Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Εξήντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ.


Συμπληρώνονται σήμερα 60 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. 

Στη φωτογραφία η άφιξη των αρχηγών του ΝΑΤΟ,
στις 11 Νοεμβρίου 1952.
  
Στις 18 Φλεβάρη 1952 η ελληνική Βουλή συζήτησε και ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, της κυβέρνησης Ν. Πλαστήρα - Σ. Βενιζέλου, για την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το νομοσχέδιο ψήφισαν όλα τα, εντός Βουλής, κόμματα - πλην της ΕΔΑ και του βουλευτή Μιχ. Κύρκου, που εκπροσωπούσε το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα.
Στην ομιλία του τότε πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα στη Βουλή, καταγράφονται οι βασικές αρχές πρόσδεσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα που διέπουν την άρχουσα τάξη. «Η κυβέρνησις - είπε - είναι ευτυχής σήμερον, διότι με την ψήφισιν, σχεδόν ομοφώνως, από τη Βουλήν του νομοσχεδίου περί εισόδου της Ελλάδος εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον, επικυρώνεται γεγονός χαρμόσυνον και πολύ σοβαρόν...
Δεν πρέπει να γίνεται λόγος, ότι η Ελλάς ημπορεί να ακολουθήση άλλην πολιτικήν... Είναι μία μεγάλη επιτυχία το ότι εισήλθεν η Ελλάς εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον, διότι τιμάται ούτως από τους ομόφρονας και δημοκρατικούς λαούς του Ατλαντικού Συνασπισμού...
Δεν ημπορεί κανείς να μην παραδεχτεί, ότι όταν η Ελλάς συμμετέχει εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον μετά των Μεγάλων Δυνάμεων αι οποίαι κατοικούνται από ελεύθερους δημοκρατικούς λαούς, αισθάνεται εαυτήν ασφαλεστέρα... Αι άλλαι θεωρίαι περί ουδετερότητος και ειρηνεύσεων είναι θεωρίαι αι οποίαι δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με το γεγονός αυτό. Θα επεθύμουν εν προκειμένω να περιορισθή η συζήτησις της Βουλής, διότι έχομεν και άλλα έργα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε».
Η επιχειρηματολογία των αστικών δυνάμεων για πρόσδεση της χώρας και του λαού στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας και τη θωράκισή της, παραμένει ίδια και σήμερα, αν ανακαλέσει κανείς τα ψευτοδιλήμματα που αναπαράγουν τα «διάδοχα» κόμματα, με βασικό το «παραμονή στη ΕΕ ή χάος».
Το ΚΚΕ τότε, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, είχε επισημάνει τους κινδύνους για το λαό από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι η ίδια περίοδος που ο Ν. Μπελογιάννης συρόταν στο έκτακτο στρατοδικείο, για να καταδικαστεί σε θάνατο και να εκτελεστεί 40 ημέρες ακριβώς μετά την επικύρωση από τη Βουλή της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Οι αγώνες των μελών και των οπαδών του ΚΚΕ ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ήταν συνεχείς και ανυποχώρητοι, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος του εκτελεστικού αποσπάσματος κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια τους.
«Θανάσιμη απειλή καταστροφής για το λαό μας» χαρακτήριζε το δέσιμο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το ΠΓ του Κόμματος, σχολιάζοντας την απόφαση της Οτάβας, το Σεπτέμβρη του 1951.
Υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε στις 4 Απρίλη 1949, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών τωνΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Ισλανδίας,Λουξεμβούργου, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας υπέγραψαν, στην Ουάσιγκτον, το Σύμφωνο του Βορείου Ατλαντικού και ίδρυσαν τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization-ΝΑΤΟ). Να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ προηγήθηκε της ίδρυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η Ελλάδα μπήκε στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με την Τουρκία, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του.


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: