- Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;….
Δίνουμε αγώνα. Νομίζω όμως ότι ο ελληνικός λαός, αν και η αντίδρασή του είναι βουβή, αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές της τυμπανοκρουσίας, είναι αποφασισμένος να τιμωρήσει. Να τιμωρήσει αυτούς που τους έφεραν στο σημείο που τους έφεραν. Μας έχουν φέρει μέσα στο γκρεμό.
Νομίζω όμως ότι δεν αρκεί η ψήφος της τιμωρίας και της διαμαρτυρίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται σχέδιο για την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι μετά από δυο χρόνια πια ο ελληνικός λαός είναι ώριμος να μην πατήσει τις πεπονόφλουδες και να μην δεχτεί ωμούς εκβιασμούς, τρομοκρατικούς εκβιασμούς που θα επιχειρήσουν, ιδίως την τελευταία βδομάδα τα δυο κόμματα εξουσίας, πρώην κόμματα εξουσίας, γιατί τώρα διεκδικούμε κι άλλοι να είμαστε κόμματα εξουσίας. Και ξέρει ο ελληνικός λαός ότι όποιον κι από τους δύο να ψηφίσει, θα πάρει πακέτο και τους δυο. Είναι σαν τις πιτσαρίες, που στις δύο πίτσες δίνουν και μία δώρο.
Το κυριότερο όμως είναι ότι ξέρει ότι έρχονται νέα σκληρά μέτρα. Το είπε ο κ. Μπαρόζο στην έκθεσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ξέρει ο ελληνικός λαός, γιατί το λέει το μνημόνιο, ότι αναβλήθηκαν τα νέα μέτρα για τις εκλογές. Και έρχονται μέτρα ύψους 15 περίπου δις, θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών, θα έχουμε 150 χιλιάδες απολύσεις από το δημόσιο, αλλά κυρίως μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
Το ερώτημα είναι, μπορεί να αποτραπεί αυτή η καταστροφή;
- Να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αυτή τη στιγμή έχουν χωριστεί τα κόμματα σε δύο βασικές κατηγορίες, τα φιλομνημονιακά ή αυτά που κάνουν την ανάγκη υποχρέωση………. και οι άλλοι, όπου κι εσείς ανήκετε, κατά του μνημονίου, αλλά σε μια χώρα η οποία έχει φοβερά οικονομικά προβλήματα. Το ερώτημα το μεγάλο …. για σας είναι, με δεδομένο ότι είστε κατά του μνημονίου, τι θα κάνετε αν σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και σας δώσει ένα τέτοιο ποσοστό που μπορείτε στις διερευνητικές εντολές –γιατί αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει- να κάνετε κυβέρνηση συνεργασίας. Τι θα κάνετε; Πώς θα αντιμετωπίσετε τα αυξημένα οικονομικά προβλήματα;
Κατ΄ αρχήν από μόνο του αυτό το γεγονός θα είναι ένα πανευρωπαϊκής εμβέλειας γεγονός. Θα είναι μια μεγάλη ανατροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και θα προκαλέσει εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, εξελίξεις ντόμινο.
Εμείς το πρώτο που θα κάνουμε, αν μας δοθεί η δυνατότητα διερευνητικής εντολής, είναι να καλέσουμε την ίδια μέρα τον ελληνικό λαό στο Σύνταγμα, εκεί όπου θα πάμε να πάρουμε την εντολή, πηγαίνοντας στη Βουλή για να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς, με ευρύτερες ενδεχομένως συνεργασίες, που θα θελήσει να κάνει μεγάλες τομές και ρήξεις με τα μεγάλα συμφέροντα εντός της χώρας αλλά και με τους εταίρους και τους πιστωτές εκτός της χώρας, δεν θα μπορέσει να σταθεί αν δεν έχει το λαό στο πλάι της. Όχι μόνο στην κάλπη, αλλά καθημερινά το λαό στο πλάι για να δείχνει τη δύναμη. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, η κυβέρνηση Παπαδήμου φοβόταν το λαό. Αντί να έχει σύμμαχο το λαό σ΄ αυτή τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα εντός της χώρας και με τις πιέσεις των εταίρων και των πιστωτών, ήταν με το μέρος και με τα επιχειρήματα των εταίρων και των πιστωτών ενάντια στο λαό. Πήγαιναν εκεί οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης για να πουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, για να πουν αυτά που ήθελε να ακούσει η κυρία Μέρκελ και όχι αυτά που έπρεπε να διεκδικήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις του ελληνικού λαού. Και έρχονταν πίσω με τα δικά τους επιχειρήματα. Τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, για παράδειγμα, το πρωτοείπαν εδώ υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, η επίτροπος η κα Δαμανάκη. Δεν το είπαν ούτε ο κ. Σόιμπλε, ούτε η κα Μέρκελ. Πολύ αργότερα το ψέλλισαν και η κυρία Μέρκελ ήρθε να το διαψεύσει..
- Έχω ακούσει και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο αλλά και άλλους από το χώρο αυτό να λένε, καλά ο Τσίπρας είναι πατριώτης κι εμείς είμαστε προδότες;.. Εμείς συναινέσαμε γιατί δεν αγαπάμε την Ελλάδα και θέλαμε να την καταστρέψουμε;
Ο πατριωτισμός του καθενός και της καθεμιάς κρίνεται καθημερινά. Δεν δικάζω προθέσεις. Κρίνω εκ του αποτελέσματος. Και θέλω να σας πω με μεγάλη ειλικρίνεια.. Αν εσείς βρισκόσασταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κι αυτός που ήταν απέναντί σας σας είχε στο χέρι, δεν θα μπορούσατε να διαπραγματευτείτε. Όταν λοιπόν ο Γερμανός εκπρόσωπος είχε στην τσέπη του την κατάθεση Χριστοφοράκου στο γερμανικό δικαστήριο για την υπόθεση Siemens, άρα είχε στο χέρι όλο το δικομματικό πολιτικό σύστημα κι όλο το πολιτικό προσωπικό για τις μίζες που επί δύο δεκαετίες έπαιρναν το 3% των προμηθειών τα κομματικά ταμεία αλλά και τα επιφανή πρόσωπα, τα στελέχη, οι υπουργοί από τη γερμανική αυτή εταιρεία, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσατε να διαπραγματευτείτε και να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, γιατί θα σας είχε στο χέρι ο διαπραγματευτής.
Συνεπώς η μεγάλη ατυχία της χώρας μας, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, που βρέθηκε σ΄αυτή την κρίση να είναι το διεθνές και το ευρωπαϊκό πειραματόζωο, είναι ότι δεν είχε πολιτική ηγεσία με σθένος και εντιμότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Και αυτό το αντιμετωπίσαμε ουκ ολίγες φορές. Δεν διαπραγματεύτηκε κανείς και τίποτα. Όχι πως θα ήταν εύκολη η διαπραγμάτευση, αλλά είχαμε και έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Έχουμε χάσει πάρα πολύ έδαφος. Νομικό έδαφος. Υπέγραψαν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Νομικά αυτές οι υπογραφές δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην όποια κυβέρνηση προκύψει την επομένη των εκλογών. Θεωρούμε όμως ότι οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί είναι αυτοί που κρίνουν και τις νομικές συμβάσεις και θα μπορέσουμε να καταγγείλουμε αυτή τη δανειακή σύμβαση και κυρίως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση, στηρίζοντας τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
- Στις εκλογές του 2009 το σύνθημα ήταν λεφτά υπάρχουν κι έτσι το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία. Σ΄ αυτές εδώ τις εκλογές δεν λένε λεφτά υπάρχουν. Λένε ότι μπορούμε να βρούμε λεφτά γιατί θα διαπραγματευτούμε τους σκληρούς όρους του μνημονίου, τους οποίους εμείς έχουμε υπογράψει. Τώρα ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του…
Δεν γίνονται πιστευτοί. Δεν μπορεί να γίνει πιστευτός ο κ. Βενιζέλος -είναι νωπή ακόμα η υπογραφή του- ότι όσα δεν διαπραγματεύτηκε ένα χρόνο ως υπουργός των Οικονομικών, ξαφνικά θα διαπραγματευτεί την επομένη των εκλογών. Ούτε ο κ. Σαμαράς όμως. Ο κ. Σαμαράς έκανε την πολιτική κωλοτούμπα της μεταπολίτευσης. Επί ενάμιση χρόνο ήταν αντιμνημονιακός, κι όταν τα πράγματα ζόρισαν.. Γιατί η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που έχει δεσμεύσεις στα μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του ίδιου. Το έλεγα διαρκώς, δεν πρόκειται να επιμείνει, εάν έρθει στην εξουσία, σε αντιμνημονιακή πολιτική. Με διέψευσε, γιατί έκανε την στροφή πριν έρθει στην εξουσία. Φανταστείτε τι θα έκανε κι αν ερχόταν και στην εξουσία.
Συνεπώς εδώ χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή, μια ριζική αλλαγή. Βεβαίως εμείς δεν υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό ότι όλα θα είναι ρόδινα, ότι ο δρόμος που εμείς του προτείνουμε να βαδίσουμε μαζί θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα…
- Συγκεκριμένα.. Λεφτά δεν υπάρχουν και λεφτά θα πρέπει να βρεθούν για μισθούς για συντάξεις και.. ας έρθει λοιπόν εκείνη η στιγμή που εσείς με μια κυβέρνηση συνεργασίας έχετε ένα πρόγραμμα κυβερνητικό και θα ψάξετε να βρείτε χρήματα ή θα πάρετε χρήματα από εκείνους που κατά την άποψή σας τα έχουν και δεν τα είχαν αποδώσει ποτέ στον ελληνικό λαό προς όφελός του.. Πού θα τα βρείτε τα λεφτά; Για μισθούς, για συντάξεις.. Που η μόνιμη απειλή είναι αυτή, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις.. θα κλείσουν νοσοκομεία, θα κλείσουν σχολεία…
Είναι πολύ καίριο το ερώτημά σας. Πριν φτάσω να σας πω πού θα βρούμε τα λεφτά, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο… Ξέρετε οι άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις μιλάνε στον αέρα. Ο κ. Καμμένος εσχάτως λέει ωραία πράγματα, σε πολλά μπορεί να είναι αντιγραφή κι από το δικό μας πρόγραμμα, αλλά στο κύριο θέμα, το που θα βρεθούν οι πόροι, δεν δίνει απαντήσεις συγκεκριμένες. Γιατί στη ζωή δεν μπορεί να κερδίζουν όλοι. Κάποιος κερδίζει, κάποιος χάνει. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχαναν οι πολλοί που είχαν λίγα και έχουν λίγα και κέρδιζαν οι λίγοι που είχαν πολλά και τώρα τα έκαναν ακόμα περισσότερα.
Άρα πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Α:ν δεν φορολογήσουμε τον πλούτο, αν δεν σταματήσουμε να φορολογούμε τη φτώχεια σ΄ αυτή τη χώρα…
- Όταν λέτε να φορολογήσουμε τον πλούτο τι εννοείτε;…
Εννοώ ότι υπάρχει πλούτος στη χώρα ο οποίος είναι στο απυρόβλητο. Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις, αυτό που εμείς ονομάζουμε μεγάλο κεφάλαιο και έχει ονοματεπώνυμο, είναι η διαπλοκή, είναι αυτοί που ελέγχουν και ΜΜΕ, είναι οι μεγαλοεργολάβοι, είναι οι μεγάλες εφοπλιστικές εταιρείες, οι εξαγωγικές εταιρείες που δεν φορολογούνται δίκαια. Στη χώρα μας δεν υπάρχει δίκαιο φορολογικό σύστημα. Φορολογείται ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίες. Δεν φορολογούνται αυτοί οι οποίοι έχουν τον πλούτο και αφήνονται ανεξέλεγκτοι και ελεύθεροι να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι εφοπλιστές, για παράδειγμα, έχουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές. Είναι ντροπή. Η χώρα μας περνάει μια τεράστια κρίση. Είναι σαν να έχουμε ένα πόλεμο και κάποιοι να κάνουν λούφα, να είναι στα μετόπισθεν. Και μας απειλούν κιόλας την ώρα του πολέμου, την ώρα που γονατίζει η χώρα, θα κατεβάσουν, λέει, από τα πλοία τους τις ελληνικές σημαίες. Αυτοί είναι οι ευεργέτες του έθνους που θα κατεβάσουν την ελληνική σημαία από τα πλοία τους; Αν λοιπόν τις κατεβάσουν και ανεβάσουν σημαίες Λιβερίας, μη τυχόν και φορολογηθούν, τότε πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα τους πει, πάρτε και τα Καγιέν σας και τις βίλες σας και πηγαίνετε να ζήσετε στη Λιβερία. Σ΄ αυτή τη χώρα πρέπει να φορολογείται δίκαια ο πλούτος. Και μην μου πείτε ότι αυτό δεν έχει γίνει πουθενά αλλού. Θέλω να σας φέρω ένα παράδειγμα ιστορικό. Η Γερμανία για να βγει από την κρίση, το 1952, και μάλιστα μια συντηρητική κυβέρνηση στη Γερμανία, εισήγαγε ένα νόμο όπου ανάγκασε τους πολύ πλούσιους να δώσουν σε διμηνιαίες ισόποσες δόσεις σε βάθος 25ετίας το ήμισυ της ονομαστικής αξίας της περιουσίας τους.
Δεν λέω ότι είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς το μέγεθος ή την έκταση μιας ραγδαίας και ριζικής αλλαγής στο φορολογικό σύστημα, αλλά, αν δεν υπάρξει αναδιανομή του πλούτου, δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση, όσο κι αν μας βοηθήσουν οι ξένοι.
Δεύτερο στοιχείο για τους πόρους. Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση της 7ςη Μάη, πολύ σύντομα θα φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Να επιλέξει τι θα στηρίξει: Την κοινωνία, τα νοσοκομεία που καταρρέουν, τα σχολειά, τους μισθούς και τις συντάξεις ή τους τοκογλύφους και τους πιστωτές;
Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν υπογράψει να φτιαχτεί ταμείο το οποίο θα έχει την έδρα του στο εξωτερικό, θα το ορίζει ο κ. Ράιχενμπαχ και θα πηγαίνουν όλοι οι πόροι με προτεραιότητα στους πιστωτές. Είναι μια απόφαση ντροπή. Όχι μόνο εθνικής ντροπής, κοινωνικής ντροπής σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν έχει ξανασυμβεί. Αντιτίθεται ακόμα και στις στοιχειώδεις συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Δεν μπορεί ένα κράτος να δίνει προτεραιότητα στους πιστωτές, όταν ο λαός του αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.
- ¨Όμως υπάρχουν υπογραφές και δέσμευση ότι, αν δεν ακολουθηθεί αυτή η συγκεκριμένη πρακτική, στοπ στη χρηματοδότηση, λεφτά δεν υπάρχουν, τα χρήματα τα υπόλοιπα δεν θα τα πάρει το κράτος .. κι εδώ έρχεται η μεγάλη απειλή από Λαγκάρντ και τους υπόλοιπους , εμείς τέρμα το πρόγραμμα, σας διώχνουμε και από την Ε.Ε., σας διώχνουμε και από το ευρώ…
Μετά από δυο χρόνια εκβιασμών, νομίζω ότι είναι γυμνός ο βασιλιάς. Στην αρχή μας έλεγαν ότι αν δεν πάμε το μνημόνιο θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία. Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει διαζευκτικό, αλλά υπάρχει εξίσωση, το μνημόνιο συνώνυμο της χρεοκοπίας. Μετά μας είπαν ότι αν δεν πάμε στο μνημόνιο θα χάσουμε μισθούς και συντάξεις, και τώρα αποκαλύπτεται οι μισθοί και οι συντάξεις δεν είναι η προτεραιότητα. Φτιάχτηκε το Ταμείο ώστε όλα τα δάνεια να πηγαίνουν στους πιστωτές, στους τοκογλύφους και στους τραπεζίτες, στις τράπεζες. Σ΄ αυτές που έχουν πάρει 130 δις και τώρα θέλουν να πάρουν άλλα 50 για να καλύψουν τη χασούρα που είχαν από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αλλά και από τα επισφαλή δάνεια, δηλαδή του μεροκαματιάρη, των νοικοκυραίων, του μικροεπιχειρηματία που χρωστάει στις τράπεζες και ξέρουν οι τράπεζες ότι αυτά τα λεφτά δεν μπορούν να τα πάρουν, γιατί έχει κλείσει το μαγαζί του, έχει μειωθεί το εισόδημά του, έχει πέσει έξω, παίρνουν χρήματα από τα 50 δις τα οποία φορτώνουν στις πλάτες του φορολογούμενου, αλλά οι εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν να κυνηγάνε τον μεροκαματιάρη, τον μικροεπαγγελματία να του πάρουν τα λεφτά. Αυτό είναι μεγάλο σκάνδαλο.
Άρα λοιπόν να ξέρει ο κόσμος, τα λεφτά δεν πάνε για μισθούς και για συντάξεις. Πάνε στις τράπεζες και στους πιστωτές. Άρα ας σταματήσει αυτή η καραμέλα.
- Αν σταματήσουμε να δίνουμε τις δόσεις στους δανειστές μας, τότε κι εκείνοι θα σταματήσουν να μας εμπιστεύονται, ένα, να μας δώσουν τα υπόλοιπα χρήματα, δύο, και μπορούν να μας πουν, ξέρετε κάτι.. δεν μπορούμε να σας έχουμε στους κόλπους μας.. έξω από την Ε.Ε., έξω από το ευρώ…
Κατ΄ αρχήν να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό ότι όσα δάνεια και να πάρουμε …… αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην ανάγκη ενός τρίτου πακέτου. Το έχουν προεξοφλήσει στην Ευρώπη. Το τρίτο πακέτο θα φέρει κι ένα τέταρτο. Εδώ έχουμε έναν χρεοκοπημένο του οποίου του λέμε, δεν θα δουλεύεις για να παράγεις, για να βγάζεις εισόδημα και θα παίρνεις διαρκώς δάνεια για να πληρώνεις τα προηγούμενα. Μπορεί ποτέ αυτός να σταθεί στα πόδια του; Δεν μπορεί να σταθεί.
Εδώ πρέπει να δούμε τα πράγματα με την κρισιμότητα και την ιστορική ευθύνη που χρειάζεται να τα δούμε. Η Ελλάδα μέσα απ΄ αυτά τα διαρκή πακέτα οδηγείται στην καταστροφή. Ο λαός μας γονατίζει, εξαντλείται, οι παραγωγικοί πόροι εξαντλούνται. Στόχος αυτής της διαδικασίας δεν είναι η σωτηρία της οικονομίας. Στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα μια χώρα της Ευρώπης μεν, η οποία όμως θα έχει μισθούς Βουλγαρίας, Ρουμανίας, αλλά τιμές Βρυξελλών. Γιατί θα έχει μισθούς Βουλγαρίας; Για να έρχονται κάποιοι αετονύχηδες επενδυτές, με χαμηλό εργασιακό κόστος να βγάζουν κέρδη. Και δεύτερος μεγάλος στόχος, έχουν βάλει στο μάτι το δημόσιο πλούτο της χώρας, τον παραγωγικό πλούτο αλλά και τον ορυκτό.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι η συζήτηση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τώρα ξεκινάει; Γιατί τώρα; Γιατί τόσα χρόνια δεν μίλαγε κανείς Τώρα που η χώρα βρίσκεται σε χρεοστάσιο, για να βάλουν στο μάτι τον παραγωγικό μας πλούτο, τον φυσικό μας πλούτο, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και να τις πάρουν όλες κοψοχρονιά.
- Αν είναι έτσι όπως τα λέτε και τους χαλάσετε τα σχέδια, τότε θα πουν να τους διώξουμε……
Έρχομαι λοιπόν στο κρίσιμο θέμα. Αυτό λοιπόν το οποίο φαντάζει ως η μεγάλη μας αδυναμία μη τυχόν και μας διώξουν, κατά βάθος είναι το μεγάλο μας όπλο, το αρνητικό υπερόπλο της χώρας. Η Ε.Ε. και η ευρωζώνη είναι σαν μια αλυσίδα. Η Ελλάδα είναι ένας από τους 17 κρίκους της αλυσίδας. Αν σπάσει ένας κρίκος, δεν χαλάει μόνο ο κρίκος, διαλύεται η αλυσίδα., Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Δεν θα μείνω όμως στο θεσμικό σκέλος, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής., γιατί τα θεσμικά μπορεί να τα αλλάξουν μέσα σε μια νύχτα. Το κρίσιμο είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Όταν λοιπόν οι αγορές, που είναι κοπάδια, δεν είναι απρόσωπες, αλλά είναι σαν τα άγρια ζώα που πηγαίνουν με το ένστικτο του αίματος, εκεί όπου υπάρχει τροφή. Αν λοιπόν η Ελλάδα βγει ή οποιαδήποτε άλλη χώρα βγει από τη νομισματική ενοποίηση, τότε θα πέσουν αυτά τα κοπάδια τα πιράνχας στον επόμενο. Το είπε η ίδια η κα Μέρκελ. Είπε η κα Μέρκελ στο BBC πριν από λίγο καιρό, δεν διανοηθήκαμε ποτέ να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ –όχι γιατί μας λυπούνται, όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τον ελληνικό λαό, αλλά γιατί δεν συμφέρει τους ίδιους. Γιατί γι αυτούς θα είναι πολύ ακριβότερο από το να δίνουν αυτά τα ψίχουλα που δίνουν τώρα.. 1 τρις κοστολόγησε ο IIF το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
- Τα δανεικά πρέπει να τα επιστρέψουμε; Ή θα πείτε να τα επιστρέψουμε κάτω από όρους… Δηλαδή όσο η ανάπτυξη σ΄ αυτόν τον τρόπο προχωράει και μένει η δυνατότητα να πληρώνουμε τότε ή με χαμηλότερα επιτόκια….
Το χρέος που έχει δημιουργηθεί, κατά την εκτίμησή μας, είναι άδικο και ταξικό. Και άρα πρέπει να προχωρήσουμε σ΄ αυτό που προχώρησαν άλλες κυβερνήσεις, στον λογιστικό έλεγχο του χρέους για να δούμε ποιο είναι νόμιμο, ποιο είναι παράνομο, ποιο πρέπει να πληρώσουμε, ποιο δεν πρέπει να πληρώσουμε. Πέραν αυτού, γιατί είναι πολιτική η λύση που πρέπει να δοθεί κι όχι λογιστική. Καμία χώρα με χρέος σαν κι αυτό που έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ δεν μπόρεσε να βγει από την κρίση και να προχωρήσει μπροστά με λογιστικές αλχημείες. Χρειάζεται πολιτική λύση. Κι όσοι δεν είναι ανιστόρητοι ή παριστάνουν τώρα τους ανιστόρητους, ότι τάχα αυτά δεν έχουν γίνει πουθενά, ας ανατρέξουν στη νεώτερη οικονομική και πολιτική ιστορία του πλανήτη, να δουν σε πόσες περιοχές του πλανήτη έχει επέλθει πολιτική λύση. Και στην Ευρώπη. Μην πάμε μακριά. Αυτοί που σήμερα έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό μας και κρατάνε το πιστόλι στο δικό μας κρόταφο, οι ίδιοι οι Γερμανοί πώς ξέφυγαν από τη μεγάλη καταστροφή που επέφερε η ναζιστική μηχανή και ο πόλεμος και η καταστροφή του πολέμου μετά τον πόλεμο; Αμέσως μετά τον πόλεμο, σταμάτησαν να πληρώνουν τους πιστωτές τους οι Γερμανοί. Και το 1953 σε μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος της Γερμανίας, προχώρησαν σε μια συμφωνία με 23 χώρες. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η Ελλάδα τότε ευεργέτησε τους Γερμανούς. Κι αυτή η συμφωνία έλεγε ότι οι 23 χώρες χαρίζουν στη Γερμανία το 62,5 του δημόσιου χρέους της, το διαγράφουν και το υπόλοιπο θα το αποπλήρωνε η Γερμανία μονάχα αν είχε ανάπτυξη η οικονομία της, με ρήτρα την ανάπτυξη κι όχι με ρήτρα τα μνημόνια της καταστροφής. Αυτή θα ήταν μια λύση βιώσιμη και δίκαιη, όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλες τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται με τη θηλιά του δημόσιου χρέους..
- Ξεκαθαρίσατε.. Μέσα στην Ε.Ε., με το ευρώ…
Το ευρώ είναι ένα όπλο…
- Λέτε μέσα στην Ε.Ε. και με το κοινό νόμισμα, γιατί πολλοί σας κατηγορούν ότι στόχος σας είναι να βγει η χώρα από την Ε.Ε. και να φύγουμε και από το ευρώ…
Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ε.Ε. Η Ε.Ε. είναι ένα πεδίο πάλης, ταξικής πάλης, πάλης των λαών. Εντός της Ε.Ε. θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς…
- Και με ευρώ;…
Το ευρώ είναι ένα όπλο μας. Κανείς δεν διαπραγματεύτηκε αξιοποιώντας αυτό το ισχυρό όπλο. Θα διαπραγματευτούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος αυτό το ισχυρό όπλο.. Θα τους απειλήσουμε…. Κι από κει και πέρα βεβαίως η κυβέρνηση που θα προκύψει, αν είναι κυβέρνηση της αριστεράς, θα κρίνει πάντα με κριτήριο, με γνώμονα το συμφέρον του λαού και το συμφέρον της χώρας. Δεν θα εκχωρήσουμε εμείς κυριαρχία λαϊκή και εθνική στους πιστωτές και τους εταίρους. Δεν έχουμε δικαίωμα να εκχωρήσουμε κυριαρχία. Την κυριαρχία αυτή την έχουν κατακτήσει οι προηγούμενες γενιές με αίμα. Δεν μπορούμε να την εκχωρήσουμε με δύο υπογραφές του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου σ΄ ένα χαρτί που τους έδωσε ο κ. Σόιμπλε.
- Υπάρχει ρετσινιά για σας και για το κόμμα σας ότι πίσω από τους κουκουλοφόρους μπορεί να βρίσκονται δικοί σας άνθρωποι, πίσω από τα επεισόδια που κατά καιρούς γίνονται τα διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.. Έχουμε ακούσει κατ΄ επανάληψη τον κ. Πάγκαλο .. και άλλων πολιτικών Τι έχετε να πείτε γι αυτό;….
Δεν σας κάνει εντύπωση αυτό; Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ φοβίζει το κατεστημένο, το πολιτικό κατεστημένο εντός και εκτός της χώρας, γιατί εντός και εκτός της χώρας. Διότι αυτά που λένε, δεν τα έλεγαν μόνο οι διάφοροι Πάγκαλοι. Τα έγραψε και η εφημερίδα “Βild”, στην οποία κατέθεσα αγωγή και διεκδικώ να πληρώσει γι’ αυτό που έκανε. Δεν θα τα πάρω εγώ τα λεφτά. Θα τα δώσουμε στο Ταμείο Στήριξης κατά της Φτώχειας.
Αλλά προσέξτε. Γιατί όλοι, δύο χρόνια τώρα, έβαλαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που δεν ελέγχεται. Δεν μας έχουν πιασμένους. Δεν μας έχουν στο τσεπάκι. Λέμε ονοματεπώνυμα, όταν χρειάζεται. Δεν μιλάμε γενικά μεγάλο κεφάλαιο. Μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να είστε κι εσείς, μια επιχείρηση. Λέμε ονόματα και διευθύνσεις. Λέμε, αυτοί φταίνε. Αυτοί μας παίρνουν τα λεφτά. Αυτοί καρπούνται τον πλούτο του λαού μας.
Και είμαστε και ανεξέλεγκτοι. Διότι εμάς δεν μπορεί να μας βάλει στο τσεπάκι ούτε η κα Μέρκελ, ούτε ο κ. Σόιμπλε. Δεν μας έχουν πουθενά. Δεν είμαστε στις λίστες της Siemens. Δεν είμαστε σε μαύρες λίστες. Κι επειδή εμείς είμαστε μια δύναμη που δεν παραπέμπουμε τη λύση στη δεύτερη παρουσία γενικά, της λαϊκής εξουσίας. Παραπέμπουμε τη λύση σε συγκεκριμένες προτάσεις διεκδικήσιμες, μαχητές.
Κι επιπλέον, αν θέλετε, και οι ευρωπαίοι είναι αυτοί που ανησυχούν για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί ανησυχούν και για την άνοδο της Αριστεράς στην Ευρώπη. Βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία. Ο Μελανσόν, ο υποψήφιος της Αριστεράς, έχει τριπλασιάσει τα ποσοστά του.
Η 6η του Μάη είναι μια κρίσιμη μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη Γαλλία. Γιατί έχουν το δεύτερο γύρο των εκλογών. Και ο πρώτος είναι αυτή την Κυριακή. Και ο Μελανσόν έχει βάλει στην προεκλογική ατζέντα στη Γαλλία τις προτάσεις της Αριστεράς που λέει, μεγάλη φορολογία του πλούτου. 75% φορολογία σε εισοδήματα πάνω από 1 εκατομμύριο, λέει ο σοσιαλιστής υποψήφιος κάτω από την πίεση του αριστερού υποψήφιου. Τολμάει, εδώ, να πει κάτι τέτοιο ο κ. Βενιζέλος; Τολμάει, εδώ, να πει κάτι τέτοιο ο σοσιαλιστής υποψήφιος; Ποιος σοσιαλιστής; Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σοσιαλιστικό κόμμα πια. Όσοι σοσιαλιστές έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται μαζί μας και είναι μεγάλη τιμή μας.
- Πάμε φαίνεται στις εκλογές με δύο κριτήρια των ψηφοφόρων. Το ένα είναι η λεγόμενη τιμωρητική ψήφος, αλλά υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό – τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις αυτό προκύπτει – με μια διάθεση να δουν την επόμενη μέρα, που είπατε. Αυτό που λέγεται κυβερνησιμότητα. Και γι’ αυτό και ο Γ. Παπαδάκης κάποια στιγμή σας είπε – το ξεπεράσατε έτσι – το κωλοτούμπα. Τι εννοώ; Κάνατε μια πρόταση το τελευταίο διάστημα για πρόταση εξουσίας. Έχουμε να ακούσουμε καιρό από το χώρο το δικό σας. Με ποιους και πόσο νομίζετε αυτό είναι αξιόπιστο και επηρεάζει θετικά τον ψηφοφόρο που έρχεται σε εσάς;
Όταν το πρωτοείπα κάποιοι χασκογελούσαν. Και δεν χασκογελούσαν γιατί είχαν προεξοφλήσει την αρνητική απάντηση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς. Αλλά γιατί, όταν το είπα αυτό πριν από ένα χρόνο περίπου στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά αθροιστικά των αντιμνημονιακών δυνάμεων δεν συγκέντρωναν ούτε όσο παίρνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα.
Αλλά είχαμε διαβλέψει πού θα πάνε τα πράγματα. Ότι αυτές οι πολιτικές θα γεννήσουν πολύ μεγάλες αντιθέσεις. Και η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων θα γεννήσει την ανάγκη του κόσμου για μια μεγάλη αλλαγή για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι η πρότασή μας αυτή ήταν καίρια, ήρθε σε πολύ κρίσιμο χρόνο, δεν είναι ευκαιριακή πρόταση και έχει και προοπτική.
Εμείς, λοιπόν, λέμε πώς θα βγούμε από την κρίση με το ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμά μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και την παραγωγική ανασυγκρότηση για την ανάπτυξη και για την ασπίδα προστασίας στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και για την ισχυρή διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Λέμε, όμως, και με ποιους. Τι λέμε δηλαδή; Λέμε ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές και με το ΚΚΕ και με τη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη. Όμως, πιστεύουμε ότι αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να βρίσκονται στην από εδώ πλευρά του ποταμού και να παλεύουν, όχι για να αυξήσουν τα δικά τους ποσοστά. Κανέναν δεν απασχολεί από αυτόν που χάνει τη δουλειά του, από τα νέα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα με αξιοπρέπεια, από τους μικροκαταστηματάρχες που βάζουν λουκέτο, δεν τους απασχολεί, αν στην επόμενη Βουλή ο Τσίπρας αντί να έχει 10 θα έχει 30 βουλευτές. Και τι έγινε; Η Παπαρήγα αντί να έχει 20 θα έχει 40. Και τι έγινε; Αυτό που τους απασχολεί είναι αν θα τους δοθεί η ευκαιρία να σταματήσει αυτή η κατρακύλα και να επιστρέψουν στη χώρα μας.
- Διάθεση δεν βλέπετε να συνεργαστούν;
Άρα, αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι, αν θα μπορέσει να υπάρξει πρόταση κυβέρνησης την επόμενη μέρα, που μαζί με το λαό θα αγωνιστεί να αποτρέψει αυτή την καταστροφή.
Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι, παρά το γεγονός ότι η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή για ένα κοινό εκλογικό μέτωπο – γιατί αν υπήρξε κοινό εκλογικό μέτωπο της Αριστεράς, θα ψάχναμε να βρούμε τον δεύτερο και τον τρίτο, η πρώτη θέση θα ήταν δεδομένη και με μεγάλη διαφορά.
Δεν έγινε αποδεκτή, με πρόσχημα τις διαφορές μας. Υπαρκτές οι διαφορές μεταξύ των αριστερών κομμάτων, αλλά απολύτως δευτερεύουσες, όταν η χώρα καταρρέει, όταν η κοινωνία βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή. Δεν έγινε όμως δεκτή η πρότασή μας. Πιστεύουμε, όμως, ότι μπορεί ο ίδιος ο λαός να αναγκάσει τις ηγεσίες αυτές, μετά τις εκλογές, να βάλουν νερό στο κρασί τους. Να κάνουν και δεύτερες σκέψεις.
Και σας δίνω ένα παράδειγμα. Αν την επομένη των εκλογών έχετε στη θέση που βρίσκομαι εγώ σήμερα την κα Παπαρήγα και οι συσχετισμοί, δηλαδή ο λαός μας, βγάλει τέτοιους συσχετισμούς που μπορεί να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συγκεντρώνουν 151 βουλευτές, τα κόμματα του μνημονίου δεν συγκεντρώνουν 151 βουλευτές, και μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση διότι υπάρχουν συσχετισμοί, τι θα σας απαντήσει; Θα σας απαντήσει ότι εμείς δεν θα στηρίξουμε – μπορεί να μη συμμετάσχουν στην κυβέρνησή μας – δεν θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα προσπαθήσει; δεν λέω ότι θα τα καταφέρει, αλλά θα προσπαθήσει να καταγγείλει το μνημόνιο. Και θα δώσουμε ανοχή στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αν και μειοψηφικοί στη Βουλή, να συνεχίσουν να μας κυβερνάνε με το μνημόνιο; Πιστεύω, ότι δεν θα το κάνει κανείς αυτό.
- Μεταναστευτικό. Ένα καυτό θέμα. Τι γίνεται με το θέμα…
Καίριο θέμα, σοβαρό θέμα, που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα.
- Η συντριπτική πλειοψηφία και των δικών σας ερωτημάτων έχει απαντηθεί έχει απαντηθεί, κυρίες και κύριοι, πολλοί από εσάς, όμως, έχετε βάλει και το θέμα του λεγόμενου μεταναστευτικού, το οποίο είναι ένα θέμα ευρύ. Τι γίνεται με 500 χιλιάδες, 1 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ και που πέρασαν λαθραία από τα σύνορά μας; Τι πρέπει να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Σας έχουν κατηγορήσει κατά καιρούς ότι δείξατε μια υπερβολική ευαισθησία, που ίσως αυτή να ήταν και μία από τις αιτίες του κακού για τη διόγκωσή του, όχι εσάς προσωπικά, την Αριστερά. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας και τι θα κάνετε, μια και τώρα κι εσείς μπορεί να είσαστε αύριο – μεθαύριο ένα από τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την εξουσία με κυβέρνηση συνεργασίας, όπως είπατε προηγουμένως.
Αναμφίβολα, είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα. Μια βραδυφλεγής βόμβα, όχι μόνο στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της ευρωπαϊκής. Διότι, το μεταναστευτικό είναι το νούμερο ένα, αυτή τη στιγμή, θέμα που απασχολεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Όμως, η Ελλάδα έχει γίνει μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, γιατί αυτό έχει γίνει, γιατί κάποιοι εδώ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο και κάνουν εμπόριο ελπίδας και προσπαθούν να δημαγωγήσουν πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, υπέγραψαν πάλι με τους ευρωπαίους εταίρους μια συμφωνία. Ποια ήταν αυτή η συμφωνία; Δουβλίνο ΙΙ. Τι λέει το Δουβλίνο ΙΙ; Λέει, ότι όσοι μπαίνουν παρανόμως ή μη στη χώρα μας δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, που περνάει κακουχίες για να φτάσει ως εδώ, φεύγει από τα βάθη της Ασίας ή της Αφρικής, έρχονται με τα πόδια, θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο. …
- Πέρα από τις διαπιστώσεις…
Πρόταση είναι αυτό που κάνω. Θα καταγγείλουμε τη συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ. Τι λέει αυτή η συμφωνία; Αυτοί θέλουν να πάνε εκεί που υπάρχει δουλειά, όχι εδώ που έχουμε κρίση. Αυτοί θέλουν να πάνε στη Βρετανία, στην\ Γερμανία, στη Γαλλία να βρουν δουλειά οι άνθρωποι. Να βρουν στον ήλιο μοίρα. Έρχονται εδώ και τους κλείνουν την έξοδο από τη χώρα. Τους φυλακίζουν στην Ελλάδα και τους στοιβάζουν στα γκέτο, στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.
Λοιπόν, όσοι θέλουν να φύγουν, να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν. Το έκανε ο Μπερλουσκόνι. Αλλά προσέξτε κάτι. Αυτό σημαίνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάποια στιγμή, θα υψώσουμε ανάστημα. Τι μας έλεγαν και για το μνημόνιο; Θα σας βγάλουμε από το ευρώ. Τι μας λένε τώρα; Θα σας βγάλουμε από τη Σένγκεν. Ε, ας μας βγάλετε από τη Σένγκεν, προκειμένου να λύσουμε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Η Δανία έχει βγει δυο φορές από τη Σένγκεν για να προστατεύσει τη δυνατότητα, να μπορεί να αναπνέει η χώρα.
Βεβαίως, δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζονται και παρεμβάσεις. Στην Αθήνα, σε κάθε τετράγωνο στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν ΜΑΤ, υπάρχουν αστυνομικοί. Τι κάνουν αυτοί; Φυλάνε μη τυχόν και περάσει κανένας διαδηλωτής. Και χτυπάνε και τους διαδηλωτές. Εκεί όπου υπάρχει εγκληματικότητα, έχετε δει κανέναν αστυνομικό; Εκεί όπου υπάρχουν δολοφονίες, έχετε δει κανέναν αστυνομικό;
- Έχουμε τα στρατόπεδα κράτησης τώρα των παράνομων μεταναστών, τα οποία έχουν στόχο σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη τουλάχιστον, όσοι είναι παράνομοι να φύγουν από τη χώρα και να πάρουν άσυλο. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό;
Ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι ένας πολιτικός απατεώνας, που δεν κατάφερε να βγάλει τη λάσπη από πάνω του, τη ρετσινιά ότι δεν διάβασε το μνημόνιο, κι επειδή δεν το κατάφερε αυτό, προσποιείται τώρα ότι θα λύσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με όρους που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν εισιτήριο εισόδου στη Βουλή σε μια νεοναζιστική οργάνωση, στη Χρυσή Αυγή. Αυτή η οργάνωση, η οποία χρησιμοποιεί μεθόδους δολοφονικές, η συμμορία η οποία δολοφονεί ,όχι μόνο μετανάστες, και Έλληνες δολοφονεί που έχουν άλλη άποψη, βλέπετε κανέναν να ασχολείται; Κανένας δεν ασχολείται. Θα μπει στη Βουλή.
Είχαμε τη μεγάλη τιμή πριν από 70 χρόνια ο Μανόλης Γλέζος να κατεβάσει την σβάστικα από την Ακρόπολη και τώρα θα μπουν στη Βουλή 9 νεοναζί που θα ανεβάσουν ξανά τη σβάστικα δίπλα στην ελληνική σημαία. Και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό.
- Το πολιτικός απατεώνας που λέτε για τον κ. Χρυσοχοϊδη, που πάει; Σε ποια ενέργειά του;
Στο γεγονός ότι μας είπε ότι θα λύσει το μεταναστευτικό προεκλογικά και έκανε επιχειρήσεις σκούπα, μάζευε μετανάστες και μετά από τρεις ώρες τους άφηνε ελεύθερους. Μας είπε ότι έχει λύσει το πρόβλημα και θα φτιάξει στρατόπεδα, ενώ δεν είχε χωροθετηθεί τίποτα. Ενώ κανένας δεν θέλει μια τέτοια πληγή σε καμία περιφέρεια κι ενώ, σε τελική ανάλυση, …Ξέρετε κάτι; Είπατε και μόνοι σας. Μιλήσατε για 500 χιλιάδες; Μιλήσατε για 1 εκατομμύριο; Αυτά τα περιβόητα στρατόπεδα πόσους θα έχουν; 500 χιλιάδες; Δηλαδή, τι θα γίνει η χώρα μας;
- 1000 άτομα προβλέπεται.
Θα λυθεί το πρόβλημα με την κράτηση του ενός χιλιοστού εξ αυτών. Ε, λοιπόν, αυτό ήταν, τι να πω; Ήταν επιεικής ο χαρακτηρισμός.
- Κατάλαβα καλά…
Επιεικέστατος ο χαρακτηρισμός.
- Η καταγγελία του Δουβλίνο ΙΙ…
Καταγγελία του Δουβλίνο ΙΙ. Αυτό θα είναι παρεπόμενο, λέω.
- Δηλαδή, να μπορούν να φεύγουν από την Ελλάδα και να πηγαίνουν όπου εκείνοι νομίζουν ότι είναι ο δικός τους προορισμός.
Πρώτον, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, γιατί ο τελικός τους προορισμός δεν είναι η Ελλάδα.
- Δεν ξέρω αν θα το δεχτούν η Γερμανία και η Γαλλία αυτό.
Δεύτερον, αστυνόμευση εκεί όπου υπάρχει το έγκλημα. Παρεμβάσεις ανάπλασης και ενίσχυσης στις περιοχές εκείνες, οι οποίες είναι γκέτο για να απογκετοποιηθούν.
- Δέχεστε πάντως πως οι παράνομοι πρέπει να φύγουν; Υπάρχει ένα θέμα. Μια μέρα μου έβαλε ένα ερώτημα ο Παπαδάκης, αν πρέπει να φύγουν ή όχι, γιατί κι εγώ έχω περίπου τις ίδιες απόψεις αλλά το πρόβλημα είναι πια τεράστιο.
Εμένα με ενδιαφέρει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και όχι να χαρακτηρίσουμε ή να μη χαρακτηρίσουμε. Πώς θα δοθούν λύσεις.
…όχι εγώ μίλησα για τους παράνομους…..
Ένας τρόπος είναι να τους πνίξει κανείς στο Αιγαίο. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να φτιάξει Άουσβιτς και να τους κάνει σαπούνι. Αν, λοιπόν, υιοθετούμε αυτές τις απόψεις, εγώ σας λέω ότι εμείς δεν τις υιοθετούμε αυτές τις απόψεις.
Ο τρίτος ρεαλιστικός τρόπος που εμείς προτείνουμε είναι ότι, εφ’ όσον η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών θέλει να φύγει, να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγει. Και να μην πετάει η Ε.Ε. το μπαλάκι σε εμάς, που είμαστε χώρα υποδοχής, είμαστε κόμβος γεωγραφικά. Και δεν μπορούν να φυλαχτούν σύνορα. Ας ξεχάσουμε αυτές τις θεωρίες. Η Ελλάδα είναι μια νησιωτική χώρα. Δεν μπορούν να φυλαχτούν σύνορα. Πουθενά δεν μπορούν να φυλαχτούν σύνορα. Όταν κάποιος ξεκινάει και κάνει 2000 χιλιόμετρα με τα πόδια και κινδυνεύει η ζωή του, ένα φράχτης στον Έβρο θα τον εμποδίσει;
- Βέβαια, πρέπει να ομολογήσουμε ότι σε κάποιες περιοχές.. προσέξτε…
Να είμαστε ρεαλιστές. Ρεαλιστικές λύσεις πρέπει να δίνουμε.
- Με τους μετανάστες θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι σκόπιμα ή δεν υπήρξε πρόβλεψη, αφέθηκε το θέμα από μόνο του να διογκωθεί, σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας να γίνουν γκέτο….
Έχετε απόλυτο δίκιο…
- .. αυτοί οι άνθρωποι να ξεσηκώνονται, να χαρακτηρίζονται…
Και είναι και ταξικό το ζήτημα, κ. Παπαδάκη. Ποιες περιοχές έγιναν γκέτο κ. Παπαδάκη; Δεν έγινε η Κηφισιά. Δεν έγινε η Ν. Ερυθραία. ούτε η Βούλα και η Γλυφάδα. Έγιναν οι περιοχές εκείνες…
- Ακριβώς. Οι υπερευαίσθητοι μένουν, όμως, στη Βούλα, στην Κηφισιά και στην Εκάλη. Δεν μένουν στον Αγ.Παντελεήμονα.
Άρα, μαζί με αυτή τη δέσμη προτάσεων που πριν σας κατέθεσα και αφορά τις διεθνείς κινήσεις της χώρας και την αστυνόμευση εκεί που υπάρχει εγκληματικότητα, πρέπει να υπάρξει και μια στοχευμένη παρέμβαση για την απογκετοποίηση αυτών των περιοχών.
Να υπάρξουν κίνητρα για να επανέλθει η κατοικία, να επανέλθει το εμπόριο σε αυτές τις περιοχές. Να δοθούν κίνητρα και οικονομικά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να ενισχύσουν τα μαγαζιά τους σε αυτές τις περιοχές. Γιατί όπου υπάρχει ερήμωση, υπάρχουν και γκέτο. Όπως γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις άλλες μεγάλες μητροπόλεις.
Συνεπώς, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, θέλει ρεαλιστικές παρεμβάσεις. Κανείς δεν βοηθάει, προσπαθώντας να κερδοσκοπήσει επικοινωνιακά πάνω σ ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα. Δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Και, επιτέλους, τι έκαναν
Και, επιτέλους, δυο χρόνια τώρα, τι έκαναν γι’ αυτό το πρόβλημα αυτοί που μας κυβερνάνε; Ασχολήθηκαν; Πήγαν να ρωτήσουν αυτούς τους ανθρώπους εκεί πως ζουν; Τους ανθρώπους σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές; Τίποτα δεν έκαναν γι’ αυτό.
- Πήγε η Χρυσή Αυγή και τους ρώταγε, όμως. Και μετά αναρωτιέστε γιατί η Χρυσή Αυτή έχει μεγάλα ποσοστά. Πήγαν εκείνοι και ήταν εκεί.
Συμφωνώ με αυτό που λέτε, αλλά επιτρέψτε μου…
- Φάνηκαν σαν να διαχειρίζονται εκείνοι το πρόβλημα…εδώ είναι οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος..
Η Χρυσή Αυγή έχει μεγάλα ποσοστά κυρίως….
- Δείτε σε ποιες περιοχές….
..διότι κανένας δεν έχει αποκαλύψει το πραγματικό τους πρόσωπο. Και σας δίνω και μια ιδέα. Καλέστε τους σε μια εκπομπή. Να δει ο λαός ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, που από ψήφο διαμαρτυρίας κινδυνεύουμε να έρθουν στη Βουλή και να υψώσουν τη σβάστικα;
- Θα καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσετε μαζί τους; Προεκλογικά.
Με τη Χρυσή Αυγή; Με συγχωρείτε, εγώ δεν ανταλλάσσω συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους. Αν εσείς θέλετε να ανταλλάσσετε συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους, μπορείτε. Αλλά, εσείς ως δημοσιογράφος, οφείλετε να το κάνετε. Αυτοί θα κρυφτούν μέχρι τις εκλογές. Δεν θα εμφανιστούν πουθενά. Γιατί αν δει ο ελληνικός λαός το αληθινό τους πρόσωπο, θα φοβηθεί και δεν θα τους ψηφίσει.
Επαναλαμβάνω, θα είναι στίγμα για τη δημοκρατία μας το 2012 να βάλουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπους των Ναζί. Και το λέω αυτό γιατί έχουμε την τιμή, και κλείνω με αυτό, ο Μανόλης Γλέζος να ηγείται του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο άνθρωπος που κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη τις μέρες εκείνες που αυτό είχε ως αντίτιμο αυτό το θάνατο. Αγνόησε το θάνατο και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή ακόμα και αυτή την κρίσιμη, ιστορική στιγμή για τον ελληνικό λαό, δίνει ξανά από θέση μάχης της πρώτης γραμμής, τη μάχη μαζί μας, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.
- Μανόλης Γλέζος, λοιπόν, επικεφαλής στο Επικρατείας. Ο Κυπραίος, ο συνάδελφός μας που τραυματίστηκε θα είναι;
Ο Μ. Κυπραίος, ο δημοσιογράφος, ο συνάδελφός σας που έχει χάσει την ακοή του από μια κρότου λάμψης, που με δολοφονικό τρόπο έριξαν μέσα σε μια στοά δυνάμεις των ΜΑΤ, θα είναι μαζί μας, θα μας τιμά με την παρουσία του στο ψηφοδέλτιο.
- Ο Στάθης θα είναι, αν δεν κάνω λάθος.
Θα παρουσιάσω το ψηφοδέλτιο σε δυο ώρες στα Χανιά.
- Να σας ευχαριστήσω που ήσαστε μαζί μας. Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Στόχος δικός μας είναι να μάθουμε τις απόψεις των κομμάτων, τις δικές σας απόψεις και ο λαός να σας κρίνει. κ. Τσίπρα σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.
Ο λαός έχει την ευκαιρία στα χέρια του και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου