Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας ).



•    Πρέπει εντός της ημέρας η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να βάλει εμπρός τις διαδικασίες.
•    Σε καμιά περίπτωση θα πρέπει όποιος φοράει το ράσο να τυγχάνει μιας ιδιαίτερης ασυλίας ή μεταχείρισης. Ό,τι προβλέπεται για όλους τους πολίτες, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα και ο κ. Εφραίμ.
Είναι προκλητική όμως η τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς. Μιλάει με ένα ύφος το οποίο θυμίζει άλλες εποχές, της ρωσικής αυτοκρατορίας, και δεν έχει καμία βάση ένας τέτοιος τόνος και μια τέτοια παρέμβαση στα ζητήματα της ελληνικής κυριαρχίας και ελληνικής δικαιοσύνης.

•    Η αριστερά  δεν μπορεί να κάθεται να περιμένει την επιβεβαίωσή της πάνω από τα αποκαΐδια της χώρας. Πρέπει να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποτρέψει αυτή την πορεία προς την ολοσχερή καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας.
•    Η αριστερά, έστω και κατακερματισμένη, θα βγει σε όλες τις εκδοχές πιο ενισχυμένη. Και τότε, όταν θα έχει υψηλότερα ποσοστά και μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα τα κάνει.. Άρα θεωρώ ότι θα είναι τέτοια η πίεση και ο ανάγκες της κοινωνίας που θα ωριμάσουν και οι ηγεσίες των άλλων δύο κομμάτων που αναφερθήκατε από το χώρο της αριστεράς για να ανταποκριθούν σ΄ αυτό το ενωτικό μας κάλεσμα.

-    Είχαμε χθες μια απρόσμενη εξέλιξη με την παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Πιστεύετε ότι κρύβεται κάτι από πίσω -γιατί πάντα υπάρχουν οι υποψίες και ο πολίτης, όταν ακούει αυτά τα πράγματα, λέει, κάτι κρύβεται από πίσω κ.λπ…
Κατ΄αρχήν εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια υπαινικτική δήλωση κάποιου παράγοντα της δημόσιας ζωής. Έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά σαφή δήλωση εκ μέρους των αρμόδιων εισαγγελέων για το οικονομικό έγκλημα. Άρα, σε κάθε περίπτωση, αυτό οφείλει να διερευνηθεί. Δεν μπορεί δηλαδή να το προσπεράσουμε έτσι, ούτε μπορεί να απαντιέται με μακροσκελείς δηλώσεις, όπως έκαναν χθες οι δύο υπουργοί οι οποίοι λένε ότι, αν εν πάση περιπτώσει ξέρετε κάτι, πέστε ονόματα. Δεν είναι απάντηση αυτή. Η απάντηση είναι να διαταχθεί αυτό που προβλέπεται η εξεταστική έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο αρμόδιος είναι ο κ. Τέντες, ο οποίος να καλέσει τους αρμόδιους εισαγγελείς να μιλήσουν για τις αναφορές τους.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η οικονομική εισαγγελία ήταν μια υπηρεσία η οποία είχε πρόσφατα δημιουργηθεί, έγινε σε μια συγκυρία όπου η διαπλοκή και τα σκάνδαλα αποτελούν πλέον .το καθημερινό συνοδευτικό της πολιτικής και της κοινωνικής κατάστασης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε μια συγκυρία όπου ο κόσμος πιέζεται αφόρητα και έχει την απαίτηση όσοι παρανομούν, όσοι διαπράττουν μεγάλα οικονομικά εγκλήματα να λογοδοτούν και να βγουν στην επιφάνεια αυτά τα ζητήματα. Και αυτή τη στιγμή καταγγέλλεται ότι μπαίνουν εμπόδια δύο διαστάσεων. Το ένα είναι  αν υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο αυτό καθαυτό των εισαγγελέων και.. το λένε με απόλυτη σαφήνεια και το δεύτερο είναι η προσπάθεια που απ΄ ότι φαίνεται έγινε εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών να παρακαμφθεί αυτή η υπηρεσία, να υποβαθμιστεί με το νέο νομοσχέδιο.
-    Πάντως να πούμε ότι στην ανακοίνωση του κ. Παπαϊωάννου και του κ. Βενιζέλου ζητούν την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου..
Υπαινικτικά. Δεν το λένε με απόλυτη σαφήνεια. Γιατί να μην το πουν όπως το λέμε τώρα εμείς. Δεν υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη φράση. Μιλάνε γενικά ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να.. Αλλά γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει και τι προβλέπεται. Και νομίζω ότι έχει καθυστερήσει ήδη. Πρέπει εντός της ημέρας η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να βάλει εμπρός τις διαδικασίες.
-    Από την άλλη την πλευρά έχουμε αυτή την αιφνίδια παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων και συνεχίζεται αυτή η αντιπαράθεση και πολιτική αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί με την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. Έχει εμπλακεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας από τη μια πλευρά, έχουμε αντιπαράθεση και με τα πολιτικά κόμματα εδώ στην Ελλάδα…..
Κατ΄αρχήν πρέπει να κάνουμε μια αναφορά και μια εκτίμηση σε σχέση με το πώς έχει κινηθεί συνολικά αυτό το δικομματικό σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Γνωρίζουμε ότι για τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ουσιαστικά παραγραφεί τα αδικήματα. Κατά συνέπεια μιλάμε πλέον για υπεύθυνους όσον αφορά το ένα σκέλος, το σκέλος δηλαδή των ανθρώπων του Αγίου Όρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή παραγράφηκαν των πολιτικών προσώπων πρέπει να παραγραφούν και από την άλλη πλευρά. Ούτε βεβαία σε καμιά περίπτωση θα πρέπει όποιος φοράει το ράσο να τυγχάνει μιας ιδιαίτερης ασυλίας ή μεταχείρισης. Ό,τι προβλέπεται για όλους τους πολίτες, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα και ο κ. Εφραίμ.
Είναι προκλητική όμως η τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς. Μιλάει με ένα ύφος το οποίο θυμίζει άλλες εποχές, της ρωσικής αυτοκρατορίας, και δεν έχει καμία βάση ένας τέτοιος τόνος και μια τέτοια παρέμβαση στα ζητήματα της ελληνικής κυριαρχίας και ελληνικής δικαιοσύνης.
-    Κι ένα τελευταίο ερώτημα. Έρχεται η νέα χρονιά, τα δημοσκοπικά ποσοστά αυτή τη στιγμή της αριστερά είναι υψηλά.. Πώς θα διαχειριστείτε αυτά τα δημοσκοπικά ποσοστά.. Γιατί τα έχετε ξαναδεί αλλά ήταν μια μικρή παρένθεση…
Αναφέρεστε σ΄ αυτή την παλαιά δημοσκοπική άνοιξη, όπως συνηθίζεται να λέγεται του χώρου μας… Βεβαίως συνέβη σε εντελώς άλλες συγκυρίες, σε μια άλλη πολιτική  φάση, όπου δεν υπήρχε η βαθιά οικονομική κρίση. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι ό,τι αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις -όχι μόνο γύρω από το δικό μας το χώρο- αντικατοπτρίζει πιο ουσιαστικές και πιο βαθιές διεργασίες στην ελληνική κοινωνία. Μιλάμε για μια κατάσταση η οποία έχει ανατρέψει τα πάντα. Άρα νομίζω ότι και ο καθένας, όταν ρωτάτε τι θα κάνει, το σκέφτεται πολύ περισσότερο και δεν εκφράζει απλώς μια συμπάθεια απέναντι σ΄ ένα χώρο.
Από εκεί και έπειτα, νομίζω ότι η αριστερά  δεν μπορεί να κάθεται να περιμένει την επιβεβαίωσή της πάνω από τα αποκαΐδια της χώρας. Πρέπει να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποτρέψει αυτή την πορεία προς την ολοσχερή καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας. Κατά συνέπεια οφείλει κάθε πολιτική δύναμη, πρωτίστως η αριστερά, να συνδράμει και να προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις να διαμορφώσει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, έτσι ώστε να υπάρξει και μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας στον τόπο.
Με αυτή την έννοια η πρότασή μας είναι σαφής για τη διαμόρφωση ενός πλατιού  αντιμνημονιακού και αντινεοφιλελεύθερου μετώπου το οποίο απευθύνεται πρώτα απ΄ όλα στις κοινωνικές δυνάμεις που θίγονται απ΄ αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια, μια πολιτική που δεν έχει προηγούμενο ως προς την έντασή της. Και βεβαίως απευθύνεται και στις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και σε όσους ασκούν μια αντινεοφιλελεύθερη κριτική. Τους καλούμε να βρουν τον κοινό τόπο για να σταματήσουμε αυτή τη στιγμή τη μείωση των συντάξεων, να σταματήσουν αυτό το ξέφρενο ράλι της ανεργίας, να βάλουν ένα τέλος σ΄ αυτή την πολιτική και να διεκδικήσουν έναν εναλλακτικό δρόμο για την Ελλάδα που θα στέλνει ταυτόχρονα κι ένα σήμα μιας διαφορετικής πορείας για την Ευρώπη..
-    Βέβαια σ΄ αυτή την πρόταση που έχετε καταθέσει ήδη υπάρχουν δυο αρνήσεις, και από την πλευρά του ΚΚΕ και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς
Ναι, υπάρχουν αυτή τη στιγμή αυτές οι αρνήσεις, για διαφορετικούς λόγους, το ΚΚΕ και για άλλους η Δημοκρατική Αριστερά. Η δική μας πρόταση δεν έχει ως ορίζοντα, ως καταληκτική ημερομηνία μόνο τις επόμενες εκλογές. Η αριστερά, έστω και κατακερματισμένη, θα βγει σε όλες τις εκδοχές πιο ενισχυμένη και θεωρώ ότι θα είναι αντιμέτωπη μ΄ αυτή την πραγματικότητα που επιζητά την σύμπτυξη, τη διαμόρφωση αυτού του ενωτικού μετώπου και την επομένη των εκλογών. Και τότε, όταν θα έχει υψηλότερα ποσοστά και μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα τα κάνει.. Άρα θεωρώ ότι θα είναι τέτοια η πίεση και ο ιανάγκες της κοινωνίας που θα ωριμάσουν και οι ηγεσίες των άλλων δύο κομμάτων που αναφερθήκατε από το χώρο της αριστεράς για να ανταποκριθούν σ΄ αυτό το ενωτικό μας κάλεσμα.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: