Δυτικοί και Ισραηλινοί τρομοκράτες δολοφονούν Ιρανούς επιστήμονες. Στην φωτογραφία ο δολοφονημένος Μοσταφά Αχμαντί Ροσάν. |
Ένας ακόμη Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, ο τέταρτος κατά σειρά από τις αρχές του 2010, δολοφονήθηκε, χτες, σε βομβιστική επίθεση. Ο 32χρονος Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν ήταν χημικός μηχανικός και εργαζόταν ως υποδιευθυντής στην πυρηνική εγκατάσταση του Νατάνζ, όπου έχει αρχίσει ο εμπλουτισμός ουρανίου σε χαμηλό ποσοστό. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, στο αυτοκίνητο του Ροσάν τοποθετήθηκε, εν κινήσει, μαγνητική βόμβα από ένα διερχόμενο δίκυκλο με δύο επιβαίνοντες.
Πρόκειται για παρόμοια μέθοδο με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για τις δολοφονίες άλλων 3 Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων μέσα στο 2010 και 2011. Επίσης ο σημερινός επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ο Φερεϊντούν Αμπάσι, έγινε στόχος τέτοιας επίθεσης το 2010, αλλά διασώθηκε.
Ο Ιρανός αντιπρόεδρος Μουχάμαντ Ρεζά Ραχίμι κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι κρύβονται πίσω από τη χτεσινή δολοφονική επίθεση, όπως και από τις προηγούμενες του είδους. Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έσπευσε να αρνηθεί την εμπλοκή στη δολοφονία.
Σταθερά αρνητικές Ρωσία - Κίνα σε κυρώσεις
Τη βαθιά διαφωνία της με την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν επανέλαβε χτες η Ρωσία επιμένοντας ότι δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος επίλυσης του ζητήματος που έχει προκύψει με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ζήτησε από την Τεχεράνη να συνεργαστεί στενότερα και άμεσα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ανάλογη έκκληση απεύθυνε και η Κίνα.
Από την πλευρά της, η δανική προεδρία της ΕΕ προειδοποίησε με «νέες ενισχυμένες κυρώσεις κατά του Ιράν τόσο στον πετρελαϊκό όσο και στο χρηματοπιστωτικό τομέα». Βέβαια, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, όπου έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, καθώς η συμμετοχή της Αγκυρας σε οποιαδήποτε κύρωση είναι σημαντική για την επιτυχία του μέτρου. Η τουρκική ηγεσία, πάντως, μέχρι στιγμής, τάσσεται ενάντια στις νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Σειρά συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα με θέμα τις κυρώσεις για το Ιράν και οικονομικά θέματα.
Η προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν την Κίνα να στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης ωστόσο δε φαίνεται να αποδίδει, καθώς η Κίνα καλύπτει το 1/3 των πετρελαϊκών αναγκών της με εισαγωγές από το Ιράν.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου