Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Κλείνουν οι συνεργασίες και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν οι πηγές τού Άρματος, τάσσεται και ο Γ. Δημαράς


Ζαγάρας Κ. -ΑΥΓΗ



Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των αντιμνημονιακών και ριζοσπαστικών δυνάμεων του τόπου. Αύριο συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ, που θα αποφασίσει τη θέση του κόμματος για θέματα όπως οι εκλογικές συνεργασίες, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και η συμμετοχή των στελεχών του κόμματος στα ψηφοδέλτια. Οι αποφάσεις της ΚΠΕ θα συζητηθούν τις αμέσως επόμενες μέρες στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η ριζοσπαστική Αριστερά να καταλήξει και να τεθεί σε ετοιμότητα στην τελική προεκλογική ευθεία.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των συνιστωσών του, σχετικά με το θέμα των συμμαχιών και τα πολιτικά επίδικα της περιόδου. Παράλληλα -σε καλό κλίμα- έγιναν δυο συναντήσεις με αντιπροσωπείες των  “ΠΑΣΟΚογενών” δυνάμεων, της Ενωτικής Κίνησης δηλαδή, της Κοινωνικής Αριστεράς, του Νέου Αγωνιστή και της ΕΔΗΚ. Στα ραντεβού συμμετείχε η ανεξάρτητη βουλευτής Σ. Σακοράφα, ενώ στην πρώτη συνάντηση πήρε μέρος και αντιπροσωπεία του Άρματος Πολιτών.
Με βασικούς στόχους να μην καταφέρουν “τα συνεταιράκια του Μνημονίου”, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., να έχουν στη νέα Βουλή 151 βουλευτές και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, που θα ανατρέψει την πολιτική της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, στην πρώτη συνάντηση, ότι τα 10 σημεία του σχήματος, όπως προκύπτουν από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούν τη βάση για τον μεταξύ τους διάλογο. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. υπογράμμισε ότι η επωνυμία του ψηφοδελτίου θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι “ΣΥΡΙΖΑ” και από κει και πέρα να υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός προσδιορισμός που θα συμβολίζει τη διεύρυνση του σχηματισμού (η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης από τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου είναι “ΣΥΡΙΖΑ - Κοινωνικό Μέτωπο"). Ταυτόχρονα ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει θα πρέπει να λειτουργεί ενιαία, ενώ έκανε λόγο για συγκρότηση ευρείας εκλογικής επιτροπής. Επίσης πρότεινε να χρησιμοποιηθούν σε θέσεις κλειδιά του προεκλογικού αγώνα προσωπικότητες της Αριστεράς.
Και στις δυο συναντήσεις φάνηκε ότι οι “ΠΑΣΟΚογενείς” δυνάμεις είναι ιδιαίτερα θετικές απέναντι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι διαφοροποιήσεις και οι ενστάσεις τους δεν είναι αγεφύρωτες. Πάντως και οι δυο πλευρές υπογράμμισαν πως πρέπει να επισπευσθούν οι όλες διαδικασίες σύγκλισης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Τη Δευτέρα η Γραμματεία του σχήματος θα εξετάσει τα νέα δεδομένα σχετικά με τις ενωτικές διεργασίες. Στις συνεδριάσεις του πολιτικού οργάνου, την περασμένη εβδομάδα, διατυπώθηκαν και διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το πώς πρέπει να προχωρήσει το θέμα των συμμαχιών και ποια πρέπει να είναι τα πολιτικά επίδικα της προεκλογικής περιόδου.

Πρόγραμμα και ψηφοδέλτια
Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες, ανακοινώσεις θα υπάρχουν και για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Ήδη η Επιτροπή Ψηφοδελτίων έχει μαζέψει τις πρώτες προτάσεις για την κατάρτισή τους, ενώ η Επιτροπή Προγράμματος “δουλεύει” τις θέσεις του σχήματος. Την Τετάρτη μάλιστα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή δέσμη μέτρων για την άμεση στήριξη των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων.

Σε σταυροδρόμι το Άρμα Πολιτών
Την ίδια ώρα, σε δίλημμα φαίνεται να βρίσκεται το Άρμα Πολιτών. Παρά το γεγονός ότι σε ανακοίνωσή του την περασμένη Τετάρτη εμφανιζόταν “είναι έτοιμο να κατέβει στις εκλογές”, πληροφορίες από το εσωτερικό του κόμματος αναφέρουν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, τόσο για λόγους αδυναμίας συγκρότησης ψηφοδελτίων και έλλειψης οικονομικών πόρων, αλλά και γιατί με τα ποσοστά που εμφανίζονται για το Άρμα στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να παίξει τον ρυθμιστικό ρόλο που θα επιθυμούσαν τα ίδια του τα στελέχη.
Στο μεταξύ, δυο “τάσεις” έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο εσωτερικό του κόμματος. Μία, που αφορά την πλειοψηφία των στελεχών, και η οποία επιμένει στην ανάγκη συνεργασίας με την “όμορη πολιτική - ιδεολογική δύναμη” του ΣΥΡΙΖΑ και μια μειοψηφική που επιμένει στη συνεργασία με τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" του Π. Καμμένου, με τη λογική ότι “θα είναι πιο εύκολο σε ένα ακόμη αδιαμόρφωτο σχήμα να εκλεγούν οι υποψήφιοι του Άρματος”. Υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν οι πηγές τού Άρματος, τάσσεται και ο Γ. Δημαράς.

ΠΗΓΗ-WWW.AVGI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: