Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ουσιαστικά στη λογική της διαφάνειας και της διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας των κομμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ύπαρξη ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=10877.
Ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ως σκοπό να βάλει όλα τα κόμματα στο ίδιο κάδρο: της μίζας, της διαφθοράς, του κρατικοδιαιτισμού και της αδιαφάνειας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το ίδιο το τμήμα του πολιτικού συστήματος που επί χρόνια έκανε πάρτι με τις σκανδαλώδεις, άδηλες χρηματοδοτήσεις από επιχειρήσεις, το βόλεμα «ημετέρων» σε κρατικές θέσεις και τα εκατομμύρια σε ΜΚΟ, τώρα κάνει «ιερό» αγώνα εναντίον της κρατικής χρηματοδότησης.
Αυτό που μπορεί, ωστόσο, να συμβεί είναι, μέσω της αξιοποίησης των υπαρκτών προβλημάτων και στρεβλώσεων που αφορούν κόμματα που άσκησαν διαχρονικά εξουσία, αλλά και εύκολων λαϊκισμών, να οδηγηθούμε στη διαμόρφωση κομμάτων των πλουσίων ή κομμάτων εξαρτημένων από τις αγορές και τη διαπλοκή.
Η ύπαρξη και η αυτόνομη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων αποτελεί προϋπόθεση και πυλώνα της Δημοκρατίας. Η κατοχύρωση της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα είναι η έμπρακτη αναγνώριση του θεσμικού ρόλου των κομμάτων και πρέπει να διέπεται από διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και το ύψος της να διασφαλίζει την προβολή της πολιτικής και της δράσης τους, καθώς και την ανεξαρτησία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου