώρες του νότου που βρίσκονται σε παρόμοια με την Ελλάδα θέση (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Ακόμα κι αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση είναι εντελώς αμφίβολο, με τέτοια κοινωνική απονομιμοποίηση, αν θα μπορέσουν να  περάσουν τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για τον Ιούνη.

Από την άλλη απέναντι τους θα έχουν ένα κίνημα που θα νιώθει ισχυρό πολιτικά μετά την άνοδο της Αριστεράς. Με αυτή την έννοια οι εξελίξεις στην Ελλάδα όντως ανοίγουν μια περίοδο πολιτικής αστάθειας με πολλά ανοικτά ενδεχόμενα που πανικοβάλουν τους καπιταλιστές διεθνώς.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για το εργατικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη. Ένα κίνημα που στην Ελλάδα θα ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του και θα μπορέσει να ανατρέψει τις επιθέσεις που δέχεται, θα δείξει στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλη την Ευρώπη ότι οι βάρβαρες πολιτικές δεν είναι σε καμιά περίπτωση ανίκητες.

Οι φασίστες

Πολύς λόγος γίνεται στο εξωτερικό και για την είσοδο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στη βουλή. Μάλιστα, αρκετές από τις ξένες εφημερίδες δίνουν στην άνοδο φασισμού περισσότερη βαρύτητα από ότι οι αντίστοιχες ελληνικές.

Είναι σαφές ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία και η είσοδος των φασιστών στη βουλή στην Ελλάδα είναι σημείο των καιρών και όπως η άνοδος της Αριστεράς λειτουργεί σαν παράδειγμα και έμπνευση για τα κινήματα σε όλη την Ευρώπη έτσι και η επιτυχία των νοσταλγών του Χίτλερ και του ολοκαυτώματος θα αποτελέσει παράδειγμα για τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες τους.

Η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να τσακίσει το φασισμό που σηκώνει κεφάλι.


ΠΗΓΗ-WWW.XEKINIMA.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια: