ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΗΠΑ!
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Ιράν, καθώς αύριο κατατίθεται προς ψήφιση στην ιρανική βουλή νόμος, σύμφωνα με τον οποίον το Ιράνδιακόπτει άμεσα τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση! Αν μάλιστα ψηφιστεί ο νόμος, η εφαρμογή του μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εντός ημερών!
Η αναμενόμενη ψήφιση του νέου νόμου έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει την περασμένη Δευτέρα εμπάργκο στις πετρελαϊκές εισαγωγές. Θυμίζεται ότι στην Ευρώπη καταλήγουν περίπου 18% - 20% των εξαγωγών πετρελαίων του Ιράν.
Σε δήλωση του, ο Νασέρ Σουντανί, μέλος της επιτροπής Ενέργειας της ιρανικής Βουλής, δήλωσε: «Εργαζόμαστε από κοινού με άλλους βουλευτές για την ψήφιση νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν το Ιράν στόχο των κυρώσεών τους δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε σταγόνα πετρελαίου από το Ιράν. Οι στρόφιγγες θα κλείσουν για να μην ξαναπαίξουν με τη φωτιά».
Είναι σαφές ότι το Ιράν, καθώς βλέπει να πιέζεται διπλωματικά και στρατιωτικά από τη Δύση και το Ισραήλ, επιλέγει να σκληρύνει τη στάση του. Βεβαίως, κινδυνεύει να χάσει έναν σημαντικότατο εισαγωγέα του (την Ευρώπη), με τον οποίο «φλερτάρει» η Σαουδική Αραβία (πιθανότατα όμως με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για την ΕΕ). Ωστόσο, όχι μόνο μπορεί να στραφεί προς την αγορά της Ασίας, έστω και με μειωμένες τιμές, αλλά και να περιμένει, καθώς έχει μάλλον κάνει τον υπολογισμό ότιπερισσότερο ζημιωμένη από την κατάσταση θα βγει η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια – ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης!
«ΑΔΙΑΒΑΣΤΗ» Η ΕΕ – «ΟΥΡΑΓΟΣ» ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΕ φαίνεται ότι πιάστηκε «αδιάβαστη» στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς, στην προσπάθεια της νασυμπλεύσει με τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στην περιοχή, δέχτηκε να επιβάλει το εμπάργκο, αφήνοντας όμως εξάμηνο περιθώριο εφαρμογής, λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και κυρίως, της άθλιας οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Με άλλα λόγια, η ΕΕ θέλησε να παίξει και γεωπολιτικό ρόλο, συντασσόμενη με τις ΗΠΑ, την στιγμή που ηοικονομική και πολιτική συνοχή εντός της ευρωζώνης είναι σε «ημιθανή» κατάσταση!
Αν λάβει υπόψη κάποιος δε την πετρελαϊκή εξάρτηση της Ελλάδας (53,1% των εισαγωγών της για το τρίτο τρίμηνο του 2011), της Ιταλίας (13,2%) και της Ισπανίας (16,2%) από το Ιράν, η στάση των ηγετών της ΕΕ ισοδυναμεί με γεωστρατηγική «αυτοκτονία» για τις τρεις αυτές χώρες! Όσο για το εξάμηνο περιθώριο; Αυτό μάλλον ανάγεται σε απλή υποκρισία, αφού υποτίθεται ότι κάνει πιο «ήπια» τη γραμμή του εμπάργκο, ενώ ταυτόχρονα όμως τηρεί τα συμφωνηθέντα με ΗΠΑ και Ισραήλ!
Χαρακτηριστική ήταν η νωθρή και κάπως απολογητική αντιμετώπιση της είδησης από την πλευρά της ΕΕ. Σε δηλώσεις της, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπες της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, τόνισε: «Ο λόγος που λάβαμε τα μέτρα αυτά είναι οι σοβαρότατες ανησυχίες μας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός […] Θέλουμε να επανέλθει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις».
Από την πλευρά της, η Ελλάδα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά «ουραγός» των εξελίξεων. Είναι πραγματικά απορίας άξιον με ποια ακριβώς κριτήρια επέλεξε η ηγεσία της χώρας να συνταχθεί με την απόφαση του εμπάργκο, ειδικά τη στιγμή που, στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν μπορεί να«πειραματίζει» τις σχέσεις της με άλλες χώρες – πόσο μάλλον όταν το Ιράν είναι μάλλον ο μοναδικός εξαγωγέας πετρελαίου που δίνει αυτή τη στιγμή πετρέλαιο στην Ελλάδα με πίστωση!
«ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΧΤΥΠΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ;
Παράλληλα, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εμφανίζουν αυξανόμενα μεγάλη κινητικότητα στα νησιά Socotra και Masirah νότια της Αραβικής Χερσονήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες παρατηρείται συγκέντρωση δυνάμεων όμοια με αυτή κατά την εποχή του πολέμου στο Ιράκ το 2003: αεροσκάφη προσγειώνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν συγκεντρωθεί περί τους 50.000 άνδρες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους 50.000 που υπάρχουν ήδη στην περιοχή, θα ανεβάσουν τις συνολικές αμερικανικές δυνάμεις στους 100.000!
Οι κινήσεις αυτές εκ μέρους των ΗΠΑ έρχονται σε συνέχεια της έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που κλιμακώνεται εκ νέου τον τελευταίο καιρό. Προ ημερών, πράκτορες των ΗΠΑ ή του Ισραήλ – σύμφωνα με τις καταγγελίες των ιρανικών αρχών - δολοφόνησαν Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα (τον τέταρτο τα τελευταία δύο χρόνια). Επιπροσθέτως, η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της κυβέρνησης Ομπάμα, καθώς, μόλις λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012, η λογική του «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» έχει στο παρελθόν αποδειχθεί ευνοϊκή για τον εκάστοτε πρόεδρο.
Τέλος, τουλάχιστον 15.000 άνδρες αναπτύχθηκαν πρόσφατα στο Κουβέιτ σε μια κίνηση του αμερικανικού Πενταγώνου που καταδεικνύει ότι αναμένει σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων, ένα ολομέτωπο αγώνα με το Ιράν, ενώ τουλάχιστον 78.000 άνδρες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μετακινήθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα εντός των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια. Αν και μη επιβεβαιωμένη, η συγκεκριμένη αναφορά καταδεικνύει μέχρι ενός σημείου μια γενικευμένη αναδιάταξη δυνάμεων των ΗΠΑ, τόσο στην περιοχή της Αραβικής Θάλασσας όσο μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά τις ναυτικές προετοιμασίες ΗΠΑ και Γαλλία διατηρούν τέσσερα αεροπλανοφόρα την περίοδο αυτή στον Κόλπο τα USS Abraham Lincoln, USS Carl Vinson, USS Enterprise και το Charles de Gaulle.
Πηγή:www.iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου