Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΣΟΦΙΑΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Κοινή  Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ και η ανεξάρτητη βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ, με θέμα: «Η κυβέρνηση υποχρεούται να σεβαστεί και να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον  κ. Υπουργό Οικονομικών

ΑΘΗΝΑ 1-12-2011

ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση υποχρεούται να σεβαστεί και να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, του κ. Έντιγκερ, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Ν.Χουντή, είναι μια πρώτη δικαίωση στον πολύπλευρο αγώνα που κάνουμε για να καταργήσουμε το παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι που έχει συνδεθεί με τα τιμολόγια του ρεύματος στους καταναλωτές και απειλεί τα ελληνικά νοικοκυριά με διακοπή ρεύματος.
Χθες από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Επιτρόπου Ενέργειας, αποδείχθηκε ότι αυτό το χαράτσι δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό με βάση τα ελληνικά δεδομένα, αλλά παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.. Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του κ. Έντιγκερ στην ερώτησή του κ. Ν. Χουντή τεκμηρίωνε ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Τόνισε ταυτόχρονα ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.
Στην απάντησή του ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3).» Συνεχίζοντας την απάντηση του ο Επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, γίνεται απολύτως σαφής: «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.» και καταλήγει την απάντησή του σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές.»
Αναδεικνύει  έτσι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν επιτρέπει  να εξαρτάται το δικαίωμα στην ηλεκτροδότηση από την εκπλήρωση ή όχι των  φορολογικών  υποχρεώσεων του κάθε πολίτη.
Είναι προφανές ότι το χαράτσι και η σύνδεσή του με τους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι κοινωνικό αγαθό,  αλλά κυρίως η απειλή διακοπής της παροχής σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής αποτελούν παράνομες και καταδικαστέες αποφάσεις της κυβέρνησης.
Είναι σαφές και αυτό μνημονεύει ο ευρωπαίος επίτροπος, στην απάντηση του, ότι αυτού του είδους οι καταναλωτές, οι ευάλωτες ομάδες, που είναι υποχρεωμένη να ορίσει η κυβέρνηση, ακόμα κι αν δεν πληρώσουν το ρεύμα που κατανάλωσαν δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους κόψει την παροχή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1.    Προτίθεται η κυβέρνηση να διευκρινίσει ότι ακόμα κι αν δεν πληρωθεί για οποιοδήποτε λόγο ο φόρος αλλά πληρωθεί η κατανάλωση του ηλ. ρεύματος, ο καταναλωτής δεν απειλείται με διακοπή της παροχής;
2.    Προτίθεται επίσης να διευκρινίσει ότι ούτε  οι ευάλωτες ομάδες, τις  οποίες είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει με βάση την κοινοτική νομοθεσία, δεν απειλούνται με διακοπή παροχής, ακόμη κι αν δεν πληρώσουν την κατανάλωση ηλ. ρεύματος, εφόσον δεν έχουν επαρκείς πόρους για την εξ/ση των τιμολογίων της ΔΕΗ;
3.    Τι μέτρα θα πάρετε ώστε  να υποχρεωθεί η  ΔΕΗ να επιστρέψει τους καταβληθέντες φόρους σε όσους πολίτες τους έχουν ήδη πληρώσει και απαιτούν την επιστροφή τους, αφού παράνομα, εκβιαστικά  και τρομοκρατώντας τους ότι θα τους κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα,  αναγκάστηκαν να καταβάλλουν και τους φόρους;
4.    Θα  προβείτε σε άμεσα μέτρα καταβολής οφειλών στη ΔΕΗ από δημόσιους οργανισμούς;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

1 σχόλιο:

mikiskke είπε...

Μεταφορά από Ριζοσπάστη

Κοροϊδία πρώτου μεγέθους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, συνιστά ο ντόρος που σήκωσε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, για το αν το χαράτσι της ΔΕΗ είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την απάντηση σαν «πρώτη μικρή δικαίωση», διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση παρανομεί σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο και την καλεί να συμμορφωθεί, ενώ απειλεί να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, όχι μόνο νομιμοποιεί το χαράτσι, αλλά επιβεβαιώνει ότι το αστικό δίκαιο κάθε άλλο παρά εμποδίζει την κυβέρνηση να απειλεί με διακοπή του ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον αρμόδιο επίτροπο «αν μπορεί η κυβέρνηση ενός κράτους - μέλους να επιβάλλει στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας να εισπράττουν κρατικούς φόρους». Η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου ήταν αφοπλιστική: «Ο ορισμός των αρχών που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των φόρων εναπόκειται στα κράτη - μέλη και δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Καταρχήν, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν για την είσπραξη των φόρων και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι γεγονός ότι η τακτική αυτή χρησιμοποιείται ως ένα βαθμό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες». Με άλλα λόγια, ο Επίτροπος απαντάει ότι με βάση το δίκαιο της καπιταλιστικής ΕΕ και των κρατών - μελών της, η είσπραξη χαρατσιών μέσω επιχειρήσεων παροχής Ενέργειας, είναι απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει ακόμα «αν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλει στους παρόχους να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» και αν αυτό είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία «που ορίζει πως κάθε κράτος ορίζει την έννοια των ευάλωτων καταναλωτών, όπου μπορεί να γίνεται μνεία στην ενεργειακή φτώχεια καθώς και μεταξύ άλλων στην απαγόρευση διακοπής σύνδεσης τέτοιων καταναλωτών σε κρίσιμες περιόδους». Ο Επίτροπος διαβεβαιώνει ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη δική τους επικράτεια, εφόσον εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας (...) Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
Τι απαντάει η Κομισιόν; Οτι τα κράτη - μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους, δηλαδή πληρωμή του χαρατσιού, για να έχουν ρεύμα τα λαϊκά νοικοκυριά. Λέει επίσης ότι τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν δικαίωμα να έχουν ρεύμα, αλλά πουθενά δε λέει ότι υποχρεώνεται η ΔΕΗ να τους το παρέχει αν δεν πληρώσουν το χαράτσι, ακριβώς γιατί η οδηγία που επικαλείται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει να επιβάλλονται ειδικοί όροι για την παροχή ρεύματος, δηλαδή να πληρωθεί το χαράτσι. Αυτό τον ειδικό όρο νομοθέτησε η κυβέρνηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παρέμβει αποπροσανατολιστικά και πυροσβεστικά στο κίνημα, επικαλούμενος την ΕΕ και τη νομοθεσία της. Είναι χαρακτηριστική η κοροϊδία που επιχείρησε με την οδηγία για τους συμβασιούχους, σπρώχνοντας μαζί με τους εργατοπατέρες και τα αντιπολιτευόμενα τότε αστικά κόμματα χιλιάδες εργαζόμενους να διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλεία μέσα στις δικαστικές αίθουσες, προς μεγάλη ικανοποίηση των δικηγορικών γραφείων.

Η νέα λαθροχειρία έρχεται να επιβεβαιώσει τον επιζήμιο και επικίνδυνο ρόλο του σαν φορέα εξωραϊσμού της ΕΕ και της αντιδραστικής πολιτικής της. Στο διά ταύτα, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα να παραμερίσει ο λαός από το δρόμο του τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, που αποτελούν αποκούμπι του αστικού πολιτικού συστήματος, όταν αυτό ζορίζεται από την οργανωμένη ταξική πάλη.