Δήλωση για τις αποδοκιμασίες του πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Χαλκίδα
6.1.2012 «Όταν η χώρα γκρεμίζεται, κανένας δεν είναι ανεύθυνος»
«Το ΜΑΑ καλεί για δεύτερη φορά τον Πρόεδρο να εφαρμόσει το άρθρο 42, πααρ.1 του Συντάγματος»
«Στο σημερινό εορτασμό για τα Θεοφάνεια στη Χαλκίδα, για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδοκιμάσθηκε από πολίτες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρείται και αποκαλείται από πολλούς «Ανεύθυνος Άρχοντας».
Στις σημερινές συνθήκες όμως που η χώρα γκρεμίζεται κανένας δεν είναι ανεύθυνος.
Σε μια εποχή που το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει γίνει κουρελόχαρτο από την τρόικα και τις δουλικές κυβερνήσεις, ο πρώτος που έχει ευθύνη για την υπεράσπισή της είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Κι αυτό το κατανοεί πια ο λαός.
Σε άλλες χώρες, με μικρότερα προβλήματα από της καταρρέουσας Ελλάδας, όπως η Ισλανδία, ο Πρόεδρος όρθωσε το ανάστημά του. Αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση της Βουλής ο φορολογούμενος λαός να επωμισθεί τα χρέη των τραπεζών. Ζήτησε δημοψήφισμα. Και με 90% ο ισλανδικός λαός απόρριψε την απόφαση της Βουλής.
Ακόμα και με την λογική όσων θέτουν το γράμμα πάνω από το πνεύμα του Συντάγματος – που εκφράζεται από τον προεδρικό όρκο «ορκίζομαι να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων» - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δυνατότητα και υποχρέωση, αν δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές της εξαθλίωσης του λαού, να παρέμβει και μάλιστα ηχηρά.
Το άρθρο 42, παράγραφος 1 του Συντάγματος προβλέπει ότι «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Βουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφισθεί από αυτή, εκθέτοντας τους λόγους της αναπομπής».
Σε αυτό δεν χρειάζεται ούτε τη συναίνεση του πρωθυπουργού ούτε της Βουλής, παρά μόνο της συνείδησής του.
Είναι ατομική του ευθύνη.
Αν ο Πρόεδρος δεν θέλει να προχωρήσει σε «αναπομπή» ή δεν θεωρεί ότι η ασφυξία, η απόγνωση, η καταρράκωση της αξιοπρέπειας του λαού είναι λόγος «αναπομπής», τότε οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι δίκαιες.
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής είχε θέσει το άρθρο 42, παρ.1 μετά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Το θέτει σήμερα για δεύτερη φορά.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί από την Βουλή της ντροπής, είτε πρόκειται για τις επικουρικές συντάξεις, είτε για τις απολύσεις από το δημόσιο, είτε για μέτρα ενάντια σε κεκτημένα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, είτε πολύ περισσότερο για τη νέα εξευτελιστική και διαλυτική της οικονομίας δανειακή σύμβαση, να ασκήσει τη δυνατότητα που του δίνει το Σύνταγμα να μη το υπογράψει, να το αναπέμψει στη Βουλή και να εξηγήσει τους λόγους που περιέχονται στον ίδιο τον όρκο που έδωσε».
Πηγή:www.tometopo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου