Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Aνοιχτές ακόμα οι συνεργασίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


                                       (ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “ΠΟΝΤΙΚΙ” ΣΤΙΣ 26-01-12)



Μπορεί ο Τσίπρας να διακηρύσσει τον «νέο συνασπισμό εξουσίας» ή τη νέα διακυβέρνηση «με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς», όπως είπε τη Δευτέρα στο Περιστέρι, ωστόσο οι διεργασίες για την ενότητα των δυνάμεων που βρίσκονται απέναντι στο μνημόνιο, αν και έχουν πυκνώσει, παραμένουν ανοιχτές. Με λίγα λόγια, αυτό που μπορεί να πει κανείς για όλες αυτές τις διεργασίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αλλού «τα βρίσκουν» και αλλού... «βρίσκουν».

Ο στόχος, σύμφωνα με τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η συγκρότηση του εν λόγω μετώπου να κινηθεί αμφίπλευρα, δηλαδή και προς την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και το ΚΚΕ αλλά και προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, τους Οικολόγους Πράσινους και τη Δημοκρατική Αριστερά (αν όχι σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής συνεργασίας, τουλάχιστον σε αυτό της κοινωνικής δράσης).
Ωστόσο οι συζητήσεις που φαίνεται να αποδίδουν περισσότερο και να έχουν μια προοπτική πολιτικής και εκλογικής  συνεργασίας  είναι  μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ενωτικής Κίνησης (των πασοκογενών που έχουν διαφοροποιηθεί από το «μνημονιακό» ΠΑΣΟΚ). Αυτό αποτυπώνεται και στις κοινές εκδηλώσεις - συζητήσεις, στις οποίες συμμετέχουν στελέχη από τους δύο χώρους, αλλά και στην πρόσφατη πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι, όπου ομιλητές ήταν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Μπανιάς, πρώην βουλευτής και επικεφαλής της ΑΚΟΑ, και ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.



Κοινές απόψεις
Την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ μετείχε στις συζητήσεις που κινήθηκαν αυτή τη φορά όχι με δική του πρωτοβουλία, αλλά από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής (Αλαβάνος), στο οποίο μετέχουν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, και από την Ενωτική Κίνηση, η οποία είχε απευθύνει την ίδια πρόσκληση προς ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους Πράσινους, Άρμα Πολιτών, Ελεύθερους Πολίτες και ΚΚΕ.
Στην εν λόγω συνάντηση, όπου έγινε μια πρώτη «αναγνωριστική» συζήτηση, πλην ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για πιο στενή συνεργασία από τις άλλες δυνάμεις, ενώ οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν άλλη φορά στις συζητήσεις. Είναι μάλλον αυτονόητο δε ότι το ΚΚΕ δεν προσήλθε στη συζήτηση.
Στη συνάντηση με το Μέτωπο υπήρξαν κοινές απόψεις, αλλά και διαφωνία για το θέμα της στάσης πληρωμών, το οποίο αποτελεί επίσημη θέση του Μετώπου, αλλά όχι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διά στόματος Τσίπρα στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους προτείνει τις τελευταίες μέρες τριετή αναστολή της εξυπηρέτησής του και επαναδιαπραγμάτευση αργότερα, από καλύτερη θέση κι εφόσον έχει δημιουργηθεί ανάπτυξη από τους πόρους που υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν.
Η επαναδιαπραγμάτευση, όπως την περιγράφει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θα αφορά τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, με το βάρος να πέφτει προς το παρόν στις εκδηλώσεις. Άλλωστε επιφυλάξεις από την πλευρά ορισμένων στελεχών και συνιστωσών εξακολουθούν να υπάρχουν.
Η πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, εξακολουθεί να βάζει ως προϋπόθεση συγκλίσεων τη στάση πληρωμών και την έξοδο από την ευρωζώνη και δίνει προτεραιότητα στη σύμπραξη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), υπογραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι το «αντιμνημονιακό» πρόσημο δεν είναι αρκετό.
Επίσης έχει εκφραστεί στο πλαίσιο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δυσαρέσκεια για πρόσωπα που μετέχουν στην Ενωτική Κίνηση, όπως ο Ν. Κοτζιάς, πρώην σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου. Γενικότερα υπάρχουν ανησυχίες για μια διολίσθηση σε κεντροαριστερή φυσιογνωμία, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται προκάλεσε κρίση και σε μια από τις πιο «συμπαγείς» συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, την ΚΟΕ, αφού μερίδα στελεχών φαίνεται να επικρίνει την πλειοψηφία επειδή λέει «ναι» σε ευρύτερες της Αριστεράς μετωπικές συμπράξεις.



Γέφυρες με την ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. του Μίκη Θεοδωράκη
Στο μεταξύ η Ενωτική Κίνηση φαίνεται να βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Μίκη Θεοδωράκη, που ανακοίνωσε πρόσφατα νέο μετωπικό φορέα (ΕΛΛΑΔΑ - Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση), ο οποίος βαδίζει προς την πρώτη του εκδήλωση τις επόμενες μέρες. Την Τετάρτη ο μουσικοσυνθέτης επρόκειτο να χαιρετίσει σε εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης με θέμα την έξοδο από την κρίση και ομιλητές τους καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτη και Κ. Χρυσόγονο, τον εργατολόγο Α. Μητρόπουλο και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και της Κίνησης των 101 ενάντια στο μνημόνιο Δ. Σακελλάρη, με συντονιστή τον Π. Κουρουμπλή.Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δεν φαίνεται να δίνει εκλογική προοπτική στο εγχείρημά του, λέγοντας ότι «η συζήτηση για τις εκλογές δεν είναι του παρόντος», αλλά προέχει να αποτραπούν οι καταστροφικές συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν. 
Πάντως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει τους προηγούμενους μήνες θετική διάθεση απέναντι στο ενδεχόμενο μιας σύμπραξης με τον Θεοδωράκη μέσα στο πλαίσιο των δυνάμεων που δρουν σε ένα μετωπικό σχήμα, εκ των πραγμάτων ευρύ. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει και εκλογικά χαρακτηριστικά...


Πηγή:www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: