Συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και στον Γ. Παπαδάκη παραχώρησε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μεταξύ άλλων, είχε τον παρακάτω διάλογο με το δημοσιογράφο.
-- Παρά το γεγονός που πράγματι είστε κοντά στους εργαζόμενους, που πράγματι δίνετε μάχες για τους εργαζόμενους, που πράγματι τα συνθήματά σας, η πολιτική σας είναι για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέχρι σημείου παρεξηγήσεως, παρ' όλα αυτά πάνε περισσότερο στα άλλα κόμματα και λιγότερο σε εσάς. Τι εξήγηση δίνετε;
-- Καταρχήν, σ' αυτήν την εκλογική μάχη και σ' αυτή την περίοδο πολύ λιγότερο έπαιξαν ρόλο οι υποκειμενικές μας αδυναμίες, όχι σε θέματα στρατηγικής. Πριν τρία χρόνια με επίσημες ανακοινώσεις του ΠΓ και της ΚΕ είχαμε βάλει το εξής ζήτημα. Οτι σε συνθήκες κρίσης, και το λέγαμε αυτό στην αρχή που η κρίση δεν είχε οξυνθεί τόσο, υπάρχουν δύο εκδοχές.
'Η ο λαός και το λαϊκό κίνημα θα κάνουν ένα άλμα μπροστά ή θα υποχωρήσει το κίνημα και θα ηττηθεί, προσωρινά, αλλά θα ηττηθεί.
Παραμονές των εκλογών διαγράφεται ένας κίνδυνος ήττας. Σε μια περίοδο που είναι ενδεχόμενο να έχουμε και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Είτε ένα νέο κούρεμα, με καινούρια μνημόνια και δανειακές συμβάσεις. Και επομένως έτσι είναι, φυσιολογικό, το ΚΚΕ μέσα σ' αυτό το ρεύμα δεν μπορεί να πάρει αντίστοιχα με το κύρος που έχει. Γι' αυτό εμείς λέμε στο λαό: Ενα απ' τα κριτήρια στην εκλογική μάχη, αν ο λαός θα κρατηθεί σ' αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, είναι η δύναμη του ΚΚΕ. Να έχει ένα ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του. Φεύγω απ' αυτό.
Ποια είναι τα καινούρια στοιχεία στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες; Είναι φανερό ότι η κυρίαρχη τάξη της χώρας μας, που ο πυρήνας της είναι οι επιχειρηματίες, βρίσκεται σε μια εσωτερική διάσπαση αυτή τη στιγμή, όχι όσον αφορά στους εργαζόμενους. Η αστική τάξη βλέπει βαθιά τα πράγματα. Και νομίζω η αρχή των νέων πειραματισμών έγινε με την αποπομπή του Γ. Παπανδρέου, του οποίου βεβαίως δεν είμαι καθόλου οπαδός, ούτε λυπήθηκα γιατί τον έδιωξαν.
Το αντικειμενικό στοιχείο είναι άξιο προβληματισμού. Αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα μετά την προηγούμενη εκλογική μάχη, έχουμε το φαινόμενο που ένα τμήμα της αστικής τάξης επιχειρεί, προσπαθεί να μείνει στο σχήμα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να προχωρήσει αυτή η πολιτική. Αλλά βλέπουν ότι το άλογο κουτσαίνει. Ενα άλλο τμήμα, που είναι πιο ανοιχτομάτικο, σου λέει: Αν η Ελλάδα περάσει σε χρεοκοπία, ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση; Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος και δικαιολογημένα; Ποια κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί αυτό το ζήτημα;
-- Ποια;
-- Μια αριστερά. Καθαρά πράγματα. Δεν τη θέλουν μόνη της, εκεί θα γίνει παζάρι, αν θα πάει με κομμάτι του ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Αυτή σου λένε θα διαχειριστεί καλύτερα, γιατί δεν θα κάνει τις ίδιες απεργίες ο κόσμος σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Θα βάλουν δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη λάντζα της χρεοκοπίας. Δεν τον λυπάμαι, γιατί συνειδητά αναλαμβάνει αυτόν το ρόλο. Αλλά αυτό θα γίνει, θα είναι μιας χρήσης. Ετσι σκέφτεται η αστική τάξη.
Επίσης έχουμε δύο - τρία στοιχεία τα οποία δεν τα είχαμε δει σε καμία εκλογική μάχη. Η κρατική τηλεόραση, αυτή τη στιγμή, έχει γίνει τηλεόραση κατά 80% του ΣΥΡΙΖΑ. «ΚΟΝΤΡΑ», «Αυριανή» από λάτρεις του Σαμαρά έγιναν του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν λέω ότι είναι ειλικρινείς φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κρατική τηλεόραση, δεν μιλάω για διαπλοκή αυτή τη στιγμή, δεν κατηγορώ κανένα για διαπλοκή ούτε για ανταλλάγματα και τέτοια. Και έρχεται καπάκι χτες ο ΣΥΡΙΖΑ και τα βάζει με τα ισχυρά τηλεοπτικά κανάλια.
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και το γαϊτανάκι του ΣΕΒ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη μετενέργεια κ.λπ. Μιλάω για επιλογές της αστικής τάξης, γιατί αυτό το ρεύμα από 5% λένε ότι φτάνει στο 30%. Το ΠΑΣΟΚ έκανε 7 χρόνια. Εδώ λοιπόν, πάνω σε ένα υπαρκτό αντικειμενικό ρεύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, γνήσιο, δίκαιο, δεν κατασκευάστηκε, παίζονται παιχνίδια και προδικάζουν πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αν βάλουμε νερό στο κρασί μας, θα είμαστε κι εμείς καλή επιλογή. Μια αριστερά του σαλονιού είναι ό,τι πρέπει σήμερα.
Να βάλει πλώρη ο λαός για ριζική αλλαγή
-- Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Παρασκευή και 13» η έρευνα που έκανε η ελληνική δημοσκοπική εταιρεία βλέπει λέει, ενδεχόμενα, τι θα ήθελε ο ελληνικός λαός, ή μία κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή κυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
-- Δεν μπορώ να εμφανιστώ ως ερμηνεύτρια, είναι λάθος, καμιά φορά παρασυρόμαστε κι εμείς οι πολιτικοί και κάνουμε τέτοιες γενικεύσεις. Μπορεί να υπάρχει κι αυτή η πλευρά. Γι' αυτό, κοιτάξτε να δείτε, αυτό το αντιΠΑΣΟΚ και αντιΝΔ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ήταν μισό βήμα προς τα εμπρός και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Γιατί υπάρχουν οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ορισμένοι ψηφίζουν και το ΚΚΕ, που διατηρούν όμως βασικές απόψεις που τις είχαν και όταν ήταν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Γι' αυτό λέω ότι είναι μισό βήμα. Δεν φτάνει μόνο να εγκαταλείψουν τα δύο κόμματα, πρέπει να εγκαταλείψουν και βασικές τους απόψεις. Π.χ. ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί εκτός ΕΕ, ότι ο λαός δεν μπορεί να έχει μια μεγάλη νίκη, άρα πρέπει να αρκείται σε ξεροκόμματα. Οτι στην Ελλάδα μπορείς να λύσεις τα προβλήματά σου χωρίς ταξική πάλη και ταξική σύγκρουση. Και το ΚΚΕ να ψηφίσει αυτός ο ψηφοφόρος σε μια εκλογική μάχη θα πάει με το ρεύμα. Δεν το λέμε αυτό αφ' υψηλού. Υπάρχουν και υποκειμενικές αδυναμίες του ΚΚΕ, αλλά δεν εξηγούν 100% αυτή την τελευταία εκλογική μάχη.
-- Εκείνο το οποίο δεν φάνηκε στο ΚΚΕ, είναι άποψη φίλων της εκπομπής, είναι τι θα κάνατε αν σας έδινε δύναμη ο λαός.
-- Προτάσεις έχουμε, όλα τα κόμματα έχουν. Ομως οι δικές μας προτάσεις δεν είναι μια παραλλαγή αυτών των άλλων κομμάτων. Ας το ξεκαθαρίσουμε: Η καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, στην ουσία, όχι να βγάλουμε ένα άρθρο και να βάλουμε άλλα δέκα, να πούμε δεν κατεβαίνουν οι κατώτατοι μισθοί και να πέσει ο μέσος μισθός, γιατί αυτό είπε ο ΣΕΒ χτες.
Η καταδίκη του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, αν το δει κανείς σαν κρίκο διεξόδου απ' την κρίση και όχι σαν αναδιαπραγμάτευση, η διαγραφή του χρέους, αναμφισβήτητα οδηγεί στην αποδέσμευση. Η έξοδος απ' το ευρώ δεν είναι απάντηση. Αλλά αποδέσμευση από μόνη της, αν ο λαός δε διαφεντεύει τον πλούτο της χώρας, θα είναι καταστροφή, γιατί θα έχεις την ίδια πολιτική με την Ελλάδα έξω απ' την ΕΕ και θα έχεις και τις δεσμεύσεις.
Το ΚΚΕ λέει ότι ο λαός πρέπει να βάλει πλώρη για ριζική αλλαγή. Ο λαός σήμερα δεν το έχει αποφασίσει και το ΚΚΕ δεν έχει δικαίωμα να του το επιβάλει, δεν μπορεί όμως να του κρύψει αυτή την προοπτική και να του πει κοίταξε και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα γερή. Εμείς λοιπόν τι του λέμε, εμείς του λέμε ότι στις 18 του Ιούνη, επειδή μπροστά σου έχεις τις εξής εκδοχές: Είτε κούρεμα 80 - 90% που σημαίνει νέα μνημόνια. 'Η θα έχουμε το G-euro, ένα ευρώ όπου στην Ελλάδα θα είναι δραχμή αλλά θα έχουμε ευρώ και θα έχουμε αξιοπρέπεια όπως λέγεται ή θα πάμε και στη δραχμή. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος εντός της ΕΕ.
Τι υπάρχει; Ενα κίνημα που δυσκολεύει, ματαιώνει, αυτός είναι ο ρεαλισμός σήμερα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για το «ρεαλισμό» όπου και ο σκύλος θα είναι χορτάτος και η πίτα γερή και ο λαός απ' τον καναπέ θα εκλέγει μια κυβέρνηση, ακόμα και του ΚΚΕ, που θα του λύσει τα προβλήματα διαπραγματευόμενη μέσα στην ΕΕ. Οταν πάει στην ΕΕ και κυβέρνηση ΚΚΕ να είναι, από τη στιγμή που δε θα ζητήσει από το λαό να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή, θα γίνει αρνάκι. Αν ο λαός δεν έχει την εξουσία στα χέρια του, θα γίνει αρνάκι όποιος πάει στην ΕΕ, μέσα σε ένα - δύο χρόνια.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου